Zahrbtna narava novega koronavirusa: v zraku lahko v kapljicah ostane nekaj ur

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
A.K./STA
KOMENTARJI
193
Novi koronavirus lahko na nekaterih trdih površinah, kot so kljuke, preživi tudi do tri dni, so v eni prvih tovrstnih študij ugotovili ameriški znanstveniki. V zraku lahko virus v kapljicah, ki nastanejo pri kašljanju, ostane nekaj ur.

Kot so danes opozorili v UKC Maribor, je''Koronavirus z uradnim imenom SARS-CoV-2 zahrbten. Ne prenaša se zgolj s kapljično okužbo in je bolj kužen od virusa gripe. Zaradi zahrbtne narave širjenja virusa je potrebno vzdrževati socialno distanco. Od tega je odvisno, ali bomo imeli čez teden dni pet tisoč okuženih, kar sistem zmore, ali več kot deset tisoč okuženih, česar sistem ne zmore.''

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Študija: V klimatskih sistemih lahko preživi dve uri

Znanstveniki z ameriškega inštituta za zdravje (NIH) v zvezni državi Montana pa so denimo ugotovili, da lahko virus SARS-CoV-2 ostaja v zraku dlje časa: ''Kapljice, ki nastajajo pri kašljanju, v zraku ostanejo nekaj ur. Virus lahko tako v klimatskih sistemih brez filtrov preživi  približno dve uri. Ko človek enkrat zakašlja, nastane do 3000 kapljic,'' navaja BBC.

PREBERI ŠE
WHO: Če se okužite s koronavirusom, odsvetujemo jemanje ibuprofena

Kot so ugotovili, virus na kartonu ostane tudi do 24 ur. Na površinah iz plastike ali nerjavečega jekla pa tudi do dva oziroma tri dni, piše britanski BBC.

UKC Maribor: Ne prenaša se zgolj s kapljično okužbo in je bolj kužen od virusa gripe.
UKC Maribor: Ne prenaša se zgolj s kapljično okužbo in je bolj kužen od virusa gripe.FOTO: Shutterstock

Tako dolgo bi lahko virus preživel na kljukah, laminatnih delovnih površinah ali drugih trdih površinah. Na bakrenih medtem umre že v štirih urah.

Kot  so ugotovili virus na kartonu ostane tudi do 24 ur. Na površinah iz plastike ali nerjavečega jekla pa tudi do dva oziroma tri dni, piše britanski BBC.
Kot  so ugotovili virus na kartonu ostane tudi do 24 ur. Na površinah iz plastike ali nerjavečega jekla pa tudi do dva oziroma tri dni, piše britanski BBC.FOTO: AP

Eden od vodij študije Vincent Munster je ob tem izpostavil, da ti podatki kažejo na velik pomen higiene rok in razkuževanja površin.

Raziskave so namreč pokazale, da je možno z dezinfekcijo z od 62- do 71-odstotnim alkoholom novi koronavirus deaktivirati v eni sami minuti. Zelo učinkovita so tudi belila.

Koliko časa novi koronavirus preživi na oblačilih in drugih površinah, ki jih je težje razkužiti, še ugotavljajo. Vpojna naravna vlakna bi lahko virus hitro posušila, meni Munster. "Domnevamo, da se zaradi poroznega materiala hitro posuši in zadrži na vlaknih," je povedal. Preučujejo tudi še vpliv temperature in vlage na SARS-CoV-2.