Znanost in tehnologija

Zahrbtna narava novega koronavirusa: v zraku lahko v kapljicah ostane nekaj ur

Ljubljana, 17. 03. 2020 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi koronavirus lahko na nekaterih trdih površinah, kot so kljuke, preživi tudi do tri dni, so v eni prvih tovrstnih študij ugotovili ameriški znanstveniki. V zraku lahko virus v kapljicah, ki nastanejo pri kašljanju, ostane nekaj ur.

Kot so danes opozorili v UKC Maribor, je ''Koronavirus z uradnim imenom SARS-CoV-2 zahrbten. Ne prenaša se zgolj s kapljično okužbo in je bolj kužen od virusa gripe. Zaradi zahrbtne narave širjenja virusa je potrebno vzdrževati socialno distanco. Od tega je odvisno, ali bomo imeli čez teden dni pet tisoč okuženih, kar sistem zmore, ali več kot deset tisoč okuženih, česar sistem ne zmore.''

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Študija: V klimatskih sistemih lahko preživi dve uri

Znanstveniki z ameriškega inštituta za zdravje (NIH) v zvezni državi Montana pa so denimo ugotovili, da lahko virus SARS-CoV-2 ostaja v zraku dlje časa: ''Kapljice, ki nastajajo pri kašljanju, v zraku ostanejo nekaj ur. Virus lahko tako v klimatskih sistemih brez filtrov preživi  približno dve uri. Ko človek enkrat zakašlja, nastane do 3000 kapljic,'' navaja BBC.

Kot so ugotovili, virus na kartonu ostane tudi do 24 ur. Na površinah iz plastike ali nerjavečega jekla pa tudi do dva oziroma tri dni, piše britanski BBC.

UKC Maribor: Ne prenaša se zgolj s kapljično okužbo in je bolj kužen od virusa gripe.
UKC Maribor: Ne prenaša se zgolj s kapljično okužbo in je bolj kužen od virusa gripe. FOTO: Shutterstock

Tako dolgo bi lahko virus preživel na kljukah, laminatnih delovnih površinah ali drugih trdih površinah. Na bakrenih medtem umre že v štirih urah.

Kot  so ugotovili virus na kartonu ostane tudi do 24 ur. Na površinah iz plastike ali nerjavečega jekla pa tudi do dva oziroma tri dni, piše britanski BBC.
Kot  so ugotovili virus na kartonu ostane tudi do 24 ur. Na površinah iz plastike ali nerjavečega jekla pa tudi do dva oziroma tri dni, piše britanski BBC. FOTO: AP

Eden od vodij študije Vincent Munster je ob tem izpostavil, da ti podatki kažejo na velik pomen higiene rok in razkuževanja površin.

Raziskave so namreč pokazale, da je možno z dezinfekcijo z od 62- do 71-odstotnim alkoholom novi koronavirus deaktivirati v eni sami minuti. Zelo učinkovita so tudi belila.

