Znanost in tehnologija

V Italiji odpravili blokado programa umetne inteligence ChatGPT

Rim, 28. 04. 2023 20.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Program umetne inteligence ChatGPT podjetja OpenAI je po mesecu dni blokade v Italiji spet dovoljen, je danes sporočilo podjetje. Italijanski organ za varstvo osebnih podatkov ga je konec marca blokiral, saj naj ne bi spoštoval podatkov uporabnikov in preverjal njihove starosti. Pri OpenAI zdaj trdijo, da so te pomanjkljivosti odpravili.

"ChatGPT je spet na voljo našim uporabnikom v Italiji. Veseli nas, da jih lahko spet pozdravimo, še naprej smo zavezani varstvu njihovih osebnih podatkov," je sporočil tiskovni predstavnik podjetja OpenAI.

To zdaj na svoji spletni strani objavlja informacije o tem, kako zbira in uporablja podatke uporabnikov, na domačih straneh ChatGPT in OpenAI pa zagotavlja "večjo preglednost" politike osebnih podatkov. Podjetje tudi trdi, da je uvedlo orodje, s katerim preverja starost uporabnikov v Italiji, ko se ti prijavijo v sistem.

ChatGPT
ChatGPT FOTO: Shutterstock

Italijanska agencija za varstvo podatkov, ki je ChatGPT konec marca blokirala, je danes nato priznala "ukrepe, sprejete za združitev tehnološkega napredka s spoštovanjem pravic posameznikov". "Podjetje OpenAI, ki upravlja ChatGPT, je poslalo obvestilo, v katerem prikazuje ukrepe, uvedene v skladu z zahtevami organa," so sporočili z agencije.

Evropski policijski urad Europol je konec marca posvaril pred zlorabami tovrstnih besedilnih generatorjev. Ti bi se namreč lahko uporabljali za dezinformacije, kibernetski kriminal, socialni inženiring in druge goljufije, saj ustvarjajo zelo realistična besedila.

ChatGPT (kratica za Chat Generative Pre-Trained Transformer) je sicer napreden program za komunikacijo z uporabniki s pomočjo umetne inteligence, ki je med drugim zmožen napisati esej, skladati glasbo in odkrivati napake v računalniških kodah. Program uporablja algoritem, ki izbira besede na podlagi izkušenj, pridobljenih pri pregledovanju milijard primerov besedil na spletu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WolfeWoof
03. 05. 2023 19.52
Spet ga bodo zablokirali ko bo kradu tajne skrivnosti u podjetjih "ker moramo pač vafilat AI modele hahahyhaha robotki so prihodnost" in bodo IQ procenti cepali po spisku ker bodo ljudje sam AI spraševali pa nebodo mislili po svoje. Sami klovni.
misekmali
28. 04. 2023 21.29
pa sledi tudi odprava uporabe umetnega mesa