Magazin

Spregledana odkritja: od najstarejšega materiala na Zemlji do zarodkov tiranozavra

Washington/London, 23. 01. 2021 10.13 |

Zvezdo Betelgezo je posnel teleskop Hubble.
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
33

Od odkritja najstarejšega materiala na svetu do prvih fosilnih ostankov zarodkov tiranozavra in odkritja najstarejše lobanje prednika človeka. Leto 2020 je bilo polno neverjetnih odkritij v znanosti, a (pre)mnoga so zasenčile odmevne novice leta, od pandemije do protestov in volitev v ZDA. National Geographic je zbral deset neverjetnih znanstvenih odkritij leta 2020, ki so v javnosti (pre)malo odmevala.

1. Odkrili najstarejši material na Zemlji, ki je starejši od Osončja  

Ko zvezda 'umre' oziroma eksplodira kot supernova, njene delce odnese v vesolje, ti postanejo del novih zvezd, planetov, meteoritov. In milijone let pred nastankom našega Sonca so se delci zvezde ujeli tudi v meteorit, ki je nato v 60. letih preteklega stoletja padel na Avstralijo. Skupina ameriških in švicarskih znanstvenikov je med analizo meteorita odkrila najstarejši material, kadarkoli odkrit na Zemlji, so sporočili januarja lansko leto. 

Gre za zvezdni prah, ki je starejši kot naše Osončje. Večina delcev zvezdnega prahu je starih od 4,6 do 4,9 milijarde let, najstarejši pa kar 7,5 milijarde let. Naše Osončje datira 4,6 milijarde let v preteklost.  "Gre za trdne delce zvezd, pravi zvezdni prah," je dejal glavni avtor študije Philipp Heck z univerze v Chicagu. 

Meteorit Murchison pod mikroskopom.
Meteorit Murchison pod mikroskopom. FOTO: Shutterstock

2. Odkrili prve fosilne ostanke zarodka tiranozavra 

Znanstveniki so odkrili prve fosilne ostanke mladih tiranozavrov, tako mladih, da se še niso prebili iz lupin. Gre za dve ločeni odkritji na dveh različnih lokacijah. Fosil kremplja so leta 2018 našli v Kanadi, spodnjo čeljust (meri le 2,9 centimetra) pa leta 1983 v ameriški Montani. V obeh primerih gre za tiranozavra v embrionalni fazi, ko je bil še tesno zaviti v jajcu, piše National Geographic. Pomena fosilov se ob odkritju niso zavedali, saj ju sprva niso povezovali s tiranozavrom, šele kasnejša 3D-rekonstrukcija čeljusti je pokazala, da gre za 'plenilca vseh plenilcev'. 

Analiza obeh ostankov, ki datirata od 71 do 75 milijonov let v preteklost, je pokazala, da je eden največjih plenilcev na Zemlji svojo življenjsko pot začel majhen, približno v velikosti čivave, a z izredno dolgim repom.  

Mali tiranozaver

3. 'Brenčanje' in potresi na Rdečem planetu 

Novembra 2018 je na Rdečem planetu pristala Nasina sonda InSight, robotski geolog, katerega glavna naloga je preučevati "utrip" planeta, pogledati in vrtati v notranjost ter meriti seizmološke, geodetske in druge aktivnosti Marsa. In letos je InSight nazaj na Zemljo poslal svoje prve ugotovitve, ki so zbegale tudi tiste najpametnejše med nami. Mars se namreč neprestano trese, Nasin robotski geolog je zaznal na stotine potresov. Ob tem pa tudi nekakšno "tiho, neprestano brenčanje", ki se ga sliši s potresi. Od kod natanko prihaja, znanstveniki ne vedo. Zemlja ima več podobnih zvokov v ozadju, od šumenja vetra do zvoka valov, a 'marsovsko brenčanje' je višje kot zvoki na Zemlji. "To nas zelo bega," je februarja za National Geographic dejal Bruce Banerdt, član misije InSight. 

InSight je nekakšen robotski geolog, ki preučuje Mars.
InSight je nekakšen robotski geolog, ki preučuje Mars. FOTO: AP

4. Rešili skrivnost zvezde Betelgeza

Ena najsvetlejših zvezd na nebu (natančneje deveta na nočnem nebu in druga najsvetlejša v ozvezdju Orion) je konec leta 2019 nenadoma začela izgubljati svoj sij in temneti. Februarja lani je svetila z le 36 odstotki, obenem se je začela spreminjati tudi njena oblika, je zaznala Evropska vesoljska agencija. Znanstveniki pojasnila za to spremembo niso imeli, nekateri so ugibali, ali se Betelgeza bliža koncu svojega življenja in bo kmalu eksplodirala. Nato pa je avgusta lani ameriška Nasa ponudila bolj preprosto razlago: svetlobo te rdeče orjakinje je zakril prašni oblak okoli nje. Vesoljni teleskop Hubble je namreč zaznal, da je Betelgeza med izbruhom v vesolje spustila plazmo, ki se je ob premiku navzven ohladila in oblikovala prašni oblak. Tudi s prostim očesom smo lahko že spomladi videli, da Betelgeza znova sije kot prej. 

