Znanost in tehnologija

Zanetil gonjo proti cepljenju, njegovo delo so zavrgli, a ne odneha: Wakefield v Splitu

Ljubljana, 08. 06. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
343

Napoved, da na Hrvaško prihaja Andrew Wakefield, kontroverzni nekdanji zdravnik in aktivist proti cepljenju, je povzročila precej negodovanja v širši regiji, oglasili pa so se tudi na medicinski fakulteti v Splitu, številni pediatri in hrvaška zdravniška zbornica, kjer opozarjajo, naj ljudje "ne nasedajo lažnim informacijam, ki lahko ogrozijo življenja ljudi".

Andrew Wakefield je ostal brez zdravniške licence, številne študije so dokazale, da njegova hipoteza o povezanosti cepljenja z avtizmom ne drži. Vseeno svoje poglede širi po svetu in s tem prispeva k nizki precepljenosti in novim izbruhom že izkoreninjenih bolezni.
Andrew Wakefield je ostal brez zdravniške licence, številne študije so dokazale, da njegova hipoteza o povezanosti cepljenja z avtizmom ne drži. Vseeno svoje poglede širi po svetu in s tem prispeva k nizki precepljenosti in novim izbruhom že izkoreninjenih bolezni. FOTO: AP

V hrvaškem Splitu poteka shod staršev in otrok, s katerim nameravajo  obeležiti mednarodni dan "osveščanja o osebah poškodovanih s cepivi". Najbolj kontroverzni gost pa Andrew Wakefield.

Wakefield je bil britanski zdravnik gastroenterolog in raziskovalec, ki pa je zaradi "neetičnega ravnanja, poklicne napake in nepoštenega dela" ostal brez licence. Leta 1998 je v znanstveni reviji Lancet objavil strokovni prispevek, v katerem je trdil, da je odkril povezavo med cepivom proti ošpicami, mumpsu in rdečkam – in nastankom avtizma. Študija se je razširila kot požar, panika je zajela predvsem starše v Veliki Britaniji in ZDA ter se od tam razširila po svetu. 

Objava je prinesla dve veliki težavi. Prvič – nobena druga študija ni potrdila Wakefieldove hipoteze. In drugič – tudi ko se je izkazalo, da je s študijo veliko težav, je trajalo precej časa, preden je bila dokončno umaknjena. A do takrat je bila škoda že storjena. Več kot dve desetletji po objavi Wakefieldovega dela, ki je bilo kasneje označeno za "slabo znanost", se v državah, kjer so bile nalezljive bolezni s cepivi že zdavnaj izkoreninjene, zaradi nizke precepljenosti, dvomov in odklonilnega odnosa do cepiv, spet soočajo z izbruhi bolezni kot so na primer ošpice.

Padec v nemilost

Wakefield se je v težavah znašel predvsem po tem, ko je leta 2004 preiskava časopisa novinarja Briana Deera razkrila finančni konflikt, konflikt interesov in sporne postopke, ki so bili uporabljeni tekom študije. Nato je delu hrbet obrnila še večina soavtorjev, ki se niso več strinjali z interpretacijami rezultatov. Britanska zdravniška zbornica se je lotila preiskave. Leta 2010 so se strinjali, da so bili očitki Wakefieldu utemeljeni. Revija Lancet je umaknila članek, njihov urednik je ob tem dejal, da so "bili zavedeni". Wakefielda so zbrisali iz zdravniškega registra, prepovedali so mu zdravniško delo v Veliki Britaniji, javnosti je bilo sporočeno, da "nobeno uradno telo ne more potrditi, da drži hipoteza o povezavi med MMR cepivom in avtizmom, Wakefield pa da je "namerno potvarjal podatke". 

Januarja 2011 je nato Deer spisal članek, v katerem je Wakefielda obtožil, da je nameraval na krilih strahu, ki ga je sprožil proti cepivom, služiti denar. Istega leta so se pojavili še surovi podatki o sodelujočih v Wakefieldovi raziskavi, ki so bili v nasprotju z njegovimi trditvami v reviji The Lancet. 

Po viharju obtožb se je Wakefield nekoliko umaknil, a se nato kmalu "vrnil na sceno". Leta 2015 je javno ponovil, da "ni bilo z raziskavo nič narobe". In še danes vztraja pri svojih "odkritjih".

Izlet v filmske vode

Leta 2016 je bilo za Wakefielda precej prelomno. Luč sveta je ugledal dokumentarec Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe. Wakefield je dokumentarec uporabil za to, da s prstom pokaže na vse, ki po njegovem prikrivajo resnico – od farmacevtskih družb, do ameriškega CDC in medijev, ki da "promovirajo agendo farmacevtske industrije".

