Znanost in tehnologija

'Srce parajoči' podatki: zaradi vojne delfinom v Črnem morju grozi izumrtje

Odesa, 06. 04. 2023 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vojna v Ukrajini ne terja le človeških žrtev. Vse bolj je zaradi spopadov grožen tudi živalski svet. Zaradi vojaških operacij, ki že več kot leto dni potekajo v v vodah Črnega morja, je poginilo več deset tisoč kitov in delfinov. Situacija je kritična, izpostavljajo raziskovalci, saj delfinom v regiji grozi izumrtje.

Ruska agresija svoj davek pušča tudi na podvodnih živalih v Črnem morju. Zaradi več kot leto dni trajajočega vojskovanja je na območju v zadnjem letu umrlo več deset tisoč kitov in delfinov, ugotavlja študija, ki je bila pred kratkim objavljena v znanstveni reviji Biology Letters. Številke umrlih morskih sesalcev, ki jih izpostavljajo raziskovalci, so grozljive. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šest vzhodnoevropskih morskih znanstvenikov je tri mesece, od lanskega maja pa do lanskega julija, spremljalo število poginulih kitov in delfinov na obalah Črnega morja. Trupla živali so se pojavljala tako v Ukrajini in Rusiji kot v Turčiji, Bolgariji, Gruziji ter Romuniji. Ob tem v študiji opozarjajo, da v primeru nadaljevanja trenda delfinom v regiji grozi izumrtje. 

V treh mesecih opazovanja so namreč na obalah našteli približno 2500 poginulih delfinov in kitov. A ker velika večina trupel morskih sesalcev potone, raziskovalci ocenjujejo, da je v treh mesecih pomrlo med 37.500 in 48.000 teh morskih živali. 

"To je od 15 do 20 odstotkov vse populacije v Črnem morju, saj se je število kitov in delfinov v mesecih pred vojno gibalo pri okoli 253.000," je opozorila ena izmed raziskovalcev Eva Wegrzin. Številke pa niso zaskrbljujoče le zaradi svoje višine, pač pa tudi zato, ker je vrsta delfinov, ki prebiva na območju, uvrščena na rdeči seznam ogroženih vrst Mednarodne zveze za varstvo narave.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Srce parajoči' podatki in nevarnost morskih min

Kako pa so raziskovalci prišli do številke? Pomagali so si z dvema metodama – 'državljansko' pomočjo in tradicionalnim znanstvenim opazovanjem. Prvi pristop – t. i. državljanska pomoč pomeni, da so jim ob iskanju trupel mrtvih sesalcev pomagali mimoidoči, ki so mrtve živali fotografirali in znanstvenikom prek družbenih omrežij posredovali fotografije. Nekatere skupine so se aktivno organizirale in z iskalnimi akcijami našle večje število mrtvih delfinov in kitov. 

"Za sodelovanje prek družbenih omrežij smo se odločili s predvidevanjem, da gre za zelo čustven dogodek. To pa je predstavljalo verjetnost, da se ljudje vključijo v projekt," je povedala Wegrzinova. 

Avtentičnost fotografij njihovega števila so nato s tradicionalnimi znanstvenimi metodami preverili tudi sami – odpravili so se na teren in primerjali število najdenih mrtvih sesalcev z že pridobljenimi podatki. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Končno število so izračunali glede na število trupel na kilometer obale. "Rezultati pa so srce parajoči," je dodala raziskovalka. V času pred vojno je bila smrtnost za od devet do 14-krat nižja.

Ocenjujejo, da so  za visoke številke krive predvsem morske mine, največ naj bi se jih nahajalo v okolici Kačjega otoka in pristanišča v Odesi. Eksplozije namreč lahko delfina ubijejo tudi, če ga neposredno ne ranijo. "Nekateri so svoje življenje izgubili zaradi spremembe pritiska, ki so ga povzročile eksplozije, mnogo pa jih je pomrlo zaradi lakote in podhladitve, saj se zaradi sonarjev poškodujejo določeni centri v njihovih možganih, zaradi česar niso zmožni uravnavati telesne temperature ali loviti," je izpostavila Wegrzinova.

Ob tem je raziskovalka opozorila tudi, da sicer število živalskih žrtev med vojno običajno ostane prekrito, saj se ljudje načeloma osredotočamo na človeške. Izpostavila je tudi težave ob zbiranju podatkov, saj vojna ob tem predstavlja poseben izziv, kot tretji razlog pa omenila težavnost spremljanja morskih živali, saj je zaradi vodnega okolja spremljanje nekaterih živalskih vrst omejeno. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja