Znanost in tehnologija

Vesolje in znanost približala dekletom, njeno delo nagradili z unikatno barbiko

London, 07. 03. 2023 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
10

Nekdanja predsednica britanskega znanstvenega združenja Maggie Aderin-Pocock se bo v zgodovino zapisala z marsikaterim dosežkom. Med drugim tudi s svojim delom na vesoljskem teleskopu James Webb. A še pomembneje je to, da je s svojim delovanjem znanost in vesolje približala več tisoč dekletom. Zdaj je 54-letna znanstvenica za svoje dosežke dobila prav posebno priznanje – svojo lastno lutko Barbie. Podjetje Mattel pa je s personaliziranimi lutkami počastilo še šest drugih pomembnih žensk, ki dekletom utirajo pot v znanosti.

54-letna britanska znanstvenica Maggie Aderin-Pocock, ki je bila nedavno imenovana tudi za rektorico Univerze v Leicestru, je prva temnopolta ženska, ki je na podelitvi nagrad Physics News Awards osvojila zlato. Je tudi nekdanja predsednica britanskega znanstvenega združenja, ki je sodelovala tudi pri stvarjenju naslednika vesoljskega teleskopa Hubble.

James Webb je bil skupen podvig različnih vesoljskih agencij in znanstvenikov, v vesolje pa so ga izstrelili decembra 2021. "Odkar sem se kot mlado dekle zaljubila v zamisel o potovanju v vesolje, sem svojo kariero posvetila temu, da dekletom pokažem, kako fascinantna je lahko vesoljska znanost," je dejala Aderin-Pocockova.

"Želim navdihniti naslednjo generacijo znanstvenikov, še posebej deklet, in jim dati vedeti, da je STEM (znanost, tehnologija, inženiring in matematika) dostopen tudi njim," je dejala. Pred mednarodnim dnevom žena in ob britanskem tednu znanosti pa je za svoje delo prejela prav posebno priznanje – svojo lastno barbiko.

Unikatna lutka ne bo šla v prodajo. Njena lutka ima oblečeno zvezdnato obleko, ob njej pa je tudi miniaturen teleskop – opomnik na njeno delo z vesoljskim teleskopom Jamesa Webba, poročajo tuji mediji.

Podjetje Mattel jo je ustvarilo v čast ženskam, ki utirajo poti na področjih STEM. A britanska znanstvenica ni edina, ki je pred dnevom žena za dosežke na tem področju prejela svojo barbiko. Svojo lutko so na primer prejele tudi sestre Wojcicki. Susan Wojcicki je dolgoletna izvršna direktorica YouTuba, Anne Wojcicki je izvršna direktorica podjetja 23andme za testiranje DNK na domu, Janet Wojcicki pa je profesorica pediatrije in epidemiologije na Univerzi Kalifornije v San Franciscu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tu pa so še tri druge znanstvenice: Antje Boetius, raziskovalka morja in mikrobiologinja iz Nemčije, Li Jinuo, soustanoviteljica ETU Education, šolskega startupa na Kitajskem, ki ponuja bolj personalizirano izobraževanje, in Katya Echazarreta, inženirka elektrotehnike, ki je sodelovala pri petih Nasinih misijah. Slednja je tudi prva ženska, rojena v Mehiki, ki je potovala v vesolje.

Aderin-Pocockova upa, da bo razširjena ponudba punčk Barbie pomagala razbiti stereotipe. "Ko sem bila majhna, Barbie ni bila podobna meni, zato je toliko bolj osupljivo, da so jo ustvarili po moji podobi," je dejala in dodala, da ji je ta poklon v veliko čast. "Upam, da bo moja lutka dekletom pokazala, da je, ko posežeš po zvezdah, mogoče vse."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

niktalop
07. 03. 2023 13.56
-1
Maggie Aderin-Pocock je lahko srečna da živi na celini rasističnih belcev. Če bi ostala na celini svojih prednikov bi živela v koči iz blata in slame, verjetno nepismena in rojevala otroke po tekočem traku.
brusilec
07. 03. 2023 10.33
kako si drznejo .. vse lutke igrače, bi morale predstavljati samo idealne postave, idealne linije, perfektne noske, joške .. le kako drugače naj naši sinovi dobijo zadosti sprane ženske možgane, povecane prsi, idealno zensko tipi topi ... tole prebujanje folka je noro .. pa da jim daste vbroke kej druzga kot dojenčka, kuhalnice, ali pa roza avta .. pa dejte no,.. cela igra arska industrija, vsa ta leva politika, in še ti podkupljeni novinarji .. čudno da še niso naredili barbike z covid cepivom v roki, jst vam povem .. VSE JE ZAROTA, te barbike so sigurno z 5g čipom, anteno ..
RichPiana
07. 03. 2023 10.08
+1
Se bliza 8marec. Ste ze zacel s temi nebulozami.
Krneki 00
07. 03. 2023 09.33
+1
poneumljanje.... dejte še mal promovirat te bedarije
pirnadan
07. 03. 2023 09.59
+5
ženske znanstvenice kot vzor je poneumljanje?
Krneki 00
07. 03. 2023 10.29
-1
te igre na rasne karte so poneumljanje pa predvsem dvigovanje rasizma ..... kdor tega ne opazi je pač opran zraven
brusilec
07. 03. 2023 10.34
+1
medusa
07. 03. 2023 09.02
+1
Ok.... ampak tole greste pa že mal predaleč...
IvanJaJo
07. 03. 2023 09.06
+0
Ljudje so izgubil kompas.. Dans če nisi mal ufucan.. Si nezanimiv
brusilec
07. 03. 2023 09.14
+7
res .. le kako si drznejo dati neanoreksično barbiko na trg .. pa še blond ni ? ? noro .. keri fsekani folk, da nardijo lutko po lokalnih herojih, namesto po fantazijskih frustrirajoco suhim plasticnih lutkah ki so še za igranju primerne samo za štedilnik, ali pa trgovino .. noro ..