Znanost in tehnologija

Združitev Volocopterja in Geelyja, da bi leteči avto čim prej poletel

Peking, 09. 09. 2019 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajski milijarder, ki ima v lasti tudi blagovno znamko Volvo, bo investiral v razvoj letečih avtomobilov. Njihov prvi cilje je, da bi v roku treh let na trg poslali leteče taksije, a boj bo hud, saj leteče avtomobile razvijajo tudi v ZDA in na Japonskem.

Geely je kitajsko podjetje s sedežem v Hangžou. Geely proizvaja avtomobile, motorna kolesa, batne motorje in transmisije. Geely je od leta 2010 tudi lastnik blagovne znamke Volvo, vendar samo avtomobilskega oddelka.

Podjetje Zhejiang Geely Holding Group kitajskega milijarderja Lija Šufuja bo investiralo v razvijalca letečih avtomobilov Volocopter Gmbh, saj se kitajski gigant širi na nova področja tehnologije, ki bi lahko na koncu izpodrinile tradicionalne avtomobile, poroča Bloomberg. Podjetje Geely, ki ima v lasti Volvo Cars in delež v podjetju Daimler, je vodilo krog naložb, v katerih je zbralo 50 milijonov evrov za pomoč VoloCityju, da bi v naslednjih treh letih dali na trg leteče taksije. Geely in Bruchsal, nemško podjetje Volocopter, sta se dogovorila, da bosta ustanovila skupno podjetje, ki bo načrtno pripeljalo avtomobile na Kitajsko. Volocopter se tudi pogovarja, da bo do konca leta zbral več sredstev.

Naložba Geelyja prihaja v času, ko Kitajska poskuša zmanjšati število vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem in povečati število vozil na obnovljivo energijo, in išče načine, kako izboljšati zadušljiv zrak in zmanjšati odvisnost od tujih zalog nafte.

Volocopter
Volocopter FOTO: Shutterstock

Li širi svoj imperij izven avtomobilskih vrst tudi na območja od satelitov z nizko orbito do mikročipov. Njegova skupina je leta 2017 napovedala, da bo kupila ameriško družbo Terrafugia Inc., ki se trudi, da bi leteče avtomobile na trg pripeljala leta 2019. Geely je novembra tudi podpisal sporazum z državno kitajsko vesoljsko znanstveno in industrijsko agencijo za izgradnjo 'nadzvočnih vlakov' z uporabo domače tehnologije.

Volocopter je podjetje, specializirano za načrtovanje električnih večrotorskih helikopterjev, zasnovanih kot leteči taksiji.

Različice letečih avtomobilov sicer razvijajo tudi v ZDA in na Japonskem. Med podjetji, ki poskušajo na trg pripeljati leteča vozila, so tudi Uber Technologies, Boeing, Airbus in Toyota Motor. Japonska vlada želi, da država postane vodilna v tehnologiji in pripravlja nacionalni načrt za svoj razvoj ter preučuje načine za določitev in posodabljanje predpisov. Prejšnji mesec je leteči avtomobil podjetja NEC za približno minuto poletel v zrak.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Juzna kota
22. 10. 2019 21.36
Leteti moja tiha zelja Vendar je problem v tem ce se kaj pokvari ali neha delovat,ni isto kot pri avtu kjer se ustavis ob cesti. Veliko let ze imajo prototipe samo zakon o varstvu preprecuje masovno proizvodnjo in v zraku se ni kontrole. Dolga pot bo..
FilipGrozni
18. 09. 2019 09.46
naučte se slovensk pisat.
Kairos22
09. 09. 2019 13.55
+0
Komaj cakam na leteci avto
natolcevanjenapolno
09. 09. 2019 13.35
+10
ljudje ne znajo po cesti vozit a kamoli po zraku
Denis Lednik
09. 09. 2019 13.29
+5
We life to china....hehe svaka jim čast da so tako sposobni itak američanim gre pa to v nos ker je kitajska ze velika velesila tehnološko so bolj razviti kot amerika tudi indici niso daleč za tem...
Denis Lednik
09. 09. 2019 13.25
+3
Pipi strel bo propadel če nebo v kratkem tudi sam začel razvijati letečih avtomobilov letala lahko dela že vsak ki ima nekaj pod palcem ta električna letala so že za cajtom...kdo sploh še bo kupoval letala potrebno je razmišlati širše in v prihodnost....1. Letala so prevelika kam ga boš sklačil treba začet razmišljat širše ljudje ali pa gospod pipi strel se vam ne zdi?
Supervillain
09. 09. 2019 12.19
+5
Zgoraj na sliki mi je všeč samo napis Intel in Sony.Lp
Bonsoir
09. 09. 2019 12.48
+1
Ne razumeš: bolj kot ne, je že vse kitajsko. Kitajci so pokupili vse v Afriki, južni Ameriki, imajo deleže v vseh svetovnih firmah, tudi ameriških. Zato se pa Trump nekaj usaja, samo je prepozen, dvajset,trideset let.
lumpimonster
09. 09. 2019 12.17
+6
To ni leteci avto to je smesn leteci avionkopter....
Andree
09. 09. 2019 11.38
+6
A bi Pipistrel imel montažno linijo?