Koliko časa novi koronavirus preživi na oblačilih in drugih površinah, ki jih je težje razkužiti, še ugotavljajo. Vpojna naravna vlakna bi lahko virus hitro posušila, meni Munster. "Domnevamo, da se zaradi poroznega materiala hitro posuši in zadrži na vlaknih," je povedal. Preučujejo tudi še vpliv temperature in vlage na SARS-CoV-2.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anitka Pavanny
09. 11. 2020 11.45
Jaz imam bolj vprašanja, kot diskusijo. Mene zanima kako lahko virus kateri rabi gostitelja preživi v zraku in leti po zraku? Je smešno in laično vprašanje a me zanima. Kako pomagajo maske, če se kapljično prenaša in pade virus na kožo in se človek že okuži? Kako virus preživi in na vročini in zakaj? A mi lahko odgovori na ta laična vprašanja.
Bofur
30. 03. 2020 11.35
Ne širite laži ... Virus v zraku na prostem ne more zdržati toliko časa !!! Gre za ZAPRTE prostore. Kjer se ustvari aerosol ...
Bofur
30. 03. 2020 11.37
in v tem primeru zaprtih prostorov dejansko pomaga maska, ampak tista z najmanjšo propustnostjo. Ker socialno distanciranje nima vpliva, saj se virus lahko širi povsod po prostoru.
Marko Live
19. 03. 2020 12.32
+2
No kje imamo nato pa eu saj bi si morali medsebojno pomagat kot ena država. Sedaj nam pa Nemci pokradejo maske, ali smo red bedaki? Ne, da je bilo vse ok ali pod varšavskim paktom smo imeli službe dobro plačani šolstvo in zdravstvo v vrhu pa kadar smo kaj rabili so nemudoma vsi priskočili na pomoč celo sosedov in prijateljev ob gradnji hiše ni nihče preganjal.
juresmax1
19. 03. 2020 20.19
+5
Kje pa si ti živel, da si bil po Varšavskim paktom. V Jugoslaviji sigurno ne, ker ni bila v tej zvezi, ki jo je vodila Sovjetska zveza. Jugoslavija ni bila v nobenem paktu, pač pa članica , in to ustanovna, neuvrščenih.
IVA De Kleva
19. 03. 2020 11.17
+8
Virus je v zraku, ki se meša z industrijsko onesnaženostjo. Skupek teh dveh je predvidevam agresivan mutiran virus . Kemijski industrija ,zdravila , onesnaženost bo uničila naš imunski sistem in sploh slabšala zdravlje ljudi. Požrešnost ljudi je pripeljala do stanja v katerem smo. Čas je za streznitev in razmislek. Več in več je lahko samo sranje bolezni. Upam da bodo določene kemične korporacije onesneževalci okolja , požrešna podjetja ki gledajo na profit, službe ki gledajo le statistiko dojeli da ljudje smo vsi in da denar ni vse .
Lioliu85
19. 03. 2020 10.56
+3
Nehajte strasit ljudi. Nihce ni rekel, da se virus siri aerosolno! Je pa res, da so molekule virusa lahke in majhne in dlje obstojajo v zraku, kar je nevarno zlasti v notranjih prostorih, ob vecjem stevilu ljudi. Na zraku pa se molekule prej razblinijo in razpihajo Torej gre za kapljicni prenos, distanca in izolacija sta kljucnega pomena pa seveda dosledno umivanje rok!
juresmax1
19. 03. 2020 20.23
+0
Malo poglej najnovejše znanstvene ugotovitve: v aerosolu ostane do 3 ure. Seveda pa je to najbolj nevarno v zaprtih prostorih.
za bojši jutri
18. 03. 2020 20.14
+8
Nesposobna vlada ni v stanju niti teh mask nabaviti. Zakaj jo sploh imamo?
Marko Podganjek
18. 03. 2020 17.45
+0
Tole si dajte v iskalnik in vam bo pokazalo eno izjemno kakovostno angleško študijo-simulacijo kaj in koliko pomagajo različne omejitve. Z malo domišljije si je možno predstavljat tudi za Slovenijo. “ Impact of non-pharmaceutical interventions (NPIs) to reduce COVID-19 mortality and healthcare demand” Prosim admin ne brisat, ker so tujke ampak prevodov ni.
Boža18
18. 03. 2020 17.13
+2
Ostane tud do 9 dni
TistoPravo
18. 03. 2020 16.10
+9
