Znanost in tehnologija

Vse to ve o vas Facebook

Ljubljana, 28. 03. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
S.S./A.I./STA
Komentarji
42

Facebooku in tudi drugim družbenim omrežjem ter spletnim stranem leta puščamo svoje podatke. S temi se platforme mastno okoristijo. Kako? Prvenstveno prek oglasov. Več podatkov, kot imajo, lažje lahko profilirajo uporabnika in lahko tako točno določen oglas doseže točno določenega človeka.

Facebook (in druga družbena omrežja ter korporacije denimo Google z vsemi svojimi pritiklinami) ve o vas veliko, morda celo več kot vi, ve denimo tudi stvari, ki ste jih pozabili. Se spomnite, kaj ste pred petimi leti všečkali? Ne? No, Facebook se. 

V luči zadnjega škandala, ko so podatke zlorabili celo tako, da so uporabnikom ''prali'' možgane, so številni od Facebooka zahtevali arhiv vsega, kar je v vseh teh letih družbeno omrežje zbralo o vas. Premnogi so bili zgroženi. V zajetnem arhivu je bilo praktično vse, tudi telefonske številke, za katere se ne spomnite, da ste Facebooku dali dostop, slike, objave, kaj vam je bilo všeč, aplikacije, ki jih uporabljate, lokacije, IP naslovi naprav, s katerih so dostopali do družbenega omrežja, stari pogovori na spletnem klepetalniku - messengerju, ki ste jih morda želeli izbrisati iz spomina ... 

Facebook se brani, da je bogata zbirka o vas nastala na podlagi dovoljenja, v katerega privolite kot uporabnik. A le redki so, ki politiko zasebnosti - pravila, pravice in dolžnosti - preberejo. Facebook sicer v svojih nastavitvah ponuja marsikatero nastavitev, kjer lahko do določene mere omejite, kako lahko uporabljajo te podatke. Lahko denimo onemogočite možnosti, da vas najdejo točno določeni oglasi in boste tako videli le generične. Nekaj sicer je, oglaševalci surovih podatkov o vas ne dobijo, oni pravzaprav Facebooku naročijo, naj najdejo ljudi, ki bi jim bil namenjen njihov oglas in Facebook naredi svojo čarovnijo. 

Dejstvo je tudi, da Facebook ne zbira le podatkov, ki jih pustite na samem Facebooku, ampak za njih pridobivajo podatke tudi vsa podjetja v njihovi lasti. S kljukico ob ''strinjam se'' praktično vsem družbenim omrežjem dajete pravico do dostopa do teh podatkov. Podobno kot Facebook tudi Twitter zbira podatke o lokaciji, vsaj približni. 

Facebook bo preveril svoje nastavitve zasebnosti.
Facebook bo preveril svoje nastavitve zasebnosti. FOTO:

Vrednost (osebnih) podatkov 

V dobi informacijskih tehnologij so podatki vse vrednejši. Družbena omrežja jih v prvi vrsti uporabljajo za tri stvari.

Kot že omenjeno, so podatki namenjeni oglaševanju, od česar ti seveda tudi mastno služijo. Bolj ciljno usmerjeno bodo oglasi distribuirani, bolj bodo oglaševalci za storitev plačali. Facebook na podlagi vaših interesov (denimo strani, ki ste jih povščečkali), dogodkov, ki ste se jih udeležili, lahko povsem natančno določi, da se ukvarjate s tekom in tako oglaševalci nimajo težkega dela. Več podatkov, ki imajo, več denarja lahko dobijo od oglaševalcev. 

Nato podatke uporabljajo za razporeditev stvari, ki jih v svoji časovnici (newsfeed) vidite. Kako manipulativno je lahko to početje, se je razkrilo ravno v zadnji aferi Cambridge Analytica, ko so podatke izkoristili na vplivanje posameznih volivcev. Algoritmi prikazujejo objave, ki so uporabniku všeč, tako nanj podzavestno vplivajo na način, da torej vedno dobi tisto, kar išče, s tem pa si družbeno omrežje zagotovi, da se bo uporabnik vračal. Podatki so seveda pomembni tudi za prihodnji razvoj. 

Čigava je vsebina? 

Če smo bili do zdaj osredotočeni predvsem na podatke, ki jih družbena omrežja zbirajo na podlagi vsebine, ki jim jo ponujate z objavami, lahko omenimo tudi, čigava je pravzaprav ta vsebina. Samo še delno je še vedno vaša. S strinjanjem s pogoji uporabe se večinoma ne odrečete lastništvu vsebine (zapisa, fotografije), a vsaj delno tem podjetjem omogočite, da lahko to vsebino uporabljajo po mili volji. 

Facebook je danes napovedal, da bo preveril svoje nastavitve zasebnosti in tako uporabnikom omogočil več nadzora nad njihovimi podatki, ki bodo objavljeni na tem družbenem omrežju.

Še najbolj ekspliciten je Instagram, kjer delimo bolj ali manj lepe fotografije. V pogojih uporabe Instagram, ki je v lasti Facebooka, zapiše, da Instagram ne prevzema lastništva nad vsebino, ki jo objavljate, vendar pa Instagramu dovolite uporabo vsebine brez, da bi zahtevali plačilo avtorskih pravic. Podoben jezik uporabljajo praktično vsa družbena omrežja, kar povedano po domače pomeni, da lahko ta uporabljajo vse, kar objavite, ne da bi bilo podjetje vam kakorkoli ali karkoli dolžno. 

Vaša objava lahko konča kjerkoli 

Vsa družbena omrežja imajo več različnih možnosti, kdo lahko vašo objavo vidi. Tako lahko na Facebooku omogočite, da so vse objave vidne javno (torej so vidne sleherniku), lahko pa so objave namenjene le očem prijateljev ali točno določene skupine. Podobno lahko v nastavitvah označite tudi Instagram, Twitter, Snapchat ... A pozor, če se podjetja tega vendarle držijo, to še ne pomeni, da se neka fotografija, objava ne more razširiti izven omejenega kroga. 

Kako? Le eden izmed prijateljev ne upošteva pravil zasebnosti, shrani fotografijo in jo objavi na svojem profilu in jo označi kot javno dostopno vsem. 

Po razkritju nečednosti so se nekateri odločili, da Facebook tudi izbrišejo. Facebook priznava, da potrebujejo nekako do 90 dni, da izbrišejo vse, kar je posameznik zapustil za seboj - od fotografij, objav in drugih zbranih podatkih. Informacije, ki so jih o vas delili drugi, bodo seveda ostali. 

Vrednost podjetja Facebook drastično pada.
Vrednost podjetja Facebook drastično pada. FOTO: Thinkstock

Zuckerberg 12. aprila pred kongres, vrednost Facebooka strmo pada

Ustanovitelj in direktor Facebooka Mark Zuckerberg naj bi v zvezi z afero o zlorabi podatkov več milijonov uporabnikov Facebooka 12. aprila nastopil pred odborom za energijo in trgovino predstavniškega doma ameriškega kongresa.

Po navedbah ameriške televizije CNN naj bi v Facebooku že pripravljali strategijo za nastop 33-letnega Zuckerberga v ameriškem kongresu, do katerega prihaja ob ogromnem mednarodnem pritisku, ki mu je zaradi omenjene afere izpostavljen Facebook.

Facebook je sicer danes napovedal, da bo preveril svoje nastavitve zasebnosti in uporabnikom omogočil več nadzora nad njihovimi podatki, ki bodo objavljeni na tem družbenem omrežju. Nadgradnja naj bi vključevala lažji dostop do nastavitev uporabnika, meni bližnjic do nastavitev zasebnosti in orodja za iskanje, nalaganje in brisanje osebnih podatkov, ki jih hrani Facebook. To naj bi veljalo tudi za fotografije, stike in objave.

Več podjetij se je zaradi afere odločilo, da ne bodo več prisotna na Facebooku ali pa so zmanjšala svoje oglaševanje na tem družbenem omrežju. Da bo deaktivirala svoj profil na Facebooku, je danes napovedala tudi ameriška revija Playboy.

Afera je vplivala tudi na vrednost delnic podjetja. Tržna kapitalizacija Facebooka se je od začetka afere v tednu in pol znižala za 80 milijard dolarjev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmt
01. 04. 2018 22.31
+2
Ce padate na reklame, prav vam je.Na svetu je ze cisto prevec stvari.Naucite se, da greste v trgovino po tocno to kar rabite in reklame vas bodo v trenutku nehale zanimati.Jaz ne gledam reklam, na postnem namiralniku imam nalepko, da ne dovolim reklam itd.Potrosniska druzba, cimvec si nagrabiti.Fotkati hrano in jo dati na fb- v zgodovini clovestva se se ni tako reklamiralo hrane, ki jo nekdo poje.Aja pa ne pozabite "polajkati"( mislim kaksna skovanka je pa to?) Kardashianovih
Yokte
28. 03. 2018 18.13
+15
Facebook je samo grešni kozel, za potrebe politike, zaščite osebnih podatkov ni nikjer, zato je potrebno takoj zakonsko prepovedati oz.ukiniti vse pravne osebe, ki zbirajo osebne podatke državljanov. Da ne omenjam nadzornih kamer, na vsakem metru in kilometru. Takoj prepovedati in odstraniti vse nadzorne kamere. Je bež tako državo, ki na vsakem koraku nadzoruje državljane !!!!!
nikhrast
29. 03. 2018 16.44
Malo pretiravaš. Banke, šole, vrtci, uradi, 24-h marketi... vsepovsod video kamere, ko ujamejo lopova se pa nobeden ne pritožuje. Varnostniki vsepovsod, kondominij stavbe imajo svoje varnostnike, prav da vsak ne more vstopiti v stavbo. Saj imamo še kamere na križiščih, če voziš skozi rumeno ali rdečo luč, kazen po pošti.
ONniON
28. 03. 2018 17.30
+8
sem eden tistih ki ne uporablja pametni telefon. ne sledim modnim trendom, hvalabogu
Shisui
28. 03. 2018 18.39
+12
nikhrast
28. 03. 2018 20.07
+0
ONniON
28. 03. 2018 17.26
+2
krasni novi svet, to dela liberalizem
Think Pink
28. 03. 2018 17.23
+3
Izbrisano ni nikoli. Kaj pa varnostne kopije?
Uporabnik1385495
28. 03. 2018 17.11
+20
Uporabniki pisejo in fotkajo,kaj do jedli,kje so bili na dopustu idr sr....Torej....kaksna zloraba osebbh podatkov?????Saj sami dajo vse gor.Komaj cakajo,da objavijo karkoli ze.Kdor virtualnih soc omrezij ne uporablja,na njih ne more bit zlotabljen.Sploh pa....mene bistveno bolj skrbijo ZZZS kartice,e narocanje in firbcne medicinske sestre.Tam pa so res podstki,ki so lahko zelo zlorabljeni.Na to ne morem vplivat
nikhrast
28. 03. 2018 16.36
+0
Kdo pa pravi da smo dali gor prave podatke, še ime in priimek nisem dal gor ta prav. Obsujajo pa nas stalno z oglasi, samo poglejte koliko robo klicev dobite. Koliko zastojn tednov sem že dobil na Floridi, pa kolikokrat so me klicali z davčne uprave, pa dali številko da jih pokličem nazaj, dodatne davke je treba plačati drugače me bodo aretirali.
flojdi
28. 03. 2018 15.14
+1
.frisbuk o meni glih ne ve ama nič. ker me ni tam.( še merkator pik in tuševo kartico uporabim le ko se meni splača.
HOOV
28. 03. 2018 15.12
-1
će si le malo "hekerja" vse te podatke na FB lahko izbrišeš ...!
flojdi
28. 03. 2018 15.16
+8
.močno dvomim . kar je gor je gor. tudi v smeteh.
Think Pink
28. 03. 2018 17.20
+3
matej1111
28. 03. 2018 12.28
+20
Pozdravljeni. Moje ime je Matej in sem pozdravljen fejsbukar. Končno sem začel živet. Oleeeeeeeeeeee
