Znanost in tehnologija

Zloraba umetne inteligence: kibernetski kriminal, dezinformacije in goljufije

Haag, 27. 03. 2023 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski policijski urad Europol je posvaril pred zlorabami besedilnih robotov, kakršen je program umetne inteligence ChatGPT. Urad je v poročilu opozoril, da bi se ta tehnologija lahko uporabljala za dezinformacije, kibernetski kriminal, socialni inženiring in druge goljufije, saj ustvarja zelo realistična besedila.

Besedilni robot lahko namreč med drugim kopira jezikovni slog določenih oseb ali skupin, kar bi zločinci lahko zlorabili za zavajanje žrtev in pridobivanje njihovega zaupanja. "ChatGPT je zaradi svoje zmožnosti oblikovanja zelo realističnih besedil uporabno orodje za namene goljufanja," je v poročilu zapisal Europol in dodal, da je program idealen tudi za propagandne in dezinformacijske namene.

Program je sposoben izdelati tudi kode za različne programske jezike, kar je po oceni Europola prav tako lahko dragoceno orodje za storilce kaznivih dejanj z malo tehničnega znanja. Kot so še zapisali pri uradu s sedežem v Haagu, morajo preiskovalci zato slediti tehnološkemu razvoju.

Chat GPT
Chat GPT FOTO: Shutterstock

ChatGPT je nedavno postal orodje besednega dvoboja med tiskovnim predstavnikom madžarskega premierja Viktorja Orbana in evropskim poslancem Danielom Freundom, ki velja za Orbanovega ostrega kritika. Nemški poslanec je ChatGPT prosil, naj napiše rap pesem o korupciji na Madžarskem, program pa mu je odgovoril s pesmijo, v kateri se je ena od kitic glasila: "Od nogometnih klubov do luksuznih gradov, Orbanov imperij je zgrajen na prevarah in goljufijah; čas je za čiščenje, čas je za boj, ne bomo se umaknili, dokler Orban ne odide."

Kaj je ChatGPT?

ChatGPT je sicer kratica za Chat Generative Pre-Trained Transformer, ustvarilo pa ga je podjetje OpenAI. Je napreden program za komunikacijo z uporabniki, ki je med drugim zmožen napisati esej, skladati glasbo in odkrivati napake v računalniških kodah. Program uporablja algoritem, ki izbira besede na podlagi izkušenj, pridobljenih pri pregledovanju milijard primerov besedil na spletu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Esprit
28. 03. 2023 08.50
+2
''dezinformacije'' Se danes štejejo popolnoma vse, kar ne podpira neokonzervatnih strank, tako imenovanega mainstreama. Karkoli ne paše v to ideologijo, je dezinformacija, nevarnost, in se poskuša na vsak način cenzurirat. Svoboda govora je na Zahodu že zdaj nižja kot v Južni Afriki in podobnih državah. Dobesedno. Stopnja cenzura in kontrole, ki ga izvajajo obstoječe neokonezravne veje oblasti je praktično zelo blizu Ruskemu nivoju. Vse, kar se danes zoperstavlja mainstreamu je najprej medijsko prezrto, nato cenzurirano, če pa še takrat pride v ospredje nekaj, kar se sistematično zoperstavlja mainstreamu, pa sledi medijski linč, demoniziranjem...Na zahodu je danes tisto, kar je dovoljeno govoriti v mainstreamu, in ''javno objavljati'' jasno definirano, to so zmeraj enaka mainstream mnenja, ki se razlikujejo le v niansah istih mnenj.
Justicia
27. 04. 2023 17.32
Ni res.Sem testiral ta progra mesec dni. V nobenem smislu ni sprejemljiv.Enostavno laže in je vedno na določeni strani ,kar je izredno nevarno ,kolonijalno,...in ne popravi izjave. Program je skorupiran in ni ai...to so podaljski izredno bogatih zatiralnih ljudi.