Problem je, da virusi so bili in bodo...na splošno pa se dihalni sistemi vključno z pljučami po populaciji slabšajo...čedalje večje posledice zaradi zaprtih bivalnih prostorov, kjer se ljudje čedalje več zadržujemo...predstavljajo poškodbe plina radona, ki s pomočjo visokega zunanjega pristiska proti nizkim v notranjih prostorih stalno zahajo v prdvelikih količinah tudi v človeška pljuča. Da o onesnaženi zraku ne govorimo še posebej...virusi manj takomrečeno mutirajo, kolikor smo mi zmutirali oziroma izumetničili lastna telesa in bivanje z naravo...to je pač eksperiment človeških možganov, odgovore narave pa postopoma dobivamo!
Uporabnik1863807
19. 03. 2020 09.59
boyman
18. 03. 2020 15.04
+12
če bi prej zaprli meje do tega nebi prišlo.zdej so pa lahko zaprte? kako bolano je vse skupaj.stroka ni s od stroke.
HUSO BOSS
18. 03. 2020 14.47
-4
POZABILI STE TUDI OMENETI DA PTIČ LAHKO PRINESE OKUŽBO NA VAŠE DVORIŠČE SPLOH TAK KI BRSKA PO ODPADKIH ITD..
dannyer
18. 03. 2020 14.19
-4
ena zanimivost je ta da kroži fn o testih v zda en je prišo na urgenco in zahteval selotne preglede zato je plačal 3000usd in ne zaradi korona teste. celo turisti tujci v zda plačajo pregled pri zdravniku oz 2 obiska tam nekje med 230-300 usd pa to so še drugi testi zravn.
HUSO BOSS
18. 03. 2020 14.48
+3
Glede na to da je v ZDA 2-3.5mio. brezdomcev vemo koliko je ura.. Izgubljena fronta
Tomvojo
18. 03. 2020 15.16
+3
Ja tam nimajo dodatnega zdravstvenega zavarovanja.
dannyer
18. 03. 2020 18.37
+1
eni so brezdomci ker hočejo biti druga pa je ko leve vlade v kaliforniji in NY lepo uničujeji vs kar seda. v zda imajo zavarovanje jaz sem navedel primer če si tam tujec . test ni 3000 ampak nekaj sto usd.
Daisy Spencer
18. 03. 2020 12.23
+7
Gripa lani do konca marca: Ljubljana - V slovenskih bolnišnicah je zaradi gripe ali v povezavi z njo umrlo že več kot 160 ljudi. V ljubljanskem kliničnem centru so imeli doslej 62 smrtnih žrtev, iz Maribora poročajo o 27 umrlih, v murskosoboški bolnišnici pa je samo v letošnjih prvih treh mesecih umrlo 30 ljudi, lani pa še 18. Marsikje je gripa hujša kot v minulih sezonah. V UKC Maribor so sicer za STA pojasnili, da je bila glede na število obolelih letošnja sezona gripe in gripi podobnih obolenj podobna lanski. Zaznali so celo nekaj manj obolelih. Pri 27 bolnikih, ki so umrli, so dokazali tudi okužbo z virusom gripe. Kot so pojasnili, je gripa je sicer lahko neposredni vzrok smrti, pogosteje pa je posredni razlog, kar pomeni, da pri nekaterih bolnikih lahko samo posredno sklepajo, da je pripomogla ali povzročila neugoden izid.
dannyer
18. 03. 2020 13.01
+2
to drži od teh 600.000 ki jih letno gre večinoma računaja da se okuži med 3 do 5 milijonov ljudi. mediji uporablajo 5 ker je pol smrtnost nižja. če pa gledaš na države pa imajo nekatere države ,ki so manj razvite celo 40% srt. kar je več od korone. samo za info vso to igranje s številkami je že tudi patetično Najhujši je virus ki se širi kar po zraku in je celo hitrejši zda o naredile virus oz bojni strup ki naj bi med 24-75 urah okužil svet ta ima 1 mesto. koron je recimo mnogo bolj počasi tudi gripa. me pa moti to oba dva tako korona kot španska gripa prihajata iz kitajske kot zanimivost. španska gripa je naj prej kosila po starejše nato pa po mlade ko je motirala dokler ni dobesedno motirala njene številke pa so nekje med 20-50-100milijonov od morebitnih 500 milijonov okužb. nekatere države so imele 50% smrtnost. ker so se nekateri na zaćetko zboleli so imeli potem proti telesa ko pa je priel 2 val je pokosil vse. upam dase nebo ponovil ker se zahot tega ne bi mogel preboleti. zaradi nizke rodnosti bi kolapsirali trenutno virus korona ni nevaren za mlajše od 60 let. če le ti nimajo kronične bolezni kot so diabetis,astmo srčnožilne bolezni ,dializa,transplatacijo, itd. do sedaj je v italiji med 30-50 umrlo 1 in 4 nsd 50 vse ostalo pa gre med 75. let enako poroča južna korej,japonska, in kitajska.
dannyer
18. 03. 2020 13.04
+0