pop greznica
28. 03. 2018 14.30
+10
Transformerji
28. 03. 2018 12.27
+17
Meni je čisto vseeno - sem bil na tem omrežju, pa se Pahorju in Janši napisal nekaj kar na zid, pa še komu drugemu...... pa so me odstranili za vedno. Pametno, kajti o vremenu, debelih mačkih in otrocih se ne bom pogovarjal!
Transformerji
28. 03. 2018 12.30
+3
Če ne smeš kaj pametnega komentirati, rumenih strani ne berem, zakaj bi zaradi podatkov na socialnih omrežjih trosil neumnosti vseh mentalno povprečnih državljanov?
FCL
28. 03. 2018 12.16
+12
O meni ne...nimam socialnih omrežij.
Uporabnik8879
28. 03. 2018 12.22
+29
saj jih ne rabiš, dovolj je da maš google in aplikacije na telefonu...pa tudi to da se tukaj oglašaš je izsledljivo ...na žalost je tehnologija tako napredovala, da enostavno ni povratka. Tudi operater tvojega mobitela lagko prav v vsakem momentu preveri, kje si kaj počneš in tudi kamero ti lahko vklopi, pa četudi imaš ugasnjen telefon. Rešitev je samo da izvlečeš baterijo, pa še to se pri novih modelih ne da.
Justiceiscoming81
29. 03. 2018 10.21
Rešitev je samo da izvlečeš baterijo, pa še to se pri novih modelih ne da... z razlogom se ne da izvlečt. ne morš nikol popolnoma ugasnit telefon...
Uporabnik8879
28. 03. 2018 12.10
+9
Folk se ne zaveda, da na tem svetu ni nič zastonj. Saj ni samo FB, tud google, razne aplikacije na telefonih, kamere in podobno zahtevajo cel kup podatkov da jih odkljukaš z enim samim namenom, zbiranja a podatkov. Saj smo sami krivi, če se tega nočemo zavedat.
Antipolitik
28. 03. 2018 12.04
+7
Prepozno za pranje možgan, saj naša mladina že ima oprane možgane, ter s pridom uporabljajo VSE social media APPs. Takšna je sedaj kultura, in sami smo si krivi. Vse je dobro, dokler se nekaj ne zgodi. Torej, kar nas lahko reši je strah in terror, oz. posilstva, umori itd. Edino tako se bodo morda spametovali.
klan25
28. 03. 2018 12.01
+3
"V luči zadnjega škandala, ko so podatke zlorabili celo tako, da so uporabnikom ''prali'' možgane" Sprenevedanje brez primera. Tako, kot da nam ne vsakodnevno perejo možgane s temi in onimi reklamami ter raznoraznimi novicami.
94001
28. 03. 2018 11.45
+29
Najbolj smešno je to, ko vsi skačejo v zrak zaradi varstva osebnih podatkov, sami pa objavljajo zavestno kje so, kdaj so na morju, svoje slike in slike otrok, avtov, stanovanja... . Čudno, da ni več zlorab.
Uporabnik8879
28. 03. 2018 12.13
+10
Točno tako cerkničan. Vse kar je enkrat na netu, je to za vedno, ne da se več izbrisati, čeprav naj bi se navidezno. Spletni mogodci pa mastno služijo pri preprodaji teh podatkov v razne namene.
proofreader
28. 03. 2018 11.09
+14
Jutri pa članek, da Facebook aplikacija lahko posluša uporabnike.
proofreader
28. 03. 2018 10.48
+20
Naši mediji neprestano reklamirajo Facebook. Niti v nagradnih igrah ne moreš sodelovati, če nisi prijavljen.
Uporabnik8879
28. 03. 2018 12.32
+8
nagradne igre raje pusti na miru, nobena ni zastonj na FB...
cool29
28. 03. 2018 10.18
+13
Fb ve tolk o teb kolk mu das podatkov....
KomentatorPolde
28. 03. 2018 10.02
+17
Če imaš sodoben TV s kamero in priklop na net, te tudi gledajo, kako se z ženo mečkata na sedežni!