Medtem ko strokovne in večjega dela splošne javnosti ni prepričal, vrstile so se kritike, da gre za nevarno propagando nečesa, kar je bilo že dokazano kot zmotno, je bil dokumentarec glasba za ušesa za Wakefieldove sledilce. Ko so odhajali z enega od predvajanj, je bilo mogoče slišati komentarje kot so "neverjetno je, da mediji lažejo o resnici", "končno je nekdo potrdil moja prepričanja o cepivih". Ali – "niti slučajno ne zaupam več znanosti. Tudi ljudem ne". Prizori čustvenih staršev, ki govorijo o spremembah, ki so jih po cepljenju opazili pri svojih otrocih, so dosegli svoj namen. In čeprav so delu zaprli vrata na večino festivalov, se je s pomočjo spleta širilo med privrženci ideje, da se za sodobno farmacijo skrivajo človeku škodljivi nameni.

Žrtev in pika

Wakefield danes potuje po svetu in še vedno z ljudmi deli svoje poglede na cepljenje. Pa čeprav, kot pravi eden njegovih kritikov, Ben Goldacre, tudi avtor dela Bad Science, "je povezava med cepivi in avtizmom najbrž bolje preučena kot katera koli druga povezava med medicinskim posegom in potencialnimi nevarnostmi". Nazadnje je to dokazala tudi danska študija, v kateri je sodelovalo kar 657.461 otrok. Wakefield je svoje "ugotovitve" utemeljil na 12 primerih.

Pravzaprav Wakefield vsakemu, ki ga želi poslušati, zatrjuje, da je žrtev, da so ga žrtvovali, da bi se nadaljeval status quo. In takšnih, ki poslušajo, ni malo.

Independent piše, da so Wakefielda povezali z izbruhom ošpic v ameriški Minnesoti, ki se je zgodil nekaj časa po njegovem obisku, kriv naj bi bil tudi za nižjo precepljenost v Teksasu, kjer živi. Med njegovimi poslušalci je tudi precej zvezdnikov, med njimi Jenny McCarthy in Jim Carrey, njegova partnerica pa je znana manekenka Elle Macpherson. Nekaj strokovnjakov meni, da je ameriška javnost Wakefielda še bolj pripravljena poslušati, potem ko je dvom o cepivih med kampanjo izrazil tudi aktualni ameriški predsednik Donald Trump.

cepivo za ošpice

Na tisoče okuženih, tudi mrtvi

Strokovnjaki opozarjajo, da obstaja več verodostojnih študij, ki zanikajo Wakefieldove navedbe. A vseeno škoda, ki jo je povzročil s svojimi navedbami, ni bila nikoli popravljena. Zaupanje v cepljenje je bilo močno zamajano, na kar kažejo tudi številke.

Leta 2018 je bilo po podatkih WHO v Evropi več kot 80.000 primerov ošpic, 72 ljudi je umrlo. Število okuženih je bilo najvišje v zadnjem desetletju. Smrti, ki so nepotrebne, stroški za zdravstvene blagajne, ki so nepotrebni, pravijo strokovnjaki.

Kako hitro lahko širjenje strahu vpliva na število cepljenih, so med drugim ugotovili v ameriški Minnesoti. Tam je bila v eni od skupnosti, preden jo je z aktivisti obiskal Wakefield, precepljenost 92 odstotna. Kmalu potem je padla na okoli 40 odstotkov, poroča Independent. Leta 2017 so nato našteli že 80 primerov ošpic, četrtina okuženih je morala v bolnišnico.

Wakefield v Splitu, ker so že težave z ošpicami

Wakefielda so zdaj povabili v Split. V mesto, kjer se že spopadajo s pojavljanjem ošpic in nizko precepljenostjo. Da so pristojni zaskrbljeni, zato ni presenetljivo. Marjan Saraga, predstojnik klinike za otroške bolezni splitskega KBC se boji, da bi Wakefieldovo predavanje imelo podoben učinek kot v nekaterih drugim mestih, tudi v Splitu. "Kar trdi enostavni ni res. Vendar pa del populacije na Hrvaškem verjame njegovim prepričanjem in zato se tukaj in v ostalih državah nekdanje Jugoslavije spet pojavljajo že izkoreninjene bolezni. Takšna predavanja nas lahko vrnejo spet na začetek boja proti nalezljivim boleznim," je dejal za Slobodno Dalmacijo.

Splitska medicinska fakulteta, številni zdravniki, hrvaška zdravniška zbornica – vsi po vrsti javnost pozivajo, naj se "o cepljenju in cepivih informira pri verodostojnih virih, katerih informacije temeljijo na znanstvenih dokazih, in naj ne nasedajo lažnim informacijam, ki ogrožajo življenje in zdravje ljudi".

"Ne prevzemajte nase odgovornosti za bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem," so še sporočili staršem.

"Prvi poskusi cepljenja segajo v konec osemnajstega stoletja, kasneje je postalo stalna praksa. Velja za največji medicinski uspeh 20. stoletja, s cepljenjem je bilo obvarovanih več življenj kot s katero koli drugo medicinsko intervencijo. Za to trditev obstajajo jasni argumenti, najbolj vidni v tem, da so po uvedbi cepljenja bolezni, proti katerim se jih uporablja, skoraj popolnoma izginile. Zadnjih nekaj let pa se širijo informacije o škodljivosti cepljenja, neučinkovitosti cepiv in o tem, da je cepljenje nevaren in škodljiv poseg. S tem se širi strah, narašča nezaupanje v cepljenje in zdravnike, ki ga izvajajo. V širjenje takšnih informacij se vključujejo tudi znane osebe, ki jih ljudje jemljejo za svoje vzornik, pa tudi osebe z medicinsko ali kakšno drugo strokovno izobrazbo. Ena takšnih oseb je dr. Andrew Wakefield, ki je v znanem, prestižnem medicinskem časopisu objavil članek o povezanosti cijepljenja otrok s kombiniranim cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam s pojavom avtizma. Članek je bil povod za val podobnih raziskav, a nobena ni prišla do podobnih zaključkov, nihče ni nikoli več potrdil povezave med cepivom in avtizmom. Kasneje je bilo potrjeno in dokazano, da je Wakefield uporabil lažne podatke, njegovo raziskavo pa je finančno podprla zainteresirana skupina staršev in odvetnikov, ki so tožili proizvajalca cepiva za odškodnino, ker so njihovi otroci imeli avtizem. Zaradi tega je dr. Wakefield izgubil licenco, britanska zdravniška zbornica ga je zbrisala iz registra. A strah pred cepljenjem se je razširil, obstajajo skupine, ki nasprotujejo cepljenju, ki se trudijo pridobiti čim več somišljenikov. Pa čeprav vsi znanstveni argumenti govorijo o tem, da je cepljenje varno, učinkovito, stranski učinki, ki se včasih pojavijo, pa niso tako nevarni, da bi zaradi tega ukinili cepljenje. Starše pozivamo, da otroke cepijo. Zdravniki pediatri zelo dobro vedo, kateri otroci ne smejo biti cepljeni ali kdaj je treba cepljenje odložiti. Poznajo tudi stranske učinke cepiv in vedo, kako ravnati v primeru nezaželenih reakcij," še piše v sporočilu hrvaških pediatrov, ki ga je objavil portal dalmacijanews.hr.

Organizatorji sicer pravijo, da cilj srečanja ni nasprotovanje cepljenju, ampak gre za dobrobit otrok. Zainteresirane pa tudi vabijo, da si ogledajo kontroverzni dokumentarec Vaxxed.

Cepljenje otroka

V ZDA nad ošpice in avtizem z vitaminom C

Split sicer ni edino mesto, kjer se te dni govori o alternativah cepljenju. V ZDA, kjer so letos našteli že več kot 1000 primerov okužb z ošpicami, se starši zatekajo k alternativnim metodam zdravilcev, ki trdijo, da lahko ne samo ošpice, ampak tudi avtizem pozdravijo s homeopatskimi alternativami, poroča Guardian.

Gre za terapijo "cease", ki naj bi "popolnoma eliminirala izražanje motenj avtističnega spektra". "Terapija" sloni na visokih dozah vitamina C, njeni zagovorniki pa trdijo, da "popravi škodo, ki jo povzročijo cepiva".

Stroka je seveda na nogah. Prvič, ker ni dokazane povezave med cepivi in avtizmom, drugič, ker za slednjega ni zdravila.

Vseeno naj bi starši okoli 250 zdravilcem zaupali kar okoli 2000 otrok v program, kjer naj bi "zgradili naravno odpornost proti nalezljivim boleznim". Strokovnjaki opozarjajo – gre za smrtno nevarno početje, saj starši otroke izpostavljajo resni nevarnosti. WHO sicer odpor do cepljenja uvršča med največje grožnje globalnemu zdravju.

V času "naravne odpornosti" umrli milijoni

Številni zagovorniki necepljenja trdijo, da je najbolje ljudi pustiti brez cepiva, izpostavljene nalezljivim boleznim, saj bodo, če bodo zboleli kot otroci, potem za vse življenje razvili imunost. Ko so se samo v ZDA nazadnje zanašali na "naravno razvito imunost", nekje pred letom 1963, ko se je začelo cepljenje, je na leto za ošpicami zbolelo okoli 4 milijone ljudi, okoli 50.000 jih je končalo v bolnišnici, okoli 500 jih je umrlo.

Pogled še nekoliko dlje v zgodovino pravi, da so leta 1531 ošpice prepolovile populacijo Hondurasa. Od leta 1855 do 2005 pa po vsem svetu ubile več kot 200 milijonov ljudi.

Ošpice

Ko se naši možgani igrajo z nami: če nevarnosti ne vidim, je ni

Kako torej danes takšne podatke kar spregledamo? Teorije zarote in strah je danes enostavno širiti, pa razlaga italijanski strokovnjak dr. Andrea Grignolio, avtor knjige Kdo se boji cepiv, ki je bil pred kratkim na obisku v Ljubljani.

