Znanost in tehnologija

'Ameriška politika podcenjuje moč Huaweia'

San Francisco/Peking, 21. 05. 2019 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Administracija ameriškega predsednika Trumpa je za 90 dni preložila prepoved poslovanja s kitajskim Huaweiem. Dodajajo, da to ne spreminja Trumpove odločitve. Huawei in ameriški tehnološki velikan Google medtem iščeta rešitev za težave, ki jih imata zaradi prepovedi.

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump kitajskega velikana Huawei uvrstil na seznam podjetij, s katerimi ameriška podjetja ne morejo poslovati, razen če imajo licenco, čemur je sledila poteza Googla, ki je Huaweiu blokiral dostop do nekaterih ključnih storitev in aplikacij, so ZDA sedaj svojo odločitev 'prestavile' za 90 dni, s čimer se želijo izogniti nekaterim motnjam na trgu, so sporočili iz ameriškega ministrstva za trgovino. 

To sicer dodaja, da prestavitev za 90 dni ne spreminja Trumpove odločitve o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Kot so pojasnili, so Huaweiju le izdali začasno dovoljenje, ki bo temu tehnološkemu gigantu omogočil poslovanje z ameriškimi podjetji.

"Začasno splošno dovoljenje operaterjem daje čas, da sklenejo dogovore z drugimi, ministrstvu pa manevrski prostor za določitev dolgoročnih ukrepov za ameriška in tuja telekomunikacijska podjetja, ki so trenutno odvisna od Huaweijeve opreme," je pojasnil ameriški minister za trgovino Wilbur Ross.

Prepoved poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji naj bi bila naperjena predvsem proti Huaweiu.
Prepoved poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji naj bi bila naperjena predvsem proti Huaweiu. FOTO: Shutterstock

Med prvimi prepoved upošteval Google, Huawei bi izgubil dostop do aplikacij, kot sta Gmail in Maps

ZDA so poslovanje s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA, prepovedale prejšnji teden. Podjetja ali države v izvršnem ukazu predsednika Trumpa niso posebej omenjene, a v prvi vrsti naj bi šlo predvsem za ukrep proti Huaweiju.

Med prvimi je prepoved upošteval ameriški tehnološki velikan Google, ki s svojim sistemom Android opremlja večino pametnih telefonov na svetu. V nedeljo je sporočil, da prekinja sodelovanje s Huaweijem. Ta bo izgubil dostop do Googlovih aplikacij, kot sta Gmail in Maps. To bo sicer prizadelo le potencialne kupce novih pametnih telefonov.

Na obstoječih napravah bodo delovale še nekatere druge storitve. V Googlu so danes izrecno omenili funkciji, kot sta Google Play in Google Play Protect. Slednja preveri naložene aplikacije in občasno pregleda napravo. Če odkrije morebitno škodljivo aplikacijo, lahko uporabnika posvari ali pa jo celo samodejno odstrani.

Huawei: Kar se tiče tehnologije 5G, ostali Huaweija ne bodo dohiteli v dveh ali treh letih

Huawei in Google sicer iščeta rešitev za težave, ki jih imata zaradi prepovedi. "Google je dobro in zelo odgovorno podjetje," je ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei danes dejal za več kitajskih medije. Ren je dejal, da trenutno ravnanje ameriške politike podcenjuje moč Huaweija. "Huaweiev 5G absolutno ne bo prizadet. Kar se tiče tehnologije 5G, ostali Huaweia ne bodo dohiteli v dveh ali treh letih," je dodal.

Povedal je tudi, da 90-dnevni odlog ne vpliva močno na Huawei: "Smo pripravljeni." Huawei po njegovih besedah okoli polovico čipov, ki jih potrebuje za svojo opremo, dobi iz ZDA, ostalo polovico izdela sam. "Ne moremo biti izolirani od sveta ... Izdelamo lahko enake čipe, kot so ameriški, ampak to ne pomeni, da jih ne bomo kupovali," je dejal.

