Znanost in tehnologija

'Zmagoslavni preboj': prvo zdravilo za Alzheimerjevo bolezen

San Francisco, 30. 11. 2022 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po desetletju neuspešnih raziskav je znanstvenikom uspel preboj. Ustvarili so prvo zdravilo, ki upočasni razkroj možganskih celic pri najpogostejši obliki demence – Alzheimerjevi bolezni. Strokovnjaki najdbo označujejo za zgodovinsko. Zdravilo lecanemab ima sicer manjši učinek od pričakovanega, zato še vedno potekajo razprave o možnosti uporabe.

A ena izmed pomembnejših prednosti zdravila je tudi ta, da deluje v zgodnjih fazah pojava Alzheimerjeve bolezni, ko je ta še skoraj neopazna. Spremembe v možganih se začnejo odvijati še pred razkrojem celic. Lacanemab namreč 'napade' vnetje, imenovano beta amoloid, ki se začne že na začetku bolezni kopičiti v možganih obolelih. 

Alzheimerjeva bolezen
Alzheimerjeva bolezen FOTO: AP

Ker so preboji na področju Alzheimerjeve bolezni redki, medicina rezultate označuje za zmagoslavno prelomnico. Tudi britanski center za raziskovanje te najpogostejše oblike demence je ugotovitve označil za pomembne, piše BBC

Celotna ideja se je sicer razvijala 30 let, za njo pa stoji eden izmed vodilnih svetovnih raziskovalcev bolezni prof. John Hardy. "Zgodovinska prelomnica, optimistično že vidim začetek terapij za Alzheimerjevo bolezen," je povedal. Njegova kolegica iz Edinburga Tara Spires-Jones se je strinjala in dodala, da gre res za zelo pomembne rezultate "sploh, ker so se dolgo borili s 100-odstonim neuspehom". 

Alzheimerjeva bolezen
Alzheimerjeva bolezen FOTO: Shutterstock

Trenutno ljudje z boleznijo prejemajo druga zdravila, ki le pomagajo pri obvladovanju simptomov, a ne pomagajo pri zatiranju bolezni. Pri lecanemabu pa je znanstvenikom uspelo ustvariti protitelo, ki imunskemu sistemu sporoči, da mora očistiti amiloid. Gre za beljakovino, ki nastaja med nevroni in nakazuje na prisotnost bolezni. Zaradi nje se v možganih pojavijo t. i. madeži.  Hkrati zdravniki opozarjajo, da amiloid ni osamljen del strukture ter da bi se morala nadaljnje terapije osredotočiti tudi na druga tkiva. 

 'Ni čudežno zdravilo', saj upad upočasni in ne prekine

V testiranje novega in prvega učinkovitega zdravila je bilo vključenih 1795 prostovoljcev z zgodnjo fazo Alzheimerjeve. Ti so na vsaka dva tedna prejeli infuzijo z zdravilom. V 18 mesecih so znanstveniki opazili upočasnjevanje upada možganske moči. "Ne gre za čudežno zdravilo, upad se je upočasnil za četrtino," so hkrati opozorili na konferenci o predstavitvi kliničnega preizkušanja zdravila v San Franciscu. 

Med prostovoljci je bil tudi 78-letni David Essam iz Kenta. Zaradi bolezni je moral opustiti delo mizarja, saj ni več znal sestaviti omare ali mize, prav tako mu preglavice delajo urini kazalci. "Ni več človek, kot je bil. Pri večini stvari potrebuje pomoč, njegov spomin skorajda ne obstaja," je o bolezni spregovorila njegova žena Cheryl. Kot je dodala, je preizkus družini vpliv veliko upanja, še posebej Davidu. "Če lahko kar koli upočasni bolezen in sčasoma ustavi vse skupaj, bi bilo to sijajno," je komentiral.  

Regulatorji v ZDA že ocenjujejo, če je zdravilo primerno za širšo uporabo. Podjetji, ki lecanemab proizvajata, pa si prihodnje leto želita tudi odobritve v drugih državah. Na svetu je trenutno 55 milijonov ljudi z Alzheimerjevo boleznijo, do leta 2050 naj bi število preseglo 139 milijonov. 

Kaj bi se torej lahko spremenilo?

Kot že omenjeno, torej ne gre za velik učinek, je pa vsekakor pomemben, so izpostavili znanstveniki. V raziskavi so učinkovitost zdravila merili s pomočjo 18-stopenjske lestvice o demenci. Stanje tistih, ki so prejemali zdravilo, se je v času leta in pol izboljšalo za 0,45 točke. "Čeprav majhen učinek, nam daje veliko upanje. Naslednja generacija zdravila bi bila lahko boljša," je optimistična britanska raziskovalka bolezni dr. Susan Kohlhaas.

A obstajajo tudi stranski učinki oziroma morebitna tveganja. Pri 17 odstotkih udeležencev se je pokazalo tveganje za možganske krvavitve, pri 13-odstotkih pa možnost otekanja možganov. Zaradi neprijetnih stranskih učinkov je sedem odstotkov udeležencev prenehalo z uporabo zdravila. 

 Trenutno se ljudem po začetku kognitivnih motenj napoveduje šest let samostojnega življenja, z uporabo novega zdravila bi se to obdobje lahko podaljšalo za 19 mesecev.
Trenutno se ljudem po začetku kognitivnih motenj napoveduje šest let samostojnega življenja, z uporabo novega zdravila bi se to obdobje lahko podaljšalo za 19 mesecev. FOTO: Shutterstock

Kaj pa bi se lahko zgodilo pri uporabnikih brez težav, če bi zdravilo uživali dlje kot leto in pol? Zdravnica na kliniki za zdravljenje demence Elizabeth Coulthard ugiba, da bi se z uporabo lahko za 19 mesecev podaljšala zmožnost samostojnega življenja obolelega. Trenutno se ljudem po začetku kognitivnih motenj napoveduje šest let samostojnega življenja. "Ne moremo pa zatrditi, da je to to," je bila previdna zdravnica. 

Dvome povzroča tudi dejstvo, da je pri zdravljenju bolezni treba začeti čim bolj zgodaj, saj se možganske celice po bolezni ne morejo več obnoviti. Hkrati se bolezen načeloma odkriva (pre)pozno. Na teste, ki ugotavljajo zgodnje faze Alzheimerjeve bolezni, se napoti le slaba dva odstotka vseh bolnikov s kognitivnimi težavami. "Med trenutnim in idealnim stanjem je velik prepad," opozarja Coulthardejeva.

Nadaljnje in pretekle raziskave

Nedavno je sicer eksperimentalno testiranje zdravila pri bolnikih v začetki stopnji Alzheimerjeve bolezni opravljalo tudi švicarska farmacevtska družba Roche, a zdravilo Gantenerumab ni pokazalo nikakršnega napredka pri zaustavitvi napredovanja Alzheimerjeve bolezni. Roche je izvedel testiranje, ki je zajelo 1000 prostovoljcev. Trajalo je več kot dve leti, udeleženci pa so sodelovali v testih za spremljanje njihovega kognitivnega upada.

Lansko leto je sicer Ameriška uprava za zdravila in prehrano prvič po skoraj 20 letih odobrila zdravilo za zdravljenje alzheimerjeve, čeprav raziskave niso pokazale učinkovitega zdravljenja. Tudi svetovalni odbor FDA je takrat dejal, da ni dovolj dokazov, ki bi podpirali učinkovitost zdravljenja, aducanumab pa je tako razdelil strokovno javnost. Zaradi hudih posledic bolezni je v teku več raziskav potencialnih zdravil. 

Kot že omenjeno, se znanstveniki v nadaljnjih preiskavah želijo osredotočiti na druge strukture. Ena izmed njih je strupena beljakovina, imenovana tau, ki je prisotna tam, kjer "celice dejansko umirajo. "Sem bi vložil svoj denar," je zaključil Spiers-Jones.