Eno pomembnejših vprašanj, ki se jih loteva v knjigi, je, zakaj je toliko dvomov v cepiva prav v generaciji današnjih mladih staršev. "Zgodilo se je nekaj novega v evolucijskem smislu. Če primerjam svojo razredno fotografijo iz osemdesetih in razredno fotografijo starejših generacij, je ena velika razlika. Vsi moji sošolci so še vedno živi. V preteklosti bi bila ta slika povsem drugačna, razrede so zdesetkale nalezljive bolezni. Danes živimo v napačnem prepričanju, da nalezljivih bolezni ni več. Narobe. Takoj ko nehamo s cepljenjem, se bodo vrnile. Težava, ki se pojavi za naše možgane pa je – če nevarnosti ne vidim, je ni. Ne vidimo več ljudi, ki so zaradi teh bolezni iznakaženi, nosijo trajne posledice. V kakšnem drugem delu sveta je to še vedno del realnosti. Tam ni nasprotovanja cepljenju, ker so posledice sveta brez cepiv še vedno zelo očitne."

"Pred časom je odmeval podatek, da je v Hollywoodu precepljenost podobna kot v Južnem Sudanu. Pa veste zakaj? Ker si to "lahko privoščijo", ker so ljudje prepričani, da teh bolezni ni več. Ko se pojavijo, se ljudje hitro streznijo, tudi v Italiji smo videli gnečo za cepljenje, ko so se nalezljive bolezni spet pojavile," pravi Grignolio.

Cepiva sicer niso edina, ki so na udaru, pravzaprav se zdi, da je zadnja leta na udaru kritik kar celotna znanost. "To je globalen problem – od Evrope do ZDA. Dogaja se odmik od znanosti, institucij, elit, če želite, vzpenja se populizem. V središču vsega skupaj pa je premik k čustvom. Če pogledate v zgodovino, boste videli, da se to ne dogaja prvič. Premik od tehničnega k čustvenemu, populizmu, smo videli že v tridesetih, štiridesetih letih prejšnjega stoletja. Seveda so razlike, ampak je pa mogoče videti paralele."

Stranski učinki se lahko pojavijo. Jih je pa veliko manj, kot trdijo nasprotniki

Nasprotniki cepljenja so običajno prepričani, da "vlade in podjetja prikrivajo škodo zaradi stranskih učinkov cepiv". Cepiva so zdravila, ta pa imajo stranske učinke, pravijo strokovnjaki. Možnost, da gre kaj narobe, torej je. Vendar pa je teh primerov malo, stranski učinki, še tako rahli, pa so zabeleženi, opozarjajo tudi slovenski strokovnjaki.

Thomas Breuer iz držbe GSK, ki proizvaja cepiva, sicer meni, da se vendarle situacija s širjenjem strahu pred cepivi nekoliko umirja: "Številne vlade so se začele zavedati svoje odgovornosti in so stopile v akcijo, da zagotovijo, da precepljenost ostane na visoki ravni ali se ponovno zviša na potrebno raven."

K nižjemu deležu cepljenih tudi pri nas v veliki meri prispevajo informacije z družbenih omrežij. Predvsem zgodbe staršev in otrok, ki imajo domnevno zaradi cepljenja hude posledice, čeprav je zgodbe težko preveriti, saj običajno za to vsebujejo premalo podatkov.

Medtem ko večino teh informacij sprva objavijo aktivisti, ostri nasprotniki cepljenja, te tudi pri starših, ki so kot otroci cepljenje prestali brez kakršnih koli težav, zasejejo dvom o tem, ali je cepljenje otroka dobra ideja.

