Znanost in tehnologija

Zmanjšanje proizvodnje estrogena povezano s povečanim tveganjem za demenco

Los Angeles, 07. 12. 2021 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skoraj dve tretjini bolnikov z demenco predstavljajo ženske, ugotavljajo strokovnjaki iz več držav. Raziskovalci kalifornijske zdravstvene organizacije Kaiser Permanente so se lotili iskanja odgovora na vprašanje, zakaj. Prepričani so, da se vsaj del odgovora skriva tudi v menstrualnem ciklu.

Demenca
Demenca FOTO: Dreamstime

Tako so ugotovili, da imajo ženske, ki dobijo menstruacijo pozno in zgodaj vstopijo v menopavzo, povečano tveganje za kasnejši razvoj demence.

Za svojo študijo so ameriški raziskovalci ocenili zdravstvene podatke dobrih 6000 žensk. Povprečna starost udeleženk ob prvi menstruaciji je bila 13 let, na začetku menopavze pa 45 let. 34 odstotkov jih je imelo histerektomijo.

Od vseh udeleženk jih je 42 odstotkov kasneje razvilo demenco. Ugotovili so, da so ženske, pri katerih se je menstruacija pojavila pri 16 letih ali kasneje, imele 23 odstotkov večje tveganje za razvoj demence kot tiste, ki so dobile prvo menstruacijo pri 13 letih. Tudi ženske, ki so v menopavzo vstopile mlajše od 47 let, so bile za 19 odstotkov bolj ogrožene.

Dolžina časa med prvo menstruacijo in menopavzo torej po mnenju raziskovalcev vpliva na tveganje za demenco. Tudi ženske, ki so jim odstranili maternico, so bile izpostavljene osem odstotkov večjemu tveganju za pojav demence. 

Vodja študije Paolo Gilsanz pojasnjuje: "Naši rezultati kažejo, da je zmanjšanje proizvodnje estrogena povezano s povečanim tveganjem za demenco." 

Na raven estrogena sicer vplivajo tudi nosečnost, tablete ali nadomestno hormonsko zdravljenje. Strokovnjaki pravijo, da bodo potrebne nadaljnje študije, da bi zagotovili še bolj jasne podatke o tem, v kolikšni meri ti dejavniki vplivajo na tveganje za demenco.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akize
07. 12. 2021 12.47
+0
Vsak vikend skočim do druge, moja do ponedeljka že pozabi kje sem bil