Zvezdo Betelgezo je posnel teleskop Hubble.
Zvezdo Betelgezo je posnel teleskop Hubble. FOTO: NASA

5. Dinozavrova 'zadnja večerja' 

Lepo ohranjeni sprednji del nodozavra, ki je po Zemlji hodil pred 110 milijoni let, so znanstveniki odkrili že leta 2011 v kanadski provinci Alberta. A za navdušenje je ta dinozaver z oklepnim telesom poskrbel lani, ko je analiza pokazala, da se je skozi milijone let v želodcu ohranil tudi njegov zadnji obrok. Fosilizirana krogla rastlinstva je pokazala, da je imel le nekaj ur pred smrtjo nodozaver pojedino, ki je vključevala predvsem vrsto praproti. Lesene vejice, ki jih je pojedel skupaj s praprotjo, pa razkrivajo, da je verjetno umrl poleti. 

6. Konec drugega največjega izbruha ebole 

25. junija 2020 je Svetovna zdravstvena organizacija uradno razglasila konec drugega največjega izbruha ebole v zgodovini, ki je ubil več kot 2300 ljudi. Znan je tudi pod imenom Kivu izbruh, poimenovan po istoimenskem jezeru ter pokrajini Severni Kivu v DR Kongo, kjer je bil izbruh najhujši. Prav tu se je ebola avgusta 2018 prvič začela širiti. Zajezitev širjenja je bila v tej pokrajini zaradi lokalnih nemirov in etničnega nasilja še posebej težavna. A zdravstveni delavci pod vodstvom Michaela Yaoja iz WHO so si pri zajezitvi pomagali z eksperimentalnim cepivom in cepili okoli 300.000 ljudi. 

Gre za izjemno nevarno hemoragično mrzlico z visoko stopnjo smrtnosti. Njeni simptomi vključujejo krvavitve, vročino, drisko, bruhanje, bolečine v trebuhu in mišicah. Ime je ebola dobila po reki v Kongu, kjer se je leta 1976 virus prvič pojavil. Od takrat beležimo posamezne izbruhe v različnih afriških državah. 

Ebola v Kongu

7. Najstarejša lobanja prednika človeka 

Kosi lobanje, leta 2015 najdeni v jami v Južni Afriki, so bili sprva videti, kot da pripadajo starodavnemu pavijanu. A ko sta Jesse Martin in Angeline Leece z univerze La Trobe v Avstraliji skupaj sestavila vse najdene dele, sta ugotovila, da imata pred seboj lobanjo homo erectusa. Dva milijona let stara lobanja velja za najstarejšo kadarkoli odkrito lobanjo prednika sodobnega človeka. Na istem območju, le nekaj metrov stran, so odkrili tudi lobanjo 'sorodnika' homo erectusa paranthropus robustus. Obes vrsti sta živeli v istem obdobju, a slednja je izumrla veliko prej. Obe lobanji predstavljata "redek primer mikroevolucije znotraj človeškega vrste", je za BBC ob objavi znanstvenega prispevka o odkritju dejal Martin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

8. Na poti do odkritja DNK dinozavra? 

V vsaj 70 milijonov let starem hrustancu hadrozavra, katerega fosilni ostanki so bili najdeni v ameriški Montani, so znanstveniki odkrili celične strukture, kromosome ter (morda najpomembneje) celična jedra oziroma nukleus, torej strukture, ki hranijo DNK. DNK-ja iz fosiliziranih celic niso pridobili. "Raziskava je še v začetni fazi, a možnosti pred nami so vznemirljive, če se še poglobimo v podatke in še naprej preizkušamo in dopolnjujemo naše znanje o tem, kaj vse lahko se lahko ohrani v fosilih," je marca za National Geographic dejal paleontolog David Evans

9. Kdaj je prvi človek prispel na ameriška tla? 

Kamniti predmeti, odkriti v jami Chiquihuite na območju Mehike, nakazujejo na to, da so prvi ljudje na ameriško celino prispeli že pred 30.000 leti. To je med arheologi sprožilo burno razpravo, saj gre za oceno, ki je kar dvakrat starejša od dosedanje. Večina znanstvenikov je prihod človeka na ameriška tla namreč postavljala na čas pred približno 13.500 leti, ko se je odprla kopenska pot z azijske celine oziroma Beringov preliv med Aljasko in Sibirijo. A najnovejše analize kamnitih predmetov, med katerimi so tudi rezila in konice, kažejo, da so ti stari okoli 30.000 let, kar pomeni, da je človek prišel v Ameriko tisočletja, preden se je stopil led, ki je prekrival današnjo Kanado.

Beringov preliv.
Beringov preliv. FOTO: Shutterstock

10. Koralni greben, višji od Empire State Buildinga

Ob znamenitem Velikem koralnem grebenu so avstralski znanstveniki odkrili koralni greben, visok kar 500 metrov oziroma višji kot npr. Empire State building. Gre za prvo takšno odkritje v zadnjih 120 letih. Gre za samostojni greben, ki ni del Velikega koralnega grebena. Podobnih so do sedaj odkