Znanost in tehnologija

V Sloveniji digitalizacija prepočasna, slabše zmogljivosti in znanje se poznajo

Ljubljana, 19. 03. 2020 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
31

Pandemija, ki je zajela tudi Slovenijo, je pokazala nekatere pomanjkljivosti, s katerimi se spopadajo tako gospodarstvo kot zaposleni. Čeprav vsaj na papirju obstajajo jasne strategije k digitalizaciji storitev, se te v Sloveniji bolj pojavljajo kot zanimivost. Številni so tako v izolaciji poskušali urediti birokratske zadeve, plačevati račune, a ni bilo tako enostavno.

V Sloveniji smo se tako že navadili uporabljati elektronsko pošto, tudi prijave na določene dogodke, številni kupujejo določene storitve prek spleta. V zadnjih letih so postale priljubljene spletne prodajalne, ki ponujajo različne izdelke, kot je Mimovrste, a za urejanje birokratskih zadev boste velikokrat naleteli na ovire. Zdravstvene storitve so ene od njih.

Za vzpostavitev sistemov elektronskega naročanja, priprave dokumentov in drugih "papirnatih" zdravstvenih storitev je Slovenija v zadnjem desetletju porabila že ogromno denarja, zamenjala številne dobavitelje, pa še vedno se zapleta. Konec lanskega leta smo poročali o številnih izpadih sistema za izdajo elektronskih receptov in napotnic, avgusta so bile enote Lekarne Ljubljana žrtve izsiljevalskega virusa, ljudje pa so znova morali po papirnate izdaje. Škode je bilo za dva milijona evrov, krivec pa je bila najverjetneje nespametno odprta elektronska pošta. Pozneje so se odločili, da bodo sistem posodobili in dodatno zavarovali, a škoda je bila narejena.

Ogromno zadev se lahko uredi na portalu eUprava, a številni ga ne poznajo. Če lahko Estonci uredijo 99 odstotkov zadev prek spleta, v Sloveniji to še ni mogoče.
Ogromno zadev se lahko uredi na portalu eUprava, a številni ga ne poznajo. Če lahko Estonci uredijo 99 odstotkov zadev prek spleta, v Sloveniji to še ni mogoče. FOTO:

V Estoniji, ki velja za pionirko uvajanja digitalne tehnologije, se radi hvalijo, da 99 odstotkov vseh storitev opraviš prek spleta. 99 odstotkov ljudi tudi ima digitalno osebno izkaznico, obiskov uradov je zelo malo. V času pandemije večjih težav za izvajanje teh storitev ni, tudi šola in šolanje na daljavo sta že dolgo v veljavi. "Covid-19 bo spremenil učenje, kot ga poznamo. V Estoniji je to stara zgodba," pojasnjujejo na e-Estonija. Kot pravijo, se številni zdaj spoprijemajo z načini in orodji za učenje na daljavo, na Hrvaškem in tudi v Sloveniji bo učenje tudi potekalo preko nacionalne televizije."Estonija je že leta 2015 začela digitalizirati ves učni material, ustvarjenih je bilo nekaj inovativnih aplikacij, ki recimo omogočajo lažje učenje jezika."

Prva stvar, s katero so se ukvarjali Estonci, so bile dostopne in stabilne hitre internetne povezave. Druga stvar pa so bila leta poskusov v pripravi gradiva in njegovi prezentaciji. "Univerza Tartu je potrebovala samo en dan, da je popolnoma preklopila na učenje na daljavo," še pravijo. Osebni stik in mentorstvo sta pomembna, a predvsem v današnjih časih je pomembno, da to "znamo omogočiti tudi na daljavo, s pomočjo tehnologije." Dodali so še, da so zaradi krize združili moči z drugimi nordijskimi državami in sestavili seznamk orodij in aplikacij, ki lahko pomagajo pri učenju, in ta je dostopen vsem.

Slovenski šolarji so te dni pri učenju pogosto odvisni od staršev.
Slovenski šolarji so te dni pri učenju pogosto odvisni od staršev. FOTO: Shutterstock

Ko smo se pred časom pogovarjali s Stenom Tikerpejem, ki je svetovalec na področju zakonodaje informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) na ministrstvu za gospodarske zadeve in komunikacijo Republike Estonije, je predstavil nenavadno tezo: slovenska in estonska zakonodaja sta si glede digitalizacije v osnovi enaki. A Estoniji je uspelo, v Sloveniji pa teh orodij nismo sprejemali, čeprav so številna na voljo že leta.

Uradi so zaprti, elektronski sistem pa ne premore toliko ljudi

Številni bi radi te dni hrano naročili na dom – in to ne zgolj dostavo pripravljene hrane, ampak stvari iz trgovine. Če bi danes radi recimo šli na spletno nakupovanje in si kupili dodatne pakete toaletnega papirja, lahko samo upate, da ste si jih do danes nabrali dovolj, saj je čakalna vrsta dolga. Nekatera navodila vas bodo spominjala na odpiranje maturitetnih in zaključnih rezultatov, kjer vas obvestijo, da se vsak dan odpre le nekaj prostih mest malo po polnoči.  

Trgovine, ki potrošnikom ponujajo spletno naročilo prehranskih izdelkov in dostavo nakupov na dom, te dni zaradi epidemije koronavirusa opažajo izjemno povečanje naročil. Na to so se odzvali s povečanjem dostavne službe in novimi prevzemnimi točkami za nakupljeno. Zanimanje se je podvojilo, povpraševanje pa je še večje. "Najboljši čas za naročilo je tako malo po polnoči, ob tem pa prosimo za potrpežljivost, saj je sistem zaradi izrednega števila naročil zelo obremenjen. Naročanje za isti ali naslednji dan bo ponovno mogoče, ko se situacija normalizira," so zapisali pri Sparu.

Spletno nakupovanje

Tudi druge storitve, kot so oddaje bolniških listov, prijava na zavodu, podaljšanje dokumentov in še številne druge, so te dni na preizkušnji, saj številni uradi ne delajo, za digitalne oddaje pa potrebuješ potrdila in znanje, a tu se zapleta. Že leta je na voljo enostavno plačevanje računov s pomočjo pametnega telefona, a številne boste videli na blagajnah bencinskih črpalk in trgovin, kako prodajalcem ponujajo kup položnic. In zelo pogosto to niso upokojenci, ampak zaposleni ljudje, ki se morajo dnevno ukvarjati z digitalno tehnologijo. Skok v spletno nakupovanje je bil prisiljen, kapacitete pa temu niso namenjene. 

V Mercatorju so, da bi to izboljšali, "okrepili ekipe za pripravo naročil, intenzivno delajo tudi na tehnični podpori in pravijo, da bodo kmalu bistveno povečali zmogljivosti spletne trgovine". Tako gre tudi za težavo kupcev, saj so trgovine imele sisteme za število ljudi, ki so jih redno uporabljali. Na porast številni tako niso bili pripravljeni, zato je pričakovati prilagajanje. Tudi za restavracije in druge gostince je dostava trenutno edini vir dohodka, tu že obstajajo številne aplikacije za naročanje, a ravni uporabe teh aplikacij, kot je recimo na Kitajskem, še dolgo ne bo, razen če bo epidemija trajala dalj časa.

Spletno nakupovanje

Tokrat gre torej tudi za preizkušnjo digitalne pismenosti prebivalcev Slovenije in njihove zmožnosti, da bi želeli in tudi začeli uporabljati orodja, ki bi olajšala številne težave. Zakonsko se ureja delo od doma, ki še vedno temelji na nekaterih zastarelih postavkah, urejajo se dostavni sistemi. Težave pa se pojavljajo pri številnih elementih eDemokracije in eDržavljanstva, ki v Sloveniji, razen pilotnih projektov, pogosto niso pripravljeni za uporabo velikega števila državljanov. Digitalno potrdilo, ki omogoča urejanje številnih uradniških zadev, je na voljo že leta, a uporaba in korist nikoli nista bili sprejeta na nivoju celotne družbe. Pred kratkim je bilo na portalu eUprava registriranih 100.000 uporabnikov, medtem ko več kot 30 odstotkov Estoncev na lokalnih volitvah glasuje prek spleta in digitalne identitete. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

son?ece5
19. 03. 2020 20.51
-2
Kdaj bomo lahko naročali zdravila na recept preko spleta. Kot , da živimo v kameni dobi!!
Foxn.ca
19. 03. 2020 20.35
+3
Vem kako se temu streže, Tečaji in učenje novih programov....nato oviranje sposobnih in omejevanje dostopov.....ni da ni....
mmickica
19. 03. 2020 17.46
+3
Glavno da tricetrt Slovencev zna uporabljet socialna omrezja, z babicami in dedki vred. Tu smo pa ziher prvi!
Heretik1
19. 03. 2020 17.35
+2
Kar se tiče IT, smo v Sloveniji krepko 100 let za leseno žlico!
son?ece5
19. 03. 2020 20.55
+0
V šolo pa samo o varni rabi interneta in kako je vse skupaj škodljivo brez našega nadzora!!!!! Da bi jim delo olajšali preko spleta, o to pa ne. Do tega tedna, sedaj pa katastrofa, nimajo delovnih zvezkov, pa na polno printamo po 30 do 40 listov na dan, za tri otroke! NORO, bomo bankrotirali na kartušah, pa še samo en računalnik imamo!
nikhrast
19. 03. 2020 15.48
-4
Potrebna je izobrazba, delovna mesta pa tako prisilijo folk da uporablja novo tehnologijo. Starejši pa smatrajo nekatere posle kot fitnes, sprehod do banke, trgovine, restavracije... ni nujno, v shopping center gremo na sprehod, pa da si malo ogledamo da vidimo kaj je novega, ne moreš sedeti doma ves dan in gledati kako raste trava.
Lumpx
19. 03. 2020 12.27
+12
Hja ce igras racunalniske igrice to se zdalec ne pomeni da znas kaj pametnega in koristnega
Transformerji
19. 03. 2020 11.41
+5
Pa kaj, to je vendar naša praksa - tisto, kar je pomembno, poteka strašno počasi, pa naj bo to napredek ali delo sodišč pri pomembnih zadevah. Smo pa hitri, ko je treba kje vzeti ali ukrasti.
ziggi1
19. 03. 2020 11.23
+2
sj srednje sole majo tut se kr win7. naredim prezentacijo v tanovmu poeerpointu pridem v solo pa ne odpre. pol sm pa js kriv k majo tok stare operaciske sisteme.
RamzesII
19. 03. 2020 11.38
+8
Pa bi delal v starem, ali omogočil rabo novega v starem, saj mora iti, če znaš.
batom@pinkponk.com
19. 03. 2020 10.10
+3
problem so vedno ljudje. zastoj je v dostavi, ne v naročanju.
Misses
19. 03. 2020 09.16
+5
Jaz srm nakupovala prek spleta ze prej, meni je to najboljs oblika, vse dobim na dom, ne izgubljqm casa v trgovini. Ampak jaz se spomnim v zivo direktorja ali nekega pomembnejsega cloveka v Mercatorju Za spletni trgovino!!! Ki je dejansko izjavil, da v spletni trgovini po njegovem mnenju ni prihodnosti in vanjo ne mislijo vlagati. Zdaj pa imajo kar imajo. Obstajamo ljudje, ki vse delamo prek spleta in ni to za nas nic novega. Sicer oa vsak dan v sluzbi delam z ljudmi in ne bi si mislili, kaksni visoko izobrazeni ljudje ne znajo zamenjati gesla za uporabniski racun. Grozljivo...
Boris Sternad 1
19. 03. 2020 08.59
+15
