Znanost in tehnologija

V možgane podgan presadili celice človeških možganov

Stanford, 13. 10. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški znanstveniki so človeške možganske celice uspešno presadili v možgane mladih podgan. Pri tem se je pokazalo, da človeško možgansko tkivo ne le preživi, pač pa tudi zraste in se poveže s celicami podganjih možganov. Raziskava je pomembna, saj bi lahko v prihodnje omogočila nov način preučevanja možganskih motenj in bolezni ter testiranje novih zdravil. A mešanje človeških in živalskih celic zbuja tudi pomembne etične pomisleke.

Človeške celice presadili v možgane podgane.
Človeške celice presadili v možgane podgane. FOTO: Stanford University

Skupina raziskovalcev s kalifornijske Univerze Stanford je najprej v laboratoriju vzgojila organoid možganov. To so majhni skupki človeških možganskih celic. Nato so te skupke celic, ki so veliki kot sezamovo seme, presadili v možgane mladih podgan.

Ugotovili so, da je človeško možgansko tkivo preživelo in se celo integriralo v možgane podgane. Človeške celice so se namreč povezale s podganjimi, oskrbovala pa jih je podganja kri. Ti organoidi so nato v podganjih možganih zrasli do velikosti graha. Raziskava pa je pokazala, da človeške živčne celice zrastejo kar šestkrat večje kot v epruveti. 

Zgoraj levo: človeška nevronska celica, ki je zrasla v epruveti. Desno: človeška nevronska celica, ki je zrasla v podgani.
Zgoraj levo: človeška nevronska celica, ki je zrasla v epruveti. Desno: človeška nevronska celica, ki je zrasla v podgani. FOTO: Stanford University

Raziskovalci so nato izvedli vrsto poskusov, ki so pokazali, da lahko človeške možganske celice sprejemajo senzorične signale iz podganjih brkov. Poleg tega pa lahko pošiljajo tudi navodila drugim delom podganjih možganov, če se jih za to izuri. 

"Lahko sprejmejo senzorični dražljaj, sodelujejo pa tudi v nekaterih nevronskih mrežah podgane," je pojasnil vodja raziskave, profesor Serigu Pasca

In zakaj so to naredili? Znanstveniki upajo, da bi to lahko bil nov način za preučevanje motenj in bolezni možganov. Cilj raziskovalne skupine je namreč razviti žive modele (lat. in vivo) za preučevanje človeških možganov in njihovih bolezni. 

"To je korak bližje vpogledu v notranjost človeškega uma," je dodal profesor Pasca. Avtizem in shizofrenijo je denimo zelo težko preučevati pri ljudeh zaradi zapletenega celičnega ali kemičnega ozadja teh motenj. Miši in podgane so slabi nadomestki za človeške možgane, raziskave na primatih pa so etično sporne. 

Čeprav so organoidi v epruvetah že prej znanstvenikom omogočili novo razumevanje delovanja živcev na celični ravni, pa le-ti v laboratorijskih posodicah nikoli ne zrastejo tako veliki ali kompleksni kot zdravo človeško možgansko tkivo. Toda, gojenje človeških možganskih organoidov v drugi živalski vrsti omogoča še večji vpogled v delovanje tega kompleksnega organa, pa tudi testiranje novih zdravil za možganske bolezni. 

"Samo predstavljajte si: ta model omogoča neinvaziven način testiranja zdravil na človeških celicah v živem organizmu," je poudaril profesor Pasca. Kot pravi, v raziskavi niso opazili vedenjskih razlik med podganami z vsajenimi človeškimi možganskimi celicami in navadnimi podganami.

Vendar pa mešanje človeških celic z živalskimi poraja tudi globoka etična vprašanja. Vendar pa večina znanstvenikov meni, da glede na majhnost podganjih možganov in še manjših presajenih skupkov človeških možganskih celic ni bojazni, da bi podgane dobile človeške lastnosti. Prav tako so ti organoidi premajhni, da bi razvili lastno zavest. Toda, če bo to področje še napredovalo, bo treba uvesti nadzor. 

"Ključna vprašanja se vrtijo okoli tega, ali ima lahko organoid zavest in moralni status," sta v spremnem članku raziskave zapisala J. Gray Camp in Barbara Treutline, raziskovalca človeških organoidov. "Potreben je aktivni diskurz, da razvijemo okvire in meje za raziskave, ki uporabljajo organoide za modeliranje človeških možganov," sta dodala. 

Naslednji korak bi namreč lahko bil, da bi organoide človeških možganov vsadili v primate. Njihovi možgani so večji in bi lahko vanje presadili veliko več človeškega možganskega tkiva. Prav tako primati živijo dlje kot podgane, kar pomeni, da bi se lahko ti možganski organoidi v njih dlje razvijali in dozoreli. Vendar, kot je poudaril Pasca, so za zdaj tu potegnili črto. "Presaditev v možgane primatov ni nekaj, kar bi naredili ali spodbujali k temu," je poudaril. 

Raziskavo so objavili v znanstveni reviji Nature.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WolfeWoof
19. 10. 2022 19.07
-1
Komej čakam da dobim prvega soseda podgana. Mel sm že ljubljenčka in jo pogrešam. Kmalu se bom pa lahko pogovarjal z podganom in šel vn na pir z njim. Supersko!
amedeo
13. 10. 2022 18.42
+0
Planet opic...
Uporabnik S2020
13. 10. 2022 18.29
možgani so tako zapletena zadeva z biljoni povezav z vsakim najmanšim posegom se to pretrga in ne sprejemajo tujkov narava jih je zasštila z debelim oklepom -lobanjo tudi plavajo so najbolj zapleten računalnik kar jih obstaja
?rnogled
13. 10. 2022 17.15
+1
Bog nam pomagaj, če se bojo človeške celice prijele, bojo podgane še bolj nore in nevarne.
gulmor
13. 10. 2022 13.08
+3
Splinter je rojen. Zdaj še rabimo le ninja želve...
Litlmen
13. 10. 2022 12.40
+3
Vau koilko jih je na levi !
dannyer
13. 10. 2022 12.25
+2
to je stara zgodba to so že delali 10 let nazaj. ko je človeška materija povozila podganje možgane ta je postala pametnejša še več celice niso umrle. kar je zanimivo
Energetski mesija
13. 10. 2022 11.48
+6
zdaj mi je jasno kako je kordiš nastal...
oježeš
13. 10. 2022 10.43
+2
A to mislijo vzgajati miši za poslance in vodilne politike?
Millady
13. 10. 2022 09.52
+3
Že videno, tako je nastal Master Splinter :)
Omas1313
13. 10. 2022 09.19
+22
In podgana je ratala še bolj neumna , neprestano hoče selfije delat🤭
Davidoff297
13. 10. 2022 08.56
+13
Zato pa je v svetu toliko stvari narobe, ker se človek dela boga...
jesenvoyo
13. 10. 2022 08.45
+12
Znanstveniki pri svojem delu nimajo nobenih mej, omejitve so samo pri obveščanju javnosti o njihovem delu.
Millady
13. 10. 2022 09.55
+5
Nimajo mej, ker je meja moral, ta pa je čedalje bolj fluiden.. Znanstveniki: vse je dovoljeno, ker bog ne obstaja.
SenecaLucius
13. 10. 2022 08.05
-6
Kje so meje človeške znanosti? Vprašanje je le še koliko desetletij je do odkritja nesmrtnosti!
Millady
13. 10. 2022 09.57
+1
ferfo
13. 10. 2022 08.02
-1
So bile od SDSovca? Sam te so kompatibilne z podganami 🤣