Znanost in tehnologija

V bližini Soncu najbližje zvezde odkrili nov planet

Santiago de Chile, 10. 02. 2022 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Skupina znanstvenikov je z uporabo zelo velikega teleskopa Evropskega južnega observatorija (ESO-jev VLT) v Čilu odkrila dokaze o novem planetu. Ta kroži okoli Proksime Kentavra, Soncu najbližje zvezde našemu osončju. Ima le četrtino Zemljine mase, kar pomeni, da je doslej najlažji odkriti planet, ki kroži okoli te zvezde.

Proksima Kentavra
Proksima Kentavra FOTO: ESO

S pomočjo zmogljivega teleskopa Evropskega južnega observatorija (ESO-jev VLT) v Čilu so astronomi odkrili nov planet, ki se nahaja v bližini zvezde Proksima Kentavra. Slednja je Soncu najbližja zvezda, od njega je namreč oddaljena le štiri svetlobna leta. Novoodkriti planet so znanstveniki poimenovali Proksima d, po zvezdi, okoli katere kroži na razdalji približno štirih milijonov kilometrov; manj kot desetina razdalje med Merkurjem in Soncem.

Proksima d pot okoli zvezde prepotuje v le petih dneh. Ker ima le četrtino Zemljine mase, je to najlažji do zdaj odkriti planet, ki kroži okoli Proksime Kentavra, ob tem pa je tudi eden najlažjih eksoplanetov, kar so jih odkrili do zdaj.

Proksima Kentavra je majhna zvezda z nizko maso, ki se nahaja v južnem ozvezdju Centavra. Od Sonca je oddaljena 4,25 svetlobnih let.

Raziskovalci so sicer v tem sistemu doslej odkrili že dva dva druga planeta, Proksimo b, ki pot okoli zvezde opravi v 11 dneh, njena masa pa je primerljiva z Zemljino, ter Proksimo c, ki za pot okoli zvezde potrebuje pet let. Namige za tretji planet, ki orbito opravi v le petih dneh, so sicer znanstveniki odkrili že leta 2020, ko so potrdili tudi obstoj Proksime b.

Raziskovalec na Inštitutu za astrofiziko in vesoljske vede na Portugalskem Joao Faria je dejal, da odkritje namiguje, da je "naša najbližja zvezdna soseda polna zanimivih novih svetov, ki jih je treba še raziskati".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.