Znanost in tehnologija

V Braziliji uspešno ločili siamska dvojčka z zraščenimi možgani

Rio de Janeiro, 01. 08. 2022 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
7

Siamska oz. zraščena dvojčka, ki sta si delila možgane, so kirurgi po sedmih operacijah, zadnji dve sta trajali kar 33 ur, uspešno ločili. Pri procesu je sodelovalo več kot 100 zdravstvenih delavcev, kirurgi pa so, preden so izvedli dejanski poseg, različne tehnike več mesecev preizkušali s pomočjo virtualne resničnosti.

Bernardo in Arthur Lima sta več operacij prestala v Riu de Janeiru pod vodstvom britanskega pediatričnega kirurga Noora ul Owasea Jeelanija iz londonske bolnišnice Great Ormond Street. Jeelani je operacijo vodil skupaj z dr. Gabrielom Mufarrejem, vodjo pediatrične kirurgije na inštitutu Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer.

Triletna dečka sta prestala sedem operacij, pri katerih je sodelovalo okoli 100 zdravstvenih delavcev. Kirurgi so, preden so začeli s pravimi posegi, različne tehnike več mesecev preizkušali s pomočjo virtualne resničnosti, poroča Sky News.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jeelani je operacijo opisal kot "izjemen dosežek" zdravnikov in poudaril, da se dobrodelna organizacija Gemini Untwined pri svojem delu zanaša na javne donacije. "Uspešna ločitev Bernarda in Arthurja je izjemen dosežek ekipe v Riu in fantastičen primer, zakaj je delo organizacije Gemini Untwined tako dragoceno," je dejal.

Poudaril je, da z operacijo nove prihodnosti niso zagotovili le dečkoma in njuni družini, pač pa so tudi lokalno ekipo opremili z novim znanjem in samozavestjo, da se lahko v prihodnosti znova uspešno loti tako zapletenega dela. "S skupinskim delom in izmenjavo znanja na svetovni ravni lahko upamo, da bomo stanje izboljšali za vse otroke in družine, ki se znajdejo v tako težkem položaju," je dejal.

'Operacija jima bo spremenila življenje'

Zdravnik Mufarrej je dejal, da je bolnišnica, kjer je zaposlen, za dečka skrbela dve leti in pol, operacija pa jima bo "spremenila življenje". Povedal je tudi, da je družina, odkar je iz regije Roraima prišla v Rio, postala tudi del družine v bolnišnici. "Veseli nas, da je operacija potekala tako dobro in da bo dečkoma in njuni družini spremenila življenje."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gemini Untwined je dobrodelna organizacija, ki jo je ustanovil prav Jeelani. Ukvarja se z zbiranjem denarja za operacije dvojčkov, ki so združeni z lobanjskim delom glave – gre za t. i. dvojčke kraniopagus. Kot poudarjajo v organizaciji, številni kirurgi niso verjeli, da bo operacija sploh uspešna, a so jim dokazali, da ni nemogoče.

Ker sta dvojčka stara skoraj štiri leta, sta tudi najstarejša dvojčka, združena prek glave, ki so ju ločili. Oba okrevata v bolnišnici, podprta pa bosta s šestmesečnim programom okrevanja. Po podatkih dobrodelne organizacije se siamska dvojčka rodita na vsakih 60.000 rojstev, le 5 odstotkov teh je združenih prek glave.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pizzamargerita
01. 08. 2022 21.58
+0
haha. zdaj ste pa koncno popravili. Nadaljujte. Napacno je tudi "sta delila mozgane". Pravilno je STA SI delila ....
pizzamargerita
01. 08. 2022 21.56
+0
opozorim, da je beseda ZARASCENI napacna, pa me admin zbrise 💩. Jah, ni cudno, ocitno slovenscina nikomur pri vas ni pri srcu.
Ramzess
01. 08. 2022 21.08
-2
Operacija kot taka je bila uspešna, ostalo bo pokazal čas.
Vselepo
01. 08. 2022 19.27
+6
Odličen dosežek, da bo le vse pol v redu in naslednje generacije morebitnih potomcev.
Watcherman
01. 08. 2022 19.08
+3
Neverjetno in še kako zelo resnično.
vrtnar01
01. 08. 2022 19.04
-5
Covid 19 2021
01. 08. 2022 18.49
+9
Odličen dosežek 👍👍👍👏👏👏👏