Z novimi izbruhi bolezni so se svoje odgovornosti zavedli tudi giganti, ki imajo v lasti te platforme. "Družbe, ki upravljajo z družbenimi omrežji, so spremenile svoj pristop – Facebook, Twitter, Pinterest ... V zadnjih 6–8 tednih so pravzaprav postorile precej stvari. Med drugim se je Facebook odločil za drugačno politiko, ko gre za oglaševanje anticepilnih vsebin, pognali so tudi algoritme, ki bedijo nad širjenjem dezinformacij," še pravi Breuer.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (343)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
10. 06. 2019 15.58
kak naj grem v države kot so Hrvaška, sej tam me ja komari pojedo...brez cepiva Refošk ali Union.
KrEnSlovenc
09. 06. 2019 20.06
+0
vidim, da več dejstev in statističnih podatkov iz uradnih virov nekdo navede in so v nasprotju z dogmo o cepivih bolj negativen je odziv. Resnica boli kaj ne? Tudi tiste, ki so jim otroci umrli ali pa začeli po cepljenju vegetirat....
enakatalena
09. 06. 2019 19.44
+16
Brez sodbe, samo dejstvo: moj sin je bil cepljen po programu in kljub temu imel oslovski kašelj. Enako tudi še vsaj sedem njegovih sošolcev.
KrEnSlovenc
09. 06. 2019 20.01
+0
KrEnSlovenc
09. 06. 2019 15.26
+1
Analiza CDC za eno izmed cepiv proti gripi: V necepljeni skupini je zbolelo 3 %. Nihče ni potreboval medicinske pomoči. V cepljeni skupini j obolel 1%. Oboleli niso potrebovali medicinske pomoči. Učinkovitost cepiva je visokih 66%. CDC piše dalje: 7% cepljenih je imelo blažje težave, ki so jih obravnavali izbrani zdravniki, 2% cepljenih pa hujše in so potrebovali hospitalizacijo. CDC ocenjuje cepivo kot varno. Pa je res? Kaj pomenijo v resnici ti %? Recimo da je vsaka skupina imela 1000 ljudi. Necepljenih je zbolelo 30 cepljenih 10. Poleg tega pa je v cepljeni skupini imelo lažje težave 70 ljudi dodatnih 20 pa težje zaradi katerih so potrebovali hospitalizacijo. Namesto 30 ljudi z gripo je imelo težave 90 ljudi od tega jih je 20 pristalo v bolnici. In to je pri varnem in učinkovitem cepivu kaj šele pri tistih manj učinkovitih? Posamezna učinkovitost cepiva proti gripi je bila lahko tudi pod 10% (vir CDC)
Mega100
09. 06. 2019 13.01
+7
Cepiva so pravzaprav neki spekter bakterij in virusov. In otrok jih mora preboleti in dobiti neko imuniteto. Cepiva delujeo omejeni čas...mala katero cepivo je za celo življenje. Naš tamali ima 13 mesecev, so mu že dali cel kup cepiv. Sedaj nazadnje pred 1 mesecev je dobil injekcijo, v tej eni injekciji je bilo 6 skupaj različnih cepiv. Hvala bogu ni dobil temperaturo, pred 6 mesci nazaj je bil tudi cepljen in je dobil za 3 dni temperaturo. Glede cepljenja nekaj mora biti, mene so tudi cepili in ve ostale...ampak mislim da pretiravajo, tamal naj bi jih dobil vse skupaj do 18 leta več kot 60 različnih cepiv....in to mi ravno ni všeč.
kakafonijaprava
09. 06. 2019 12.55
+6
Mislim, da j ebil ta Andrew Wakefield en zdravstveni Snowden, al pa Assange, ki je razkril, kako delajo farmacevtski lobiji! A o tem ne boste poročali, kako so velike farmacevtske korporacije preprečile preko držav ZDA; Kanada, Francija, Nemčija v WHO ustavi pred 3 tedni, da so zdravila dostopna vsem. Ne o tem ne boste poročali na popu, ker pihate v isti rog s farmacevtskimi korporacijami. in da so na eno zdravilo zaslužki tudi po 1000 ojrov!
kakafonijaprava
09. 06. 2019 12.51
+1
Seveda so ta škropiva škodljiva, če čiprali bodo majhne otroke z njimi!
KrEnSlovenc
09. 06. 2019 12.34
+9
Cepljenje mora biti stvar proste izbire vse dotlej dokler ne bo dejansko in ne zgolj statistično varno in to ne zato, ker je nekdo za ali proti ampak zato, ker je potrebno zagotoviti varnost za vse otroke ne samo za tiste, ki iz nekega razloga ne smejo biti cepljeni. Ni dopustno (tudi ne po naši ustavi), da se žrtvuje eno življenje za drugega. To je explicitno v ustavi določeno. Dokler cepiva lahko povzročijo smrt (in tudi jo, in je tudi navedeno med stranskimi učinki) je to protiustavno in nečloveško. Zahtevat od nekega starša, da žrtvuje svojega otroka je nedopustno. Po tej logiki lahko ta isti starš pač zahteva, da je izpostavljen tveganju tisti, ki ne more biti cepljen. V čem je razlika? Pa še vprašanje, če je problem nalezljivost in okužba tistih, ki ne smejo biti cepljeni, zakaj imamo med obveznimi cepljenja za NE NALEZLJIVE bolezni? S tem, da se nek otrok proti njim ne cepi ne ogroža nikogar, pa vseeno mora biti cepljen. Ne vidim zakaj je to potrebno?