Nekateri analitki pa menijo, da prepoved ogroža Huawei, ki da se močno zanaša na ameriške komponente. "Če se bo prepoved nadaljevala, bo Huaweiju gotovo škodila, posebej pri pametnih telefonih, a tudi na področju podatkov in omrežij," je ocenil Patrick Moorhead iz družbe Moor Insights & Strategy.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ratio
05. 08. 2019 21.58
+4
Tako imenovano trgovinsko vojno z vzhodom, je zahod že kar nekaj časa nazaj dokončno izgubil. Kar trenutno gledamo, je film "Propad rimskega imperija 2". Ko so ameriška in evropska podjetja zaradi povečevanja dobička glavnino proizvodnje selila na Kitajsko, je celotna politika kot tudi gospodarstvo v ZDA in EU dobro vedelo, da gre za kratkotrajno povečevanja dobičkov korporacij na račun siromašenja državljanov na zahodu. Zahod je na ta način izgubil vodilno vlogo v industrijski proizvodnji, ogromno delovnih mest, davkov, razvoja, ... Vzhod je ponujeno priložnost zgrabil in do današnjih dni do konca preveslal zahod. Če bi šlo zgolj za industrijsko proizvodnjo, bi morda še šlo, zaskrbljujoče je to, da je duh dokončno ušel iz steklenice in da vzhod prevzema vodilno vlogo tudi na področju novih tehnologij, za kaj je prav Huawei eden od očitnih primerov. Ni pa edini in ob izjemno hitri industrijski rasti in ogromnim vlaganji v razvoj, so vrata novim in novim tehnološkim prebojem na vzhodu na stežaj odprta. Poleg tega, pa glede na red velikosti produkcije na vzhodu in glede na velikost kitajskega notranjega trga, Kitajci v dani situaciji zahod potrebujejo precej manj, kot mi potrebuje njih. Za ilustracijo, tudi globalno drugi največji IT gigant - Apple praktično vse svoje izdelke naredi na Kitajskem. Kaj bi se zgodilo, če bi ga Kitajci onemogočili s kakšnim trapastim izgovorom? (Ki bi si ga sposodili pri mojstru v iskanju trapastih izgovorov - Trumpu?) Tudi pozivi velikega števila podjetij iz ZDA kot tudi EU, ki imajo celotne proizvodnje na Kitajskem (Nike, Adidas in mnogi drugi ...), da je treba trgovinsko vojno končati, pove svoje. Cena, ki jo plačuje zahod je namreč bistveno višja od povzročene "škode" na vzhodu. Kar pa pove vse. Osebno mislim, da se Trump igra z ognjem, ki lahko mimogrede uide iz nadzora. Kitajska ni Iran ali Irak, ki bi jim lahko grozil s vojsko ali okupacijo. Kar Kitajci zelo dobro vedo in se zato mirno in če niste opazili zelo samozavestno odzivajo na (histerične?) izpade Trumpa. Samo vprašanje časa, oziroma izbira pravega trenutka je, kdaj bodo imeli Kitajci tega dovolj.
eFranjo
12. 08. 2019 16.51
+2
BUONcaffee
22. 05. 2019 16.07
+6
Novica niti ni tako šokantna kot se sliši. Sedaj poleg Winowsov in Androida prihaja še kak nov operacijski sistem v igro. Kitajci imajo dovolj denarja da ga naredijo v sodelovanju z kom drugim. Konkurenca je odlična stvar. Kdo bo koga bo pokazal čas. V tolažbo Kitajcem pa bi rekel to: izgubiti bitke ne pomeni izgubiti vojne.
eFranjo
12. 08. 2019 16.52
+2
kitajci že sigurno imajo rešitev, samo prevest še morajo zadevo
BUONcaffee
22. 05. 2019 10.14
-9
Pričakujete akcijske prodaje Huawei telefonov.
BUONcaffee
21. 05. 2019 15.23
-17
Kitajci uničujejo pošteno trgovino in mir v svetu.
BUONcaffee
21. 05. 2019 15.22
-11
Imam nekaj tranzistorjev in kondenzatorejev, pa kaka tuljava se najde. Če rabi Huawai jim podarim.
eFranjo
12. 08. 2019 16.53
BUONcaffee
21. 05. 2019 15.20
-34
Kitajci če ste dobro prebrali članek trdijo da lahko naredijo enake čipa kot so Ameriški, z drugimi besedami, da jih lahko ponaredijo. Sem osebno proti piratstvu. Kaj pa vi????? Seveda Trump ima prav.
User792410
21. 05. 2019 14.07
+18
So mu Kitajci samo tako mimogrede za predigro omenil, če ve kako kaj poslujejo ameriški tehnološki giganti na Kitajskem, pa mu je prec za par cm greben dol padel.
TistoPravo
21. 05. 2019 13.35
+19
Zadeva naj gre tako daleč, da bo uporabniška izkušnja za vse nas šla na boljše in inovativnejše rešitve. Strojno in programsko
Otancici
21. 05. 2019 13.29
+37
