Znanost in tehnologija

V Rutlandskem jezeru našli fosile 'morskega zmaja'

Leicester, 10. 01. 2022 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
6

Februarja lani je delavec med urejanjem okolice zagledal nekaj nenavadnega, podobnega ostankom dinozavra. Paleontologi so po pregledu ugotovili, da gre za ihtiozavra. Njegovo izkopavanje se je začelo lansko poletje, gre pa za ostanke največjega ihtiozavra, kar so jih odkrili v Združenem kraljestvu.

Joe Davis, delavec v naravnem rezervatu Rutland v bližini angleškega Leicestra, je februarja lani, med urejanjem okolice na jezeru, opazil, da nekaj nenavadnega štrli iz blata. "Poklical sem na okrožni svet in rekel, da mislim, da sem našel dinozavra," je povedal. A ni našel dinozavra, našel je fosilizirane ostanke deset metrov dolgega morskega plenilca, imenovanega ihtiozaver. In to največjega te vrste, ki so ga kdaj odkrili v Združenem kraljestvu. "Pogledal sem dol in zdelo se mi je, da vidim kamne ali grebene v blatu, a pomislil sem, da je vseeno videti nekoliko organsko, nekoliko drugače," je Davis povedal za BBC News. "Potem sem videl nekaj, kar je bilo videti skoraj kot čeljust."

Ker v okrožju Rutland nimajo oddelka za dinozavre, so na območje poklicali ekipo paleontologov, ki so po pregledu sklenili, da gre za ihtiozavra, toplokrvnega morskega plenilca, ki je lahko zrasel do 25 metrov v dolžino. Živeli so pred 250 milijoni in 90 milijoni let.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav so ostanke ihtiozavra v jezeru v rezervatu v Rutlandu odkrili že februarja lani, je skupina paleontologov na izkopavanje ostankov prišla šele pozno poleti, ko se je gladina vode v jezeru znova znižala. Posebno pozornost so namenili odstranitvi ogromne lobanje.

Velik blok gline z glavo ihtiozavra so skrbno izkopali, preden so ga pokrili z mavcem in položili na lesene opornice. Blok, težek skoraj tono, so dvignili iz blata in ga bodo dodatno pregledali. "Ne zgodi se pogosto, da ste vi sami odgovorni za varno dvigovanje zelo pomembnega, a zelo krhkega fosila, ki tehta toliko," je dejal Nigel Larkin, paleontološki konservator in gostujoči znanstveni sodelavec na Univerzi Reading. "To je odgovornost, vendar obožujem izziv."

Izkopavanje je vodil Dean Lomax, paleontolog z univerze v Manchestru, ki je odkritje označil za "resnično brez primere" in – zaradi svoje velikosti in popolnosti – "eno največjih najdb v britanski paleontološki zgodovini". "Navadno na ihtiozavre in druge morske plazilce pomislimo, ko jih odkrijejo vzdolž jurske obale v Dorsetu ali na obali Yorkshira, kjer jih je veliko izpostavljenih eroziji pečin. Tukaj na celinski lokaciji je najdba zelo nenavadna."

Rutland leži namreč okoli 50 kilometrov od obale, vendar je pred 200 milijoni let višja morska gladina pomenila, da ga je prekrival plitvi ocean.

Anglia Water, ki upravlja rezervat Rutland, zdaj išče sredstva, da bi ihtiozavru omogočila, da ostane na tem območju in da bi si ga lahko ogledala širša javnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martinov
10. 01. 2022 12.31
+4
Tudi v kakšni še neraziskani slovenski podzemni jami bodo nekoč našli prapotomce Janeza Janše !! Upam, da bo najdba podobna pračloveku in ne opici, kot se sedaj upodablja !!
User1832247
10. 01. 2022 10.22
-4
pri nas se pa nookoli prosto sprehajajo še živi iz tistega časa.
martinov
10. 01. 2022 12.35
+2
Člani in politiki SDS !! Pa še več jih bo do naslednjih volitev !!
Andrej Volaj
10. 01. 2022 10.19
+2
Zdaj bi rabil kakšnega, da mal naredi red 😉
Bananistanec
10. 01. 2022 11.35
-2
Če bi se zdaj vrnili, bi izumrli ... še enkrat
Hulk Zalepi
10. 01. 2022 10.14
-1