KrEnSlovenc
09. 06. 2019 12.32
+1
Cepljenje mora biti stvar proste izbire vse dotlej dokler ne bo dejansko in ne zgolj statistično varno in to ne zato, ker je nekdo za ali proti ampak zato, ker je potrebno zagotoviti varnost za vse otroke ne samo za tiste, ki iz nekega razloga ne smejo biti cepljeni. Ni dopustno (tudi ne po naši ustavi), da se žrtvuje eno življenje za drugega. To je explicitno v ustavi določeno. Dokler cepiva lahko povzročijo smrt (in tudi jo, in je tudi navedeno med stranskimi učinki) je to protiustavno in nečloveško. Zahtevat od nekega starša, da žrtvuje svojega otroka je nedopustno. Po tej logiki lahko ta isti starš pač zahteva, da je izpostavljen tveganju tisti, ki ne more biti cepljen. V čem je razlika? Pa še vprašanje, če je problem nalezljivost in okužba tistih, ki ne smejo biti cepljeni, zakaj imamo med obveznimi cepljenja za NE NALEZLJIVE bolezni? S tem, da se nek otrok proti njim ne cepi ne ogroža nikogar, pa vseeno mora biti cepljen. Zakaj je potem to potrebno?
KrEnSlovenc
09. 06. 2019 12.23
-4
Cepljenje mora biti stvar proste izbire vse dotlej dokler ne bo dejansko in ne zgolj statistično varno in to ne zato, ker je nekdo za ali proti ampak zato, ker je potrebno zagotoviti varnost za vse otroke ne samo za tiste, ki iz nekega razloga ne smejo biti cepljeni. Ni dopustno (tudi ne po naši ustavi), da se žrtvuje eno življenje za drugega. To je explicitno v ustavi določeno. Dokler cepiva lahko povzročijo smrt (in tudi jo, in je tudi navedeno med stranskimi učinki) je to protiustavno in nečloveško. Zahtevat od nekega starša, da žrtvuje svojega otroka je nedopustno. Po tej logiki lahko ta isti starš pač zahteva, da je izpostavljen tveganju tisti, ki ne more biti cepljen. V čem je razlika? Pa še vprašanje, če je problem nalezljivost in okužba tistih, ki ne smejo biti cepljeni, zakaj imamo med obveznimi cepljenja za NE NALEZLJIVE bolezni? S tem, da se nek otrok proti njim ne cepi ne ogroža nikogar, pa vseeno mora biti cepljen. Zakaj je potem to potrebno?
PoglejImgurKodouClgQlU
09. 06. 2019 11.23
+0
Sej je čist simple. Antivaxxerji nej majo prosto izbiro, tega jim ni treba preprečit. Vendar, če njihov otrok okuži otroka, ki ni smel bit cepljen in je zarad tega kakorkoli oškodovan, morajo starši kazensko odgovarjat. Če pa bo oškodovan otrok antivaxerja je pa to pač naravna selekcija.
KrEnSlovenc
09. 06. 2019 12.21
-1
Cepljenje mora biti stvar proste izbire vse dotlej dokler ne bo dejansko in ne zgolj statistično varno in to ne zato, ker je nekdo za ali proti ampak zato, ker je potrebno zagotoviti varnost za vse otroke ne samo za tiste, ki iz nekega razloga ne smejo biti cepljeni. Ni dopustno (tudi ne po naši ustavi), da se žrtvuje eno življenje za drugega. To je explicitno v ustavi določeno. Dokler cepiva lahko povzročijo smrt (in tudi jo, in je tudi navedeno med stranskimi učinki) je to protiustavno in nečloveško. Zahtevat od nekega starša, da žrtvuje svojega otroka je nedopustno. Po tej logiki lahko ta isti starš pač zahteva, da je izpostavljen tveganju tisti, ki ne more biti cepljen. V čem je razlika? Pa še vprašanje, če je problem nalezljivost in okužba tistih, ki ne smejo biti cepljeni, zakaj imamo med obveznimi cepljenja za NE NALEZLJIVE bolezni? S tem, da se nek otrok proti njim ne cepi ne ogroža nikogar, pa vseeno mora biti cepljen. Zakaj pa je to potrebno?
KrEnSlovenc
09. 06. 2019 12.37
+1
Zakaj je sprejemljivo, da tvegamo življenje enega otroka za drugega? Potem pa naj vsi tisti zaradi katerih morajo starši na silo cepit kazensko odgovarjajo za posledice pri teh otrocih.
KrEnSlovenc
09. 06. 2019 11.14
-5
