Znanost in tehnologija

Vremenske razmere se izboljšujejo; izstrelitev satelitov verjetno v nedeljo

Ljubljana/Kourou, 26. 06. 2020 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vremenske razmere za izstrelitev rakete Vega s slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat z izstrelišča v Francoski Gvajani se postopoma izboljšujejo in po napovedih naj bi se priložnost za izstrelitev odprla to nedeljo zjutraj po srednjeevropskem času, so za STA pojasnili v Centru odličnosti Vesolje SI.

Slovenski satelit Nemo HD bo omogočil interaktivno opazovanje Zemlje.
Slovenski satelit Nemo HD bo omogočil interaktivno opazovanje Zemlje. FOTO: Vesolje-SI

Kot so sporočili v četrtek pozno zvečer, se vremenske razmere na območju vesoljskega centra CSG v Kourouju postopoma izboljšujejo in po napovedih naj bi se priložnost za izstrelitev skupno 53 satelitov, med katerimi sta tudi slovenska, odprla v soboto pozno zvečer po lokalnem času oziroma v nedeljo malo pred 4. uro zjutraj po srednjeevropskem času.

Naslednja odločitev, ali bodo v soboto dejansko začeli postopke za izvedbo izstrelitve, bo znana v roku 24 ur, kar pomeni danes nekje do polnoči.

Raketo Vega podjetja Arianespace bi morali iz Kourouja po prvotnih načrtih izstreliti že septembra lani, a so jo zaradi spodletele izstrelitve rakete Vega julija lani preložili. Nato so izstrelitev načrtovali za marec letos, a jo je preprečila pandemija covida-19. Najnovejše preložitve se dogajajo zaradi neugodnih višinskih vetrov nad vesoljskim centrom v Francoski Gvajani.

Nanosatelit Trisat ima maso zgolj pet kilogramov in je v prvi vrsti namenjen testiranju robustnosti nove vesoljske elektronike. To bo prvi nanosatelit na svetu s celovitimi tehnikami za zagotavljanje strpnosti do napak in njihovo blaženje, kot jih je pričakovati pri naprednih sistemih visokega cenovnega razreda.

Mikrosatelit Nemo HD z maso 65 kilogramov pa je poseben v tem, da bo mogoče z njim Zemljo opazovati interaktivno. To pomeni, da bodo lahko ob preletu zemeljske postaje v realnem času hkrati prejemali sliko s satelita in ga vodili z obračanjem okoli njegovih osi. Tako bodo senzorje usmerjali proti zanimivim območjem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
26. 06. 2020 15.49
+8
en kup enega brezveznega sranja in preučevanja. pustiti naravo pri miru naj gre svojo pot. če še gdo ni opazil, naj malo razmisli kako se je letos sama narava vremensko spremenila od kar ni več v zraku toliko prometa. tudi to lahko ugotovimo da brez tega prometa lahko normalno živimo naprej in zato ni nobene potrebe letati po luftu in izvajati neke poskuse ali hitre premike. Če je za verjeti znanosti svet je brez tega preživel milijone let ,(jaz verjamem v zadnje 2000 let tisto kar je fizično dokazano vse ostalo je teorija) na koncu bi se še to izšlo z veliko manjšim onesnaževanjem
gozdar1
26. 06. 2020 15.51
-8
Prispevaj k temu ter prodaj avto in odklopi elektriko.
Bratomil
26. 06. 2020 12.14
-9
Se pravi, da vsi znanstveniki na svetu lažejo in so na plačilni listi "satanistov", edino par tepcev s pomanjkljivim znanjem ne?
antilevi?ar
26. 06. 2020 11.38
+5
Niso mogli poleteti, ker do nedelje studio belijo, ni moč delat posnetkov, animacij, pa zajle morajo tudi nove namestiti, ker so prejšnje bile že zdelane, veste od vseh tistih silnih prevalov in poskakovanj.
MiroF
26. 06. 2020 11.56
+6
Točno, pa še verjetn je problem, ker glavni statisti, kamermani in režiserji ob petkih biciklne gonjo in manjka pokvarjenega kadra !
MiroF
26. 06. 2020 10.39
+8
69 leta, so kao z lahkoto z vso prtljago poleteli na luno in nazaj, sedaj pa ne morejo izletet, če mal popiha !!!????? Eh....
antilevi?ar
26. 06. 2020 11.39
+8
Ja očitno jim je vedno težje glumit, raja ne verjame več tem satanistom in lizardom.
Bratomil
26. 06. 2020 10.25
-7
Pa se bodo lahko prebili skozi tisto kupolo, katero sanjajo ravnozemljaši?
antilevi?ar
26. 06. 2020 11.45
+8
Glej, sami pravijo, da višje kot do LEO ne morejo,.sama Luna je pa daleč izven LEO, torej nekdo močno laže?
gozdar1
26. 06. 2020 15.45
-8
Mars je precej izven leo pa so tam prisotni nasini roverji. Da o voyegerjih ne govorimo.
antilevi?ar
27. 06. 2020 21.02
+8
Če misliš na mars, pardon devon island,.ja tam se sigurno nahajajo te igračke,.