Znanost in tehnologija

Na 'črnem seznamu' ZDA proizvajalec vohunske programske opreme iz afere Pegasus

Washington, 03. 11. 2021 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
2

Bidnova administracija postavlja nove izvozne omejitve za izraelsko nadzorno družbo NSO Group, ki je postala razvpita predvsem po zlorabi njihove vohunske programske opreme v hekerskem napadu Pegasus, in še tri druga podjetja. V vohunski akciji naj bi povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov iz več držav. Na črni seznam pa so ob tem uvrstili še tri druga podjetja. Odločitev med drugim razkriva tudi globoko zaskrbljenost ZDA glede vpliva vohunske programske opreme na interese nacionalne varnosti.

Ameriško ministrstvo za trgovino je za izraelsko družbo NSO Group in še tri druga podjetja uvrstilo na poseben črni seznam, ki za izvoz zahteva posebna vladna dovoljenja. Bidnova administracija je izraelsko družbo uvrstila na črni seznam ZDA, potem ko je ugotovila, da je proizvajalec vohunske programske opreme ravnal "v nasprotju z zunanjo politiko in interesi nacionalne varnosti ZDA".

To pomeni, da bo NSO Group in ostalim podjetjem na seznamu prepovedano kupovati dele in komponente od ameriških podjetij brez posebne licence. Ob tem pa omejuje tudi prodajo programske opreme po vsem svetu, tudi v ZDA.

"Ukrep je del prizadevanj Bidnove administracije, da bi človekove pravice postavili v središče zunanje politike ZDA, vključno s prizadevanjem za zaustavitev širjenja digitalnih orodij, ki se uporabljajo za represijo," so ob tem dejali na ministrstvu. Kot so dejali, so ta prizadevanja usmerjena v izboljšanje digitalne varnosti državljanov, boj proti kibernetskim grožnjam in ublažitev nezakonitega nadzora.

NSO Group
NSO Group FOTO: Dreamstime

Ameriška ministrica za trgovino Gina Raimondo je ob tem dejala, da so ZDA zavezane k agresivni uporabi nadzora pri izvozu tistih podjetij, ki razvijajo, prodajajo ali uporabljajo tehnologijo za izvajanje zlonamernih dejavnosti, ki ogrožajo kibernetsko varnost prebivalcev, vladnih uradnikov, organizacij in drugih, ter s tem poskrbijo za njihovo odgovorno ravnanje, poročajo tuji mediji.

Odvetnik na področju kibernetske varnosti in nekdanji generalni svetovalec pri Agenciji za nacionalno varnost Stewart Baker je ob tem opozoril, da bo imelo ministrstvo za trgovino s tem veliko diskrecijsko pravico pri obravnavanju zahtevkov za izdajo dovoljenj, ki bodo povezana s podjetjem NSO Group. Dodal je, da se bodo morda zaradi odločitve pritiski ameriških izvoznikov in izraelske vlade povečali.

Ugotovitev oddelka za trgovino predstavlja udarec za izraelsko podjetje, ki se je v središču pozornosti znašlo že julija, ko je bilo več deset tisoč svetovnih novinarjev, voditeljev in organizacij tarča zlonamerne vohunske programske opreme Pegasus. Družba NSO je trenutno tudi tarča tožbe s strani tehnološkega giganta Facebook, saj naj bi z visoko sofisticirano vohunsko programsko opremo hekerji ciljali na okoli 1400 uporabnikov aplikacije WhatsApp.

Poleg NSO Group se je na seznamu znašlo še eno izraelsko podjetje z vohunsko programsko opremo Candiru. Microsoft je že julija blokiral nekatera orodja tega podjetja, ki so bila uporabljena za vohunjenje za več kot 100 osebami, vključno s politiki, aktivisti, novinarji in drugimi. Kot je takrat sporočil Microsoft, so bile tarče vohunskega napada locirane na ozemlju Palestine, Izraelu, Iranu, Libanonu, Jemnu, Španiji, Združenem kraljestvu, Turčiji, Armeniji in Singapurju.

Na seznam pa so uvrstili tudi singapursko družbo Computer Security Initiative Consultancy in rusko podjetje Positive Technology, za katero je sicer ministrstvo za finance v začetku tega leta že uvedlo nekatere sankcije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
04. 11. 2021 11.41
-2
Hahahaha, proizvajalec programa? Avtor je CIA. S točno določenimi cilji....
CIGU MIGU
03. 11. 2021 20.03
+2
a je dr jovan še v glasgovu