Bo treba spet kaksen wtc podret in malo pentagon zraketirat, da bodo lahko potem delali sranje po svetu. Amerika je rak rana tega planeta.
aist
21. 05. 2019 13.04
+38
Pa kaj je toliko podcenjevanja Kitajske?mislite da se bo 300letni imperij pustil potomcem kriminalcev vseh vrst? Z Indijanci so imeli srečo da so za njih opravile delo bolezni. Če bo Kitajska hotela ali ji bo to ustrezalo bo Trump plesal kolo in se drsal po kolenih okoli Kitajskega predsednika.
detect
21. 05. 2019 13.00
+7
pol pa kupujte japke.hehehe
igy02
21. 05. 2019 12.47
-25
Eno je narediti dober telefon, drugo pa operacijski sistem. Me zanima, koliko zagovornikov Huaweija vas bo kupilo telefon z novim operacijskim sistemom? Preden bo delal brezhibno, bodo minila leta.
SenecaLucius
21. 05. 2019 14.37
+26
Še tri leta nazaj ni praktično nihče v Sloveniji verjel v kvaliteto Huaweja!
foxterier
21. 05. 2019 14.55
+27
ja res je - skoraj vsi dobri telefoni so narejeni izključno na Kitajskem (z gnilim jabolkom vred). kar se tiče softweara je pa tako: najboljši matematiki in softwearisti so tako ali tako iz Perzije in Indije.....(tudi call centri so vsi tam). Skratka, na kratki rok bodo imeli težavo Kitajci, na dolgo pa bodo popušili na vsej črti Ameri.....
eFranjo
12. 08. 2019 16.57
+1
ameri so že popušili, samo da se še ne zavedajo tega. prav silijo kitajce, da naredijo svoje programe, kar se bo tudi zgodilo in kdo bo potem najemal drage ameriške storitve? za kaj že?
Frane Šajn
21. 05. 2019 12.32
+20
Trampy , Trampey ti majejo prenapihnjen tron tile rumenčki kajnede?? Ja vsemu enkrat pride konec, kaj si čmo!
razocarani
21. 05. 2019 12.43
+31
miljarda in pol proti tristo miljonom,,koliko pameti je tu na razpolago ,,in koliko je stara kitajska civilizacija ,,znanost ,tehnika ,,no nekaj časa so bili pod cudno diktaturo a možgančkov jim le niso skurili ,,so pač vztrajni ,delavni in pametni ,,upam in želim jim da res prehitijo amere na vseh področjih ,,že zaradi delavnosti si to zaslužijo ,,
Slovenec007
21. 05. 2019 12.27
+39
Najbolj smešno je to, ker sta dve največji špijunski organizaciji na svetu, vlada ZDA in Google obtožila Huawei špijuniranja fol pa itak spomin pa razgledanost k zlate ribice hahahah......vse je v $$$ in informacijah....več prodanih iPhonov več $$$ v žep ameriških korporacij in posledično boljši dostop do večje količine informacij potrošnikov, ki bodo v prihodnosti prinesle še več $$$.
igy02
21. 05. 2019 12.01
+10
Tisti, ki ste proti Ameriki. Google, Facebook in še kdo NE MORE poslovati na Kitajskem. Vse je blokirano. Carine na uvoženo blago so BLAZNE. Amerika ni imela carin na kitajsko robo. Za primer, ki ga poznam. Porsche Panamera stane cca 60.ooo Euro več kot v Evropi. Zaradi carin. Tako in tako se bodo zmenili. Trump proitiska na Kitajce, ker Kitajce nočejo dogovora.Kitajci radi ribarijo v kalni vodi. Toliko jih po 30 leta dela z njimi že poznam. IN SOVRAŽIJO TAKO IMENOVAN WESTERN PEOPLE. Bi pa pobirali denar.
dajno
21. 05. 2019 12.26
+18
In koliko stanejo ameriški avti pri nas? In koliko evropski v ZDA?
Frane Šajn
21. 05. 2019 12.41
+21
igy02 Kdo pa pravi, da jih ne smeš imeti rad, ti jih ljubi do zadnjega diha naddemokrate krvavih rok tam čez lužo. Ne prepričuj pa ljudi, ki so na žalost spregledali recimo to tvojo zablodo. Nekaj pa drži , Kitajci so od nekdaj trdi pogajalci in prodorni trgovci to imajo v krvi, in za nalašč jih je še kot listja in trave. So pa isti od kar je odšel od njih Marco Polo! Nekaj jim pa ne moreš očitati , da koga v svetu posiljujejo s svojim egom kot to počnejo prav po bolano tisti tvoji fany čez lužo. Če ne gre po njihovo jih dobiš pa s Tomahavki in mamami vseh bomb, seveda kot po nesreći le male državice. Kako lep vgled vse ljubezni vreden kajnede "igy!"
razocarani
21. 05. 2019 12.49
+12