virus je kljub temu nov je resen jn te zdela to pa vem ker imam kolege ki so preboleli to pred tedni in so povedali je kar naporen ima 2 vala pol pa se lahko kaj zakomplecira. ampak če si zdrav gre. bi pa te okrepe morali narediti 3tedne prej . vsaj vlada nova je resna. in na srečo se umirja situacija. ne glede na rast virusa tudi italija in drugi nimajo več rasti primerov nad 25%na dan.
dannyer
18. 03. 2020 13.05
+8
slovenija in nekatere eu države pa sploh ne razkožujejo avtomobile ali glavne trge. hmm
knivar
18. 03. 2020 13.36
-3
dannyer
18. 03. 2020 13.40
+0
glede česa naj ne lažem virus ni smrtonosen za mlade nad 60 v italiji je umrlo 14 pod pa 4rje po novejših podatkih pa še to niso bili vsi zdravi mim grede. preden pišaš svoje fustracije vsaj argumentiri če si sposoben.
HUSO BOSS
18. 03. 2020 14.50
+0
Od raka pa 6000..Kar je 20na dan.. Predvsem na pljučih! Saj se opozarja na škatlicah itd. samo...
TistoPravo
18. 03. 2020 16.02
+0
Glavni krivec za raka na pljučih je plin radon, ki je tihi ubijalec...ki se preko zunanjega visokega pritiska potiska stalno v notranje bivalne prostore. Če malo pogledaš, ti je hiter jasno zakaj takšno stanje v Lombardiji.,,rdeča cona radon celotna pokrajina!
slucajni
18. 03. 2020 16.04
+3
Ne moreš reči da stara vlada ni bila resna. Le malo pozno je ukrepala,to je vse. Misliš da Janša več ve od Šarca,ko je ukrepal? Nikoli. In počakamo do konca "panike",pa bomo videli,kakšno škodo so nam ukrepi prinesli.
Marko Podganjek
18. 03. 2020 17.51
+1
Tole si dajte v iskalnik in vam bo pokazalo eno izjemno kakovostno angleško študijo-simulacijo kaj in koliko pomagajo različne omejitve. Z malo domišljije si je možno predstavljat tudi za Slovenijo. “ Impact of non-pharmaceutical interventions (NPIs) to reduce COVID-19 mortality and healthcare demand” Stvar bo veliko dlje trajal, kot si mislite in veliko več bo mrtvih
dannyer
18. 03. 2020 18.40
+1
na sreča se rast tako v slo kot drugot upočasnjuje kar je ok . samo malo španija postaja nova italija hmm ampak kljub temu ni ras 50% na dan apak 25% recimo danes pod 20 kar je ok
dannyer
18. 03. 2020 18.42
-1
475 ljudi danes v italiji zanimivo če gledamo v% danes so imeli 13% novih primerov in 19% smrti hmmm. obogi starejši upam da ne bo motiral ina napadel še mlajše .
jelenek
18. 03. 2020 12.15
-13
ALI SO V TISTO VOJAŠKO BOLNICO ŽE KOGA HOSPITALIZIRALI.POSTAVILI SO JO V 72 URAH.TJA BODO PA HOSPITALIZIRALI SAMO PANKCA;DARKOTA PANGRIČA. PA ŠE TA JIM BO KMALU UŠEL, KER IMAJO NA ZALOGI PREMALO PIVA.
nikoli vec
18. 03. 2020 12.13
+3
Ah to so trditve strokovjakov iz tujine oni nimajo pojma. Treba samo nase na tiskovkah poslusat oni tocno vejo .. 7 dni nazaj kako je bilo !! zadeva e ni niti arhivirana ...
TistoPravo
18. 03. 2020 11.27
+0
A po kanalizaciji se tud širi...medtem komse veselo pretaka po ceveh, iz vseh možnih uličnih jaškov in iz kopalniškihsifonov ki so prepustni po možnosti..
Radoveden
18. 03. 2020 11.16
+12
Recimo,da to drži.Kako naj kot asmatični bolnik grem v lekarno po zdravila, maske nimam?
Ost1234
18. 03. 2020 11.27
+13
In to vsak mesec!!! "Lepo" poskrbljeno za kronične bolnike - najbolj ogroženo skupino ljudi!!
hansola
18. 03. 2020 11.08
-2
Tole je pa navadno zavajanje javnosti in sramota za 'strokovnjaka' ki take trditve daje. Kapljice iz kašlja ali kihanja so veliko veliko prevelike, da bi v zraku ostale več kot minuto kaj šele par ur. Za primerjavo, tudi aerosol spreji ne ostanejo v zraku več kot par minut.
knivar
18. 03. 2020 11.16
-2
hahah ma dej zavajajo lažejo cev medijski svet je podrejen enmu stolpu mordorju
Tir1
18. 03. 2020 11.25
+16
No ja...teh kapljic ti ne vidiš. Potem razloži, kako razpršilci zraka odišavijo cel prostor. Ali kako se megla lahko v dolinah zadržuje po več ur? Tukaj je treba poudarit, da v klimatiziranih prostorih kapljica ostaja dlje časa v zraku, saj se zrak stalno premika na omejeni prostornini.
devote
18. 03. 2020 12.03
+3
večina ne zna brati gospodarja prstanov med vrsticami.
Jak Tobim
18. 03. 2020 12.06
+9
kapljive iz kašljanaj so velikostno porazdeljene od tistih najmanjših, ki kot aerosol ostanejo, ob primernih okoliščinah, v zraku dolgo, lahko se ob vzgorniku dvignejo do najvišjih plasti atmosfere, do tistih velikih, ki z gravitacijo padejo na tla. pri virusih je tako, da njihova koncentracija določa njihovo infektivnost (koliko si jih vdihnil oz. koliko prejel preko umazanih rok s katerimi si šaril po ustih, nosu in očeh,..). od tod varnostna razdalje na odprtem 1,5m, v zaprtem prostoru pa nobene ne more povedati točno. od tu logika rednega zračenja prostorov (po možnosti narediti prepih), od tod izoginaje zaprtim prostorom, od tu nepopoln nasvet, da si zaprt pri samoizolaciji, ker s tem vdihuješ okužen zrak vsakič znova in počasi dosegaš infektivno dozo virusa, tudi če se to mora nalagati daljše obdobje. umivati roke, prezračiti, iti sam ven na sprehod v lepem vremenu,.. še zdravstveni delavci se v primeru wuhan virsua ne uspejo zaščititi in zbolijo - kaj šele navaden smrtnik. objavljeno ni zavajanje. v zaprtih prostorih lahko slediš zelo majhnim kapljicam aerosola tedne. v zraku je zmeraj aerosol - vodne kapljice so lahko izparele iz morja in ostanejo v atmosferi še mesece (samo pogoji morajo biti pa res idealni)
sapipinofera
18. 03. 2020 11.07
+7
Če želite prihraniti tekoča razkužila in obenem ne preveč onesnaževati okolja, obstaja najstarejše razkužilo, še iz pamtiveka in časa naših prapra babic, z imenom "vročina" . Vsakdo ima doma kak vir toplote (POZOR zaradi možnosti požara, ne uporabljajte virov toplote, ki so v obliki plamena (vžigalice, sveče ,razni gorilniki ipd.) OPOZORILO za otroke in tiste ki imajo manj izkušenj z napravami z vročino, za virus zadostuje samo nekaj sekund površinskega segrevanja okužene površine in ni potrebe segreti celotni predmet nad 60 stopinj celzija, saj je požar, ki ga lahko s tem povzročite, še bolj uničujoč in smrten kot virus) Take domače naprave so:1. fen za sušenje las je primeren za površine, kot so kovinske kljuke, ročaji torbic: kovinski, leseni, iz blaga, 2. delavniški feni dosegajo vročino do 500 stopinj celzija, zato je treba vzdrževat ustrezno oddaljenost od predmetov razkuževanja, 3.likalniki za oblačila se lahko uporabijo za razkuževanje ravnih površin na materialih, ki zdržijo to vročino nekaj sekund npr. papir, les, kovina, tkanine (nikakor pa ne lahko vnetljive snovi kot so naftni izdelki ali pa snovi iz lahko vnetljivih materialov, ki imajo nizko tališče kot so plastika, polivinil,...). Plastike ,polivinile ipd. je bolj primerno s parnim čistilcem ali vročo vodo. Parni čistilniki niso zanesljivi razkuževalci. To lahko preizkusite tako, da držite roko na različnih razdaljah od curka pare. Opazili boste, da je para že po nekaj cm oddaljenosti od šobe hladna in ne vroča. To je na kratko ,morda še kdo kaj pametnega doda in me dopolni.
Jak Tobim
18. 03. 2020 12.10
+4
daj ti raje ustrezno redči varikino. 0.2% natrijev hipoklorit je še zmeraj najučinkovitejše virostatično sredstvo. ob odprtem oknu nanesi, pusti delovati dva tri minute, speri z vodo in to je to. klor, ki se sprošča je siecr nevaren, ampak tako igranje s pregrevanjem kljuk? poziv vsem je, da se z dejavnostmi, ki lahko povzročajo resne poškodbe v teh časih ne igramo.
lumpimonster
18. 03. 2020 11.07
-2
Aja tut ce piha pa vlaga itd.....se kr zadržuje v zraku?hahaha kva strasite hahahaa.....prvo strah potem pa sej nimtreba vecje zaloge kupt
lumpimonster
18. 03. 2020 11.07
-2
lumpimonster
18. 03. 2020 11.08
-2