ZNANOST IN TEHNOLOGIJA

Za obljubami strokovnjakov po vitki postavi se skriva več milijonov evrov

London, 13.03.2023, 10:25 | Posodobljeno pred 17 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Za obljubami in prepoznavnostjo zloglasne 'čudežne injekcije', ki pomaga pri izgubi kilogramov, se skriva več deset milijonov evrov. Proizvajalec zdravila, v osnovi namenjenega sladkornim bolnikom, je namreč več zdravstvenim organizacijam in strokovnjakom, pa tudi poslancem, prikrito plačeval za t. i. 'priporočila' oziroma oglaševanje, razkrivajo britanski mediji.

Da se za vse bolj znano 'čudežno injekcijo' skriva skrbno načrtovana in več milijonov evrov vredna oglaševalska kampanja, je ugotovil britanski Observer. Proizvajalec zdravila, ki se sicer pod imenom Ozempic v prvi vrsti uporablja pri diabetesu, pod imenom Wegovy pa kot sredstvo za doseganje vitke postave, je namreč kar tri leta skrbno in počasi prodiral v javnost. Podjetje Novo Nordisk je za te namene več zdravstvenim organizacijam in strokovnjakom skupaj plačalo več kot 25 milijonov evrov. 

Med podjetjem in raznimi strokovnjaki se je za namene prekritega oglaševanja zdravila v zadnjih treh letih opravilo več kot 3500 transakcij. Zdravstvene organizacije, strokovnjaki in zdravniki so zneske prejemali v obliki donacij, daril, sponzorstev ... Med prejemniki so sicer tudi razne javne izobraževalne ustanove, državne univerze in zdravstveni inštituti. A zneski so bili porabljeni tudi pri ustanovitvi skupine poslancev, ki so zagovarjali strategije podjetja glede debelosti. 

Zdravilo Ozempic
Zdravilo OzempicFOTO: Profimedia

Novo Nordisk sicer pri plačilu svojih 'oglaševalcev' ni ravnal v nasprotju z zakonom, ob tem še izpostavlja Observer, je pa način izpostavitve zdravila javnosti izredno etično sporen – angleška državna zdravstvena služba (NHS) opozarja, da bi netransparentni način pojavljanja zdravila lahko močno vplival na javno mnenje. 

Dansko farmacevtsko podjetje se je sicer znašlo tudi pod drobnogledom britanske farmacevtske organizacije za odobritev zdravil, saj je 'čudežno' zdravilo, ki pomaga pri izgubi kilogramov, na Otoku dobilo dovoljenje za uporabo. Ob tem je tudi britanski nadzorni organ ugotovil, da je Novo Nordisk pri oglaševanju večkrat prekršil etični kodeks. Ali gre za namerno in organizirano dejanje, organ nadzora še preiskuje, poroča Guardian. Ob tem pa naj bi jim pomagala tudi omenjena izdaja nedeljskega časopisa.

Prejeli denar, napisali študijo 'Zdravilo bo spremenilo boj proti debelosti'

Observer je namreč v prispevku bolj podrobno izpostavil povezave med zdravstvenimi strokovnjaki, zdravstvenimi organi in državnimi institucijami. Več posameznikov je tudi poimensko imenoval. Med drugim se je dotaknil tudi nedavnega televizijskega prenosa na BBC, kjer je o pozitivnih shujševalnih učinkih zdravila razpravljal profesor Jason Halford. A nikjer ni bilo omenjeno, da je Halford v preteklosti zasedal stolček svetovalca proizvajalca tega zdravila. Halford je tudi predsednik organizacije za boj proti debelosti, kateri je podjetje Novo Nordisk nakazalo več kot 3,5 milijona evrov. Tudi ta povezava organizacije in proizvajalca ni bila znana javnosti.

Več povezav med strokovnjaki in podjetjem ni bilo znanih javnosti.
Več povezav med strokovnjaki in podjetjem ni bilo znanih javnosti.FOTO: Shutterstock

Na seznamu je tudi nekdanji profesor Nick Finer, ki je glede zdravila večkrat dejal, da bo popolnoma spremenilo boj proti prekomerni telesni teži. A ob tem ni razkril, da je bil v podjetju pred kratkim zaposlen, niti, da ima v lasti več delnic Novo Nordiska. 

Oba pravita, da zneska nista prejela osebno, saj da je bil ta nakazan univerzama, ter da sta svoje povezave v študijah vseskozi transparentno navajala. Isto pravita tudi univerzi. 

Več kot štiri milijone tudi svetovni organizaciji za boj proti debelosti: 'Taka sodelovanja niso redka'

Zajeten delež denarja – več kot štiri milijone evrov – je na svoj račun prejela tudi svetovna organizacija za boj proti debelosti (WOF), ob tem pa med letoma 2019 in 2021 'čudežno zdravilo' večkrat ocenila za "nujno potrebno v zdravstvu". Več kot 3,5 milijona evrov je v tem času na račun prejelo tudi Evropsko združenje za preučevanje debelosti (EASO), ki farmacevtskega podjetja prav tako ni omenila pod imeni donatorjev. 

Obe organizaciji sta povezani tudi z britanskim združenjem za preučevanje debelosti (ASO), ki je zdravilo Wegovy označilo za "trenutno daleč najbolj učinkovito zdravilo za zdravljenje debelosti". Ob tem je ASO na račun leta 2021 prejelo donacijo v višini skoraj 100.000 evrov. Prav tolikšen znesek so od podjetja prejeli tudi na državni zdravstveni univerzi, tudi ti zneska niso prijavili državnemu regulatorju. 

Podkupovanje v zdravstvu
Podkupovanje v zdravstvuFOTO: Shutterstock

Zaslužni profesor na liverpolski univerzi Simon Capewell ob tem plačila Novo Nordiska označuje za "poskus kupovanja vpliva in usmerjanja mnenja". Prav tako meni, da je "izredno žalostno", da se je toliko strokovnjakov odločilo sodelovati v "PR kampanji". Njegov kolega z Newcastla Allyson Pollock pa opozarja, da taka sodelovanja niso tako redka, kot se zdi. "Javnost se resnično ne zaveda vpliva pristranskosti," je dejal.

Proizvajalec: Zavezani smo transparentnosti in etičnemu delovanju

Proizvajalec pa navedbe britanskih medijev označuje za zavajajoče. "Zavezani smo k transparentnosti in etičnemu delovanju glede na regulativo in zakon," so dodali. Prav tako podjetje zanika navedbe, da se je načrtno pojavljalo v javnosti, ob tem pa sodelovalo s klinikami, povezanimi s produktom. Pravijo, da je bil njihov namen vseskozi "izobraževanje profesionalcev glede vzdrževanja in ohranjanja telesne teže", hkrati pa dodajajo, da so v preteklosti naredili nekaj napak.

Kot še poročajo britanski mediji, naj bi podjetje podobne 'izmenjave' opravljalo tudi v ZDA. Lansko leto je podjetje Novo Nordisk za "pomoč pri spodbujanju uvajanja zdravljenja debelosti" kandidatom za višje položaje v zveznih državah nakazalo skoraj 20.000 evrov.

PREBERI ŠE
'Čudežna' injekcija, ki naj bi topila kilograme, v stisko pahnila sladkorne bolnike

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.