kdo pa ga noče pobrati ,,ameriške firme dobesedno izkoriščajo kitajsko delavno silo in posledično je tu sovraštvo ,,ameri so si sami krivi da jih nihče ne mara ,,koliko vojn so tile zakrivili v njihovih 200 letih ?,,koliko držav uničili ? v vsej njihovi zgodovini so bili pri miru samo 25 let ,,vse ostako so se z nekom vojskovali ,,kupujejo pa vse znanje sveta ,,je treba poznati zgodovino obeh držav pa ti je vse bolj jasno kdo koga in zakaj ,,mene prav nič ne motijo ,,,,so pa cenejši v vsemu ,,sicer pa kakor komu paše ,,eni za te drugi za druge ,,je pa dobro da so oboji bolj malo zainteresirani za nas ,,
eFranjo
12. 08. 2019 17.02
+1
ja itaq. mamini sincki poscani. si upajo tam, kjer imajo veliko premoč, drugače pa nič od ničesar
Barni3
21. 05. 2019 11.51
+12
Jap americane boli ja...najboljsa je ppedstavitev huaweia p30pro kjer napolnejo z njim appla :)
Darko32
21. 05. 2019 11.51
+32
No že vidimo rezultate o katerih smo se včeraj pogovarjali. Sam mislim, da bo prišlo do ukinitve teh blokad, ker ZDA in GOOGLE dobro vedo, da je to pogubno za njih. Namreč kdor gleda bolj na široko na to bo videl kaj naredi zgrešena ekonomija prežeta z pohlepom. Vrne se kot bumerang. Prav tukaj imamo ta bumerang, katerega je vrgla ZDA in se je že vrnil nazaj tistemu, ki ga je vrgel.
eFranjo
12. 08. 2019 17.07
+1
problem je v času. če vse tole se en čas traja, si bodo kitajci nakopirali svoje programčke in potem je možno da Google ne bo več prevladoval
Ate_ist
21. 05. 2019 11.50
+6
zakaj ni omanjenega kitajskega protiukrepa? dvig careine za utekočinjen ameriški plin, ki ruši to ameriško panogo, obenem pa daje rusiji še eno možnost po tesnejšem sodelovanju s kitajsko. zakaj ne pišete, koliko kitajskih znanstvenikov izšolanih v ameriki in zahodu se vrača v domovino? kako se njihovi dovčerajšni kolegi zaradi tega vznemirjajo. pri odhodu s seboj odnesejo svoje znanje in vse projekte pri katerih so sodelovali. trump dela to kar mora. amerika praktično ničesar sama ne proizvaja. jutri pa se lahko zgodi, da bo dotok izdelkov presahnil. trump s svojimi na prvi pogled abotnimi postopki hoče vrniti čim več proizvodnje nazaj v ameriko, da bi le ta pred odklopom ponovno postala samooskrbna
razocarani
21. 05. 2019 12.58
+13
kitajska civilizacija obstaja že res dolgo in imajo čas ,,preživeli so vse kar jih je napadlo tako ali drugače ,,njim se nikamor ne mudi ,,niso zaletavi in vse prej velikokrat premislijo ,,njihova filozofija pa dela čudeže ,,so potrpežljivi ,vztrajni ,premišljeni ,,nič več jih ne more zrukati ,,še posebej ne ameriška politika ki je zaletava ,škodljiva bebava ,,celo morilsko nastrojena ,,počasi bodo izgubili vse zaveznike ,,samo še z prisilo držijo svoje vazale pod komando tudi evropi stiskajo vrat že od prve vojne naprej ,,tako kto so se vsa velika cesarstva razpadla,,, ker so držali svojo nadvlada z silo ,,, se je začel tudi razpad ameriškega cesarstva,,pred njimi je izgubila anglija ki je obvladavala večino sveta po petsto letih je na vrsti amerika ,,z orožjem in morijami ne gre v nedogled ,,ameri so bolj slabi v zgodovini še svoje ne poznajo ,,svet se pa jih preveč boji ,,
eFranjo
12. 08. 2019 17.09
+1
80% surovin uvozijo iz kitajske, a ti bi se šel pa neko samooskrbo? s čim pa?
User1538643
21. 05. 2019 11.37
-2
5G je neuronska mreža svetovnega odra za AI. Zaradi tega je ta vojna. Za AI je vseeno, kdo bo zmagal, 5G bo, AI ve, AI... čaka.
NoLiesYesTruth1
21. 05. 2019 11.30
+29
Nič bat. Bo vzhod ustanovil nekaj svojega kot so npr. Svojo svetovno banko da so se ubranli pred umetno recesijo ZDA da bi udarlo Rusijo...zto pa bojo čez 20 ali pa 30 let ameriške "teroristične sankcije nične". Oni mislijo da bojo zasužnjili svet verjamem pa da je vzhod po skrivnih načrtih 100 let spredi. Samo vprašanje časa je kdaj?
AmIstupid
21. 05. 2019 11.43
+18
Pa saj si Kitajci lastijo večino ameriškega nacionalnega dolga. Kje je problem?
Darko32
21. 05. 2019 11.53
+11
Točno to, kar praviš. Če dobro pogledaš prodajo v enem dnevu boš videl, da KITAJCI prodajo na zahod za več kot 10 miljard robe. Ta roba pa je zelo razpršena. Sočasno pa zahod ne more konkurirati tej politiki in dobili smo ta ukrep.