Še en pomislek.. upoštevajoč periodiko ponavljanja izbruha ošpic pred uvedbo cepljenja v sloveniji, številom obolelih in število umrlih (statistični urad RS in NIJZ) na eni strani ter uradne podatke o tveganjih pri uporabi cepiv (GSK, Merck...) pridemo do sledečih statističnih podatkov za Slovenijo: 1. na manj kot dve leti statistično gledano zagotovo umre ena oseba zaradi posledic cepljenja (1 smrt na miljon doz, v sloveniji porabimo nekaj manj kot 600.000 doz na leto). V 27 letih samostojnosti bi morali zabeležiti vsaj 15 smrtnih primerov. Zabeležen ni noben in cepiva ostajajo varna. -verjetnost, da nek otrok danes umre za komplikacijami po ošpicah je 1/80 od verjetnosti, da umre zaradi cepiva ali če obrnem, 80x večja verjetnost je, da otrok umre zaradi cepljenja, kot zaradi posledic po ošpicah in še vedno trdimo, da je pozitivni učinki prevladujejo pred negativnimi in upravičujemo masovno cepljenje tudi v razvitem svetu, kjer to ni potrebno.
murinar
09. 06. 2019 10.53
-4
Ravno pravi za hrvate !
KrEnSlovenc
09. 06. 2019 10.50
+9
CDC ima na svoji spletni strani novico o tem, da je referenčni laboratorij odkril nanodelce v 40 vzorcih cepiv namenjenih ljudem (vseh) in da jih ni odkril v cepivu za živali. CDC dalje navaja, da uporaba nanodelcev v zdravstvu ni dopustna saj prehajajo skozi celično membrano njihovo delovanje pa ni dovolj jasno. Nadalje pišejo, da to odkritje pomeni, da je potrebno še poostrit nadzor nad cepivi, da se zagotovi varnost. Nihče ne ve kakšen vpliv imajo nanodelci na človeško telo in vendar nobenega od teh 40 cepiv niso umaknili iz tržišča. V uporabi so tudi v Sloveniji. In vendar še vedno brezpogojno trdijo, da so cepiva varna, čeprav vpliva nanodelcev sploh ne poznajo. CDC ima v lasti patente za več kot 25 cepiv, ki so v množični uporabi in prejema ustrezna plačila za njihovo trženje....
RamzesII
09. 06. 2019 10.54
+4
Nanodelci, nanoidi, težke kovine, zagotovo obstaja povezava. Sledite morgelonovi bolezni, ko jo medicina mora zanikati.
johnymas
09. 06. 2019 10.00
-1
V iskalnik na tej strani vpišite "Ne miti, ampak dejstva o cepivih" in si oglejte video zakaj je cepljenje nujno.
RamzesII
09. 06. 2019 10.36
-6
Menda zato, da bo čimveč ljudi dobilo, nevede, RFID čip v telo. Taka propaganda s cepljenjem lahko skriva tudi, sicer ni moč vedeti koliko ljudi in otrok ga že ima, saj starši ne vedo. Ponekod naj bi imeli že dolgo zakon, da dete ne zapusti porodnišnice brez tega, brez vednosti staršev seveda. Menda ni več bolnišnice v razvitejšem svetu, ki ne bi imela zaloge teh čipov.
RamzesII
09. 06. 2019 10.46
-5
Živimo v svetu kjer smo primorani dvomiti v vse, ker nam povsod lažejo, skrivajo, prikrivajo, kakršnekoli uradne znanstvene raziskave in statistike so vprašljive, ker so vedno podrejene interesu nekoga. Kaj sploh v resnici vemo o svetu v katerem živimo, niti tega zagotovo ne, ali je resničen, planeta, sveta, človek niti zapustiti ne more, baje so celo duše ujete v to polje. Nad vsem tem je očitno nekdo, ki ima nek plan, a ne dober, spreminja svet, sebi primeren, spreminja človeka, da bo lahko preživel v njegovem svetu, ali pa se bo vse spremenilo, v dobro za nas in naše duše, ta zgoraj dela vse da ljudi obrži tukaj, tudi preko sistema cepljenja, s katerim ga slabi telesno in psihično, preden mu ti med prehodom sveta iz 3D (3 denzitet, gostote materije) v 5D (5 denzitet). Med tem pa na 4D (4 denzitet) bojda poteka vojna za nas in naše duše, kar se v našem svetu kaže kot klimatski odkloni, ekstremi. Kje smo mi tukaj, tam, da se postavimo zase, ne da nas poskušajo zvleči dol.
RamzesII
09. 06. 2019 10.50
-1
Vsaka debata o tem kaj je prav in kaj ne se zdi nesmiselna, če niti zagotovo ne vemo kakšen večji plan je za tem. Rečejo eno, a resnica je dejansko drugačna. Vemo premalo, kar sicer ni zadovoljujoče, a pravijo da naša duša ve vse, a ob pravem času bomo vedeli tudi sami, kar spet ni najbolj ohrabrujoče. Ne v svetu za katerega niti ne vemo kam se bo obrnil, lahko le sklepamo po znakih. Le lastno raziskovanje in učenje nas vodi do resnice.
El Koronito
09. 06. 2019 08.53
+5
Veste komu najbolj verjamem? Ne raziskavam, ne izjavam posameznikov ... te mi samo pomagajo, da si lažje sestavim celotno sliko. Najbolj verjamem avtentčnim izjavam staršev. Videl sem neznaten del od nekaj več tisočih in povem vam, da so mi te čisto dovolj. MMR in avtizem sta direktno povezana. Pika.
