15°C

Prelomna raziskava: primere mrzlice denga zmanjšali za 77 odstotkov

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Urša Vrečar /
KOMENTARJI
0
Število primerov mrzlice denga se je zmanjšalo za kar 77 odstotkov, število hospitalizacij pa za 86 odstotkov, so pokazali rezultati prelomne študije, v okviru katere so komarje okužili z bakterijo Wolbachia, s tem pa močno zmanjšali širjenje virusa.

V raziskavi so uporabili komarje, okužene s "čudežno bakterijo" Wolbachia, ki komarjem ne škodi, a se 'nastani' v istem delu telesa kot virus denge, z njim 'tekmuje' za vire ter mu močno oteži sposobnost razmnoževanja. S tem pa se močno zmanjša sposobnost komarjev, da virus širijo naprej. Ena od glavnih raziskovalk, Katie Anders, je za BBC komarje z Wolbachio opisala kot "naravno čudežne". 

Študijo so opravili v indonezijskem mestu Jogjakarta, raziskave pa bodo sedaj še razširili v upanju na izkoreninjenje virusa. Z bakterijo so okužili pet milijonov jajčec komarjev ter jih vsaka dva tedna postavili v vedra z vodo po vsem mestu. Celoten proces je trajal kar devet mesecev. Mesto Jogjakarta so razdelili na 24 območij, komarje pa so izpustili le v polovici izmed njih. 

Rezultati študije, objavljeni v prispevku za New England Journal of Medicine, so pokazali 77-odstotno zmanjšanje števila primerov ter 86-odstotno zmanjšanje obolelih ljudi, ki so potrebovali hospitalizacijo. "Rezultati so prelomni, boljši, kot smo upali," je povedala Andersova. 

Komar

Še pred nekaj desetletji je le redkokdo slišal za virus denge, ki povzroča mrzlico denga. Počasi, a vztrajno pa se je nato začela širiti po svetu, pojavnost denge se je od 60. let prejšnjega stoletja močno povečala. Če so leta 1970 večji izbruh bolezni zabeležili le v devetih državah po svetu, dandanes beležimo do 400 milijonov primerov denge letno, navaja BBC. 

Mrzlica denga, virusna vročinska bolezen, je znana tudi kot kostolomna mrzlica, saj povzroča močne bolečine v mišicah in kosteh. Pojavlja se v tropskih in subtropskih predelih sveta, predvsem v urbanih predelih Afrike, centralne in južne Amerike, jugovzhodne Azije, vzhodnega Mediterana in zahodnega Pacifika, navaja NIJZ. V zadnjem desetletju so primere zabeležili tudi v Franciji, na Hrvaškem in Portugalskem. 

Virus s pikom prenašajo predvsem komarji Aedes, najpogosteje Aedes aegypti, lahko pa tudi Aedes albopictus (tigrasti komar), prenos s človeka na človeka pa ni mogoč. Cepiva ali specifičnega zdravljenja ni, ob večjih izbruhih pa so bolnišnice preplavljene s pacienti. 

Koronavirus pasica nova