Znanost in tehnologija

Z umetno inteligenco v boj proti raku

Edinburg, 03. 09. 2018 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Britanski znanstveniki so naredili nov pomemben korak v raziskavah rakavih celic. Z umetno inteligenco Al bodo sedaj imeli boljši vpogled v razvoj in napredek različnih vrst tumorja, predvidevajo pa tudi, da naj bi z novim znanjem pacientom z rakom bistveno povečali možnosti preživetja.

Nova tehnologija naj bi zdravnikom pomagala izoblikovati boljše in učinkovitejše zdravljenje za vsakega pacienta, pri katerem bodo zaznali rakave celice. Z novih načinom raziskovanja bodo iskali vzorce v mutacijah DNK znotraj tumorjev, pridobljene informacije pa bodo pomagale predvideti prihodnje genetske spremembe.

Nepredvidljivost tumorja je eden največjih izzivov pri zdravljenju raka.
Nepredvidljivost tumorja je eden največjih izzivov pri zdravljenju raka. FOTO: AP

Raziskovalci z univerze v Edinburgu so v izjavi za medije zapisali, da je bila nepredvidljiva narava tumorja za medicino do danes največji izziv – nekatere oblike raka so namreč izoblikovale imunost na vse znane oblike zdravljenja. Z boljšim razumevanjem delovanja tumorjev bodo lahko zdravniki pri nekaterih pacientih rak ustavili že v zgodnjih začetkih in jih tako rešili dolgotrajnih postopkov zdravljenja ter povečali njihove možnosti preživetja. Z novim pristopom bodo zdravniki pridobili tudi boljše vedenje o tem, kakšen bo tumor v prihodnosti in kako se bo spreminjal.

"Želimo si, da bi z novo tehnologijo uničili enega izmed glavnih adutov raka – njegovo nepredvidljivost. To nam bi omogočilo, da bili vedno en korak pred njim," je povedal dr. Andrea Sottoriva, eden od vodij projekta.

V raziskavo so vključili tudi paciente z rakom na dojki.
V raziskavo so vključili tudi paciente z rakom na dojki. FOTO: Thinkstock

Znanstveniki so v raziskavo sicer vključili 178 pacientov, raziskovali pa so 768 tumorjevih celic različnih oblik raka, med drugim tudi raka na dojki ter pljučnega in ledvičnega raka.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
04. 09. 2018 14.41
-12
Prepovedal bi vse znanstvene dosežke, ki naj bi podaljševali človeško življenje. Se rodimo in umremo, eni prej drugi kasneje. Selekcijo bi morale delati razne bolezni, za katere smo odkrili cepiva, teh ne bi smeli imeti, selekcijo dela sama narava, selekcijo delajo geni, ki so v nas od pamtiveka... lahko pa razvijamo tehnologijo, iskanje drugega naseljivega planeta, kajti Zemlja bo slej ko prej umrla ....Zakaj se tako oklepamo življenja, ko pa vemo, da se konča s smrtjo? Če bi čas, ki nam je na voljo, brez zdravil, cepiv, pametno izkoristili, se bi vsak sprijaznil s tem, da mora na koncu vendarle umreti. Vidite - samo na kakšen način...
Ramzess
04. 09. 2018 15.57
-1
Res je, po svoje, a kaj so zaradi profita in nadzora populacije, le tej marsikaj prikrili ali je ta pozabila, kaj v resnici je, kaj je v resnici telesna smrt, ter razširili strah okoli tega, zgodbico peklu, vicah in nebesih, tega ni oz. če že uporabiti termin iz tega, pa so le nebesa. Razne bolezni in posledično cepiva ter zdravila je pa itak razvilo človeštvo samo, ne narava.
Apostol1
05. 09. 2018 10.52
+5
Res sta oba potrebna kakšnega cepljenja ali vsaj tablete in domovanje v primerni ustanovi.
samanthka
03. 09. 2018 20.20
+3
Spet kar eno lapanje, zdravilo za raka ze stokrat odkrito
Narava Nature
03. 09. 2018 17.09
-3
BESEDA RAK JE NAVADNA IZMIŠLJOTINA... MORDA NE BOSTE VERJELI, AMPAK RAK NI BOLEZEN TEMVEČ POSEL! Sedaj se rak pojavlja že pri vsaki osebi, tudi pri otrocih in starejših ljudeh. Ste vedeli, da knjige z naslovom "World Without Cancer" kar nekaj časa niso smeli prodajati in prevajati v ogromno drugih jezikov po svetu? Vedite tole: Bolezen rak ne obstaja. RAK JE LE PRIMANJKLJAJ VITAMINA B17 IN NIČ DRUGEGA. Nekdo si je nekoč mislil... "Zakaj pa ne naredimo raka kot bolezen, da bomo s tem dobesedno ubijali ljudi, mi pa bomo na ta način zaslužili milijarde?" Rak je "izšel" po drugi svetovni vojni. Prav tako pa so tudi zdravilo za tako imenovano bolezen našli že dolgo časa nazaj. Tisti, ki dobite ali imate raka, bi najprej morali raziskati vse možnosti, zagotovo pa ne smete padati v paniko. Vse kar morate jesti za pridobitev vitamina B17 je marelična notranjost, torej plod znotraj lupine. Hrana, ki vsebuje vitamin B17 so: - SEZAM, RJAVI RIŽ, JEČMEN, LANENO SEME, RŽ, BOROVNICE, JAGODE, MURVA, MALINE, MAKADAMIJSKI OREŠČKI, PROSO, BRSTIČNI OHROVT, INDIJSKI OREŠČEK,.. Zagotovo pa so nevarni tudi razni detergenti in čistila. Vedno, ko čistite kuhinjo, ali kopalnico in druge stvari, si po koncu operite roke s kisom. Vsa ostala mila pustite pri miru.
kameltrajbar
03. 09. 2018 20.18
+3
Take kot si ti,bi morsla policija zapret..ljudem ponujajo laži.....odvratno....
samanthka
03. 09. 2018 20.21
+0
Zakaj pa pol se komplet onkoloskega ne zaprejo?
komarec
03. 09. 2018 13.01
+8
Naj znanstveniki odgovorijo na vprašanje za kaj v Afriki raka ni ali pa zelo malo?
Ramzess
03. 09. 2018 16.30
+3
Ker se prehranjujejo z semeni ipd. Ključ je v vitaminu B17, ki preprečuje in zdravi raka. Seveda ga uradna medicina ne priznava, ker rak prinaša profit, rak je posel ne bolezen, zato se boji proti raku po njihovih merilih ne bodo nikoli končali temveč nadaljevali.
kameltrajbar
03. 09. 2018 20.19
+0
Sevede je rak v afriki....le ne zaznajo ga,ni denarja....)....