hotchilipoper
09. 06. 2019 08.18
+15
Rabili bi cepivo proti norosti
hotchilipoper
09. 06. 2019 08.13
+6
Kjer je dim,je tudi ogenj
El Koronito
09. 06. 2019 07.50
+13
V bistvu smo zagovorniki in nasprotniki cepljenja na istem - vsi operiramo z nekimi raziskavami, ne da bi sploh poznali dejansko stanje škodljivih posledic cepljenja. Pravi podatki ne bodo dostopni nikoli. Že tu vidim problem ... če bi vse bilo tako idilično kot trdijo zagovorniki, bi ljudlje stali v vrstah pred ambulantami. Saj veste kakšni smo ... hitro ugotovimo kaj je za nas dobro, če pa je povrh vsega še zastonj, bi ljudlje morali masovno dreti na cepljenja. Pa vendar ni tako. Število nasprotnikov konstantno narašča. Nedvomno je dokazano, da obstaja odvisnost med mmr in avtizmom in farmacija vlaga ogromno napora, da bi te dokaze ovrgla. Zato se mi zdi pravilnejši nek zdrav dvom, kot pa slepo verovanje v delovanje cepiv. Naj razložijo kaj vsebujejo, kakšni so lahko stranski učinki, kdo bo prevzel odgovornost, če vaš otrok po cepljenju ne bo isti kot prej. A bo dal dr. Pokorn garancijo na popolnoma varno uporabo cepiv, če jih že tako vneto zagovarja. Dokler stvari ne bodo popolnoma jasne, bo pri meni prevladoval zdrav dvom.
RamzesII
09. 06. 2019 10.06
+2
GospodT
09. 06. 2019 07.43
+16
Nagradno vprašanje za novinarja, ki je spisal tole bedarijo od članka. A veste, kdo je bil Ignaz Semmelweis? Bil je zdravnik, ki je prvi opozarjal, da bi že samo z rednim umivanjem rok preprečili okužbe z enega pacienta na drugega. Neredko so zdravniki delali v mrtvađnici in šli direkt porodit otroke itd. Medicinska skupnost (tako kot v primeru Wakefielda) se mu je rogala, ga poniževala, šikanirala (tako kot Wakefielda). Eventuelno se je človeku utrgalo in je pristal v psihiatrični bolnici, kjer so ga varnostniki nekaj dni po sprejemu hudo pretepli (pač psihiatrija). Zaradi močnih udarcev je dobil gangreno in 14 dni od prihoda na psihiatrijo umrl. Šele mnogo let kasneje se je njegovo predvidevanje, da se bolezen prenaša (z neumitimi rokami) izkazala za resnično in postala glavni mejnik v medicini. Wakefield ni nor in ne bo znorel. Daleč od tega, da je edini zdravnik, ki govoro o nevarnostih cepljenja, kot ga skuša članek predstavit. Pogoglajte o pediatru, ki raje izgubi 1.7 milionov dobička iz naslova cepljenja, kot pa da bi cepil otroke v svoji ordinaciji. Včasih ni bil tak, pravi, je bil največji egotip in zagrizen cepilec. Potem je začel brati študije. Članek omenja Dansko študijo. A se vi hecate, a se vam sploh sanja, kako sramoto si delate in kako si sesuvate kredibilnost?!
GospodT
09. 06. 2019 09.36
+6
Hočeš reči, da gre za prostitucijo uma? Neee, to pa pri nas res neee, oni so profiji, vse preverijo, in če piše v medijih je ziher reeees :) Pozem imaš pa na drugi strani osebe, kot so Robert Kennedy, ki je rekel, da se bo do zadnjega diha boril za tiste, ki zahtevajo svobodo odločanja glede cepljenja otrok. Hmmm... Le komu bi človek verjel...
PredsednikPepe
09. 06. 2019 09.43
+9
Moj sin, danes sicer doktor znanosti zaradi moje maĺomarnosti ni bil cepljen. Kasneje je dòbiĺ in preboleĺ ošpice. Posledice: na ĺevo uho ne sĺši velikega spektra visokih frekvenc. Tò je moja krivda!
GospodT
09. 06. 2019 10.03
-1
KrEnSlovenc
09. 06. 2019 11.07
+8
zanimivo, da nihče od mojih staršev ali njihovih znancev (necepljene generacije) ne pozna nikogar, ki bi po ošpicah imel kakršnokoli resnejšo komplikacijo. Po drugi strani imam jaz zelo ozek pas prijateljev in med tem malim številom imam enega umrlega otroka v manj kot 24 urah po cepljenju, enega, ki so ga po cepljenju proti KME komaj rešili in še nekaj oseb, ki so imele po cepljenju bistveno večje težave kot tiste, ki spadaj v skupino blagih. Noben od teh dogodkov ni evidentiran kot posledica cepljenja in verjetno niso to edini taki dogodki. Ampak iz moje izkušnje izhaja, da je vaš sin imel res izjemno smolo. Njegova statistična verjetnost, da zboli je bila manjša, kot je danes ta pri ljudeh, ki jih cepimo.