Znanost in tehnologija

'Vesolje je polno planetov, kjer dežujejo diamanti'

Dresden, 07. 09. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Diamante na Zemlji največkrat najdemo globoko pod površjem, na ostalih planetih v vesolju naj bi se jih večina nahajala na površju oz. v zraku – v obliki diamantnega dežja. Do ugotovitve so prišli s poskusi na navadni plastiki, prinaša pa tudi nov način izdelave nanodiamantov, ki se uporabljajo v medicini in kvantni elektroniki.

Diamantni dež je po vsej verjetnosti na večini planetov čisto vsakdanji pojav. Diamanti naj bi deževali tudi globoko v notranjosti dveh planetov v našem osončju – Uranu in Neptunu. A prejšnje raziskave so le potrjevale prisotnost diamantov v notranjosti planetov, ne pa, v kakšni obliki obstajajo. Znanstveniki so z novo študijo, ki je bila objavljena v reviji Science Advances potrdili, da na večini le-ti padajo tudi z neba. 

Poskus pa ne dokazuje le načina nastanka diamantnega dežja, ampak tudi nov pristop za proizvodnjo nanodiamantov.
Poskus pa ne dokazuje le načina nastanka diamantnega dežja, ampak tudi nov pristop za proizvodnjo nanodiamantov. FOTO: Shutterstock

Fizik v nemškem raziskovalnem laboratoriju in avtor študije Dominik Kraus pa je tudi povedal, da se diamantne padavine močno razlikujejo od vodnih. Kako točno nastanejo, še ni jasno, vendar pa znanstveniki predvidevajo, da izvirajo iz notranjosti planetov, ki so večinoma sestavljeni iz vode, metana in amoniaka. Zaradi visokega tlaka in posledično temperatur v njihovih plinasto-zaledenelih notranjostih, se v njih dogajajo velike kemijske spremembe, ki omogočajo nastanek diamantov, celo večjih, ogromnih plasti, ki so "dolge več sto kilometrov," je opisal Kraus.

Ker je znanstvenike zanimalo, kako ob teh pogojih nastane diamantni dež, so pričeli s poskusi – našli so material, ki je vseboval primerno mešanico ogljika, vodika in kisika, tj. plastiko PET, ki se uporablja za vsakodnevno pakiranje hrane. Ekipa je nato v plastiko obrnila visokozmogljiv optični laser, zelo kratki in izjemno svetli izbruhi laserskih žarkov pa so iz plastike izsesali kisik. Ob tem so se ustvarili pogoji za nastanek nanodiamantov – izjemno majhnih diamantnih kristalov, ki niso vidni s prostim očesom. Ker je na že omenjenih planetih kisika v izobilju, sklepajo, da je ta pojav zelo pogost. "Zaradi rezultatov študije lahko z veliko verjetnostjo trdimo, da je vesolje polno planetov, kjer dežujejo diamanti," je povedal Kraus. 

Nov način izdelave 'mini diamantov'?

Poskus pa ne dokazuje le načina nastanka diamantnega dežja, ampak tudi nov pristop za proizvodnjo nanodiamantov, ki so široko uporabni. Uporabljajo se v kirurgiji, kvantni elektroniki ter širši medicini in farmaciji. 

V naši zgodovini je mimo Urana in Neptuna letelo le eno plovilo – Nasin Voyager 2, ki je planeta preletel v 80. letih prejšnjega stoletja.
V naši zgodovini je mimo Urana in Neptuna letelo le eno plovilo – Nasin Voyager 2, ki je planeta preletel v 80. letih prejšnjega stoletja. FOTO: Shutterstock

Nanodiamante trenutno proizvajajo tako, da velike diamante s pomočjo ogljika razstreljujejo na manjše delčke, laserska proizvodnja pa ponuja hitrejšo, čistejšo in bolj nadzorovano metodo za njihovo proizvajanje, je dejal soavtor študije Benjamin Ofori-Okai.

Kljub temu raziskave o diamantnem dežju ostajajo le hipoteza, saj je o najbolj oddaljenih planetih našega osončja znano malo. V naši zgodovini je mimo obeh planetov letelo le eno plovilo – Nasin Voyager 2, ki je planeta preletel v 80. letih prejšnjega stoletja, podatki, ki jih je pri tem pridobil, pa se še vedno preiskujejo.

Nasa v naslednjih desetih letih načrtuje še eno misijo na ta dva planeta, Kraus pa na to odgovarja, da se nove misije izredno veseli, "četudi bosta do takrat pretekli še dve desetletji ali tri".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1833045
07. 09. 2022 10.24
+5
Saj je ok raziskava, vendar objava brez rdeče niti oz. nekih predhodnih znanstvenih prispevkov izgleda, kot da se vam je zelo mudilo in ste zaradi pomanjkanja časa in interesa objavili prvo raziskavo, ki ste jo našli. S tem, da prosim bodite pozorni na "lastne" dodatke, kot to, kar ste zapisali, da na vseh ostalih planetih, razen Zemlje dežujejo diamanti. Diamanti ne dežujejo ampak jih najdemo na planetih kot sta Uran in Neptun zaradi kombinacije sestavin in visokega pritiska in ti planeti so res verjetno najbolj pogosti v vesolju. Ne pomeni pa to, da je tako na vseh planetih in v veliko primerih gre za enak proces, kot ga vidimo na teh dveh planetih v našem osončju. Pohvale za poskus, vendar brez predhodnega "ogrevanja" bralcev in s tako površnim prevodom pa si zaslužite le 2/5.
Uporabnik1817555
07. 09. 2022 09.43
-3
nimajo mozganov
Covid 19 2021
07. 09. 2022 09.23
+5
Naši politiki so tudi padli z neba k diamanti 💠. Samo vredni niso toliko, celo v minus gremo z njimi.... ☺️
whattheuck
07. 09. 2022 09.47
-1
1muvwndr
07. 09. 2022 09.18
-6
"V naši zgodovini je mimo obeh planetov letelo le eno plovilo – Nasin Voyager 2, ki je planeta preletel v 80. letih prejšnjega stoletja, podatki, ki jih je pri tem pridobil, pa se še vedno preiskujejo." Dobra poraba davkoplačevalskega denarja in zelo učinkoviti znanstveniki, ni kaj.
Prinašalec
07. 09. 2022 09.13
-5
Če bi bilo res, bi že zdavnaj kakšno sondo poslali tja.
Prinašalec
07. 09. 2022 09.11
-3
Kar neko nakladanje, znanstveniki, potem si jih pa naj gredo nabrati. Lari fari, trla baba lan, da joj prođe dan
whattheuck
07. 09. 2022 09.20
-5
Odkar obstajajo programi kot Photoshop, lažejo na veliko. Lahko še jaz naredim sliko in rečem, da sem našel ostanke mumije nekje :)
First Last
07. 09. 2022 10.12
+2
Malce zdravega dvoma vase ti želim, pa ne boš tako ozkogleden in boš videl kako zamegljena je tvoja slika o realnosti ki jo tako braniš.
Ol77
07. 09. 2022 08.51
-2
Će vrjameš v božička je vse možno:))))))
whattheuck
07. 09. 2022 09.21
-5
preprostež
07. 09. 2022 08.46
+4
Na teh planetih je ponekod atmosfera tako gosta, da bi se bolj pravilno reklo, da tonejo, ne padajo.