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regiji FOTO: 24ur.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zurc
30. 11. 2022 17.54
+1
pride čas ,ko se treba enostavno stegnt in je večina problemov rešena
periot22
30. 11. 2022 14.48
+0
Dajte prvo dozo ameriškemu predsedniku!
GospodT
30. 11. 2022 13.18
-1
17 odstotkov hudega stranskega učinka in vi to hvalite kot preboj? Resno? Da bi pa poročali, da fotobiomodulacija in hiperbarika čistita beta amiloidni plak pač ne bo šlo, a ne? Ker toliko pa pač ne beremo. Samo, če nam dajo na mizo.
N0EL
30. 11. 2022 12.02
+7
Nekaj sem hotel napisati, pa sem pozabil. 🤔
RdečiKarton
30. 11. 2022 12.28
+1
Verjetno je krivo zdravilo za Alzheimerjovo bolezen katero imamo na voljo od nekdaj. ...konoplja!
?ebula
30. 11. 2022 12.00
+3
Rezervirajte 2 škatle za Grimsa.
yanay
30. 11. 2022 11.59
+3
Lepo. Preboj je, toda nikakor ni zmagoslavni. Ob uporabi tega zdravila se sicer zgodi nekaj pozitivnega, toda, kot je rekla neka raziskovalka, boljše rezultate si obetajo šele pri razvoju naslednjih različic zdravila. Pokazala se je pot, toda do cilja še ni tako blizu!
Mau83
30. 11. 2022 11.57
+0
Ce se o tem ne sme pisat, mi lepo prosim povej kako si izvedel/a ti? Jaz bi se tudi rada izobrazila. Konec koncev moramo prestudirati vse “strani” da si lahko privoscimo podajati kritiko.
bojst
30. 11. 2022 11.00
+4
Sem komentiral, nedolgo tega, da ob letošnjem (marec 2022) dokončnem spoznanju zadnjih zapisov (skupaj 3 milijarde) človeškega genoma, nas čakajo kmalu nova odkritja na področju bio genetike. In sevada na ostalih področjih. Počasi bomo dobili zdravila za bolezni, katerim desetletja nismo mogli do živega. Čestitke :)
Bikoborec
30. 11. 2022 10.36
+6
Čestitke, bravo.💪💪
za resnico
30. 11. 2022 10.29
+0
edino za kvazi covid so to na hitro nekaj spacali aja sam pozitivnega ucinka nula ups ne nula ogromno kontra posledic a o tem se ne sme govorit niti pisat
Cervantes Saavedra
30. 11. 2022 11.12
+4
Zdaj si strokovno pojasnil, zakaj je po uvedbi cepiva bistveno manj kovid (oz. presežnih) smrti po svetu in pri nas kot pred dvemi leti. Čestitke!
vvvilice
30. 11. 2022 10.27
+5
Če prav razumem tekst sploh ne gre za zdravilo, ker ne zdravi ampak blažilo.
Duh8
30. 11. 2022 10.22
+3
Phan Thi Kim Phuc
30. 11. 2022 10.14
+4
če bi opevani zahod toliko investiral v zdravje in znanost ...kot v orožje bi bilo to rešeno pred desetletji ...prav tako " raki " ...etc
Cmrlj3
30. 11. 2022 10.44
+2
Če bi vi, opevani vseznalci, sploh vedeli kaj " raki " sploh pomeni, bi bili lepo tiho.
Vladimir Bog
30. 11. 2022 09.06
+9
30 let so razvijali zdravilo? Sami so si krivi. Za sodelovanje bi poklicali covid strokovnjake, pa bi danes že vsi pozabili kaj je to demenca.
_Heisenberg_
30. 11. 2022 09.03
+2
Oh super.Imam obcutek,da me bo napadla bolezen ko bom starejsi.
Chebelica123
30. 11. 2022 08.54
+7
Naslov članka: 'Zmagoslavni preboj': prvo zdravilo za Alzheimerjevo bolezen Podnaslov v članku: 'Ni čudežno zdravilo', saj upad upočasni in ne prekine Kaj je torej? Zdravilo, ki ne zdravi? Sicer pa vse čestitke za ta razvoj "zdravila" :)
_Heisenberg_
30. 11. 2022 09.04
+10
Phan Thi Kim Phuc
30. 11. 2022 08.50
+4
torej je treba najti nekaj , nek protistrup ...kar bi uničilo beljakovino tau ...
Cmrlj3
30. 11. 2022 10.44
+6
Ej, pomoje, če greš k nekemu farmacetu pa mu predstaviš to čudovito idejo, boš bogataš!