Pri nas smo tako napredni, da niti enega programčka, aplikacije ali internetne strani ni prevedene v slovenščino, ravno obratno, potrudijo se, da so slovenske internetne strani napisane v angleščini. Torej za pouk na daljavo najprej naučimo otroke angleščine, na slovenščino pa naj pozabijo. Viva amerika, viva angleščina, materin jezik pa vrag ga vzemi. Sedaj imajo zopet desni priložnost sanjati o sloveniji-ameriki oz. amerisloveniji. Še v trgovini ko hočeš nekaj kupit, mogoče novost, je reklama v angleščini. Kar se tiče aplikacij , računalništva itd. pa imamo strokovnjake,a so vsi "pobegnal" drugam....Šolstvo je pa itak desno, desno in desno, res otroci mislijo da krompir raste na drevesu, tak sistem učenja pa si je izmislil tisti, ki je šolo po večini ŠPRICAL.
RamzesII
19. 03. 2020 10.56
+7
Kršenje zakona, saj zakon zahteva, da mora biti za slovenske uporabnike aplikacije in strani, slovenske namreč, prevedene v slovenščino.
nikhrast
19. 03. 2020 15.21
-2
Malo pretiravaš, angleščina se smatra kot lingua franca, ni samo Amerika, prevalentni jezik po svetu, brez znanja angleščine praktično ne moreš potovati po svetu.
son?ece5
19. 03. 2020 21.01
+1
Zavajaš, šolstvo je že desetletja LEVO. Zato pa balast in nobenega splošnega znanja, računalniki v osnovni šoli so prej izjema kot pravilo, samo za pouk računalništva. je res, da se nekaj malega učiteljev trudi s spletnimi učilnicami, ampak na naši šoli res malo. naš petošolec je ta teden mrzel!!!!Ne zna nič!!!!! Kar se šole na spletu tiče!
HUSO BOSS
19. 03. 2020 08.52
+25
Mene pa zanima kako se otroci iz socialnega dna izobražujejo glede na to da starši še za kruh nimajo kaj šele za računalnike, tablice, internet?? Se pravi da gre generacije s starši naprej v še večjo bedo?! Kje je tle država??
RamzesII
19. 03. 2020 11.39
+2
Peš, material gre iz roke (učitelj) v roko (starš).
son?ece5
19. 03. 2020 21.03
+1
Ti povem iz prve roke, šole ne zanima , ali imaš računalnik. znajdi se sam! Mi bomo bankrotirali na kartušah!!!!! Računalnik pa en za tri otroke. Briga jih!!!!
Lipshin
19. 03. 2020 08.43
+3
Te otroc mislijo,da paradiznik raste pod zemljo in sir je narejen iz rastlin.Nic jim nebo hudega.
batom@pinkponk.com
19. 03. 2020 10.11
+11
Vinogradnik67
19. 03. 2020 08.41
+23
Pri nas niti omrežja ni takega da bi to lahko funkcioniralo !!
RamzesII
19. 03. 2020 10.57
+8
Zato so krivi ponudniki interneta, ki bremzajo hitrosti. Saj je znano, plača več, dobiš manj, v resnici.
mackon08
19. 03. 2020 08.20
+31
Najhuje je ko je v trgovini pri blagajni vrsta potem pa mlada oseba potegne 10 položnic za plačat. Ukinit plačilo položnic v trgovinah obvezno.
Zbujen
19. 03. 2020 09.38
+8
Nekateri smo nehali hodit v trgovine, ki to omogočajo, saj je čakalna doba v vrsti, na ta račun, predolga. Verjetno pa prav pridejo starejši populaciji, zato ukinitev ni smiselna.
vale
19. 03. 2020 08.17
+4
Definitivno je ogromno takih ... kar je sramota v teh casih ..a priznam ,da tudi jaz ze nekaj casa nisem bila posteno za racunalnikom .. in zdaj gledam.v nas stari laptop,kot tele.v nova vrata 😂😂😂
pomaranča
19. 03. 2020 08.12
+28
Poznam družino (in verjetno jih je še več) s 3 šoloobveznimi otroci. Nimajo ne interneta, ne računalnika... pri nas še nismo pripravljeni na učenje na daljavo, ker le to veliko otrokom ni dostopno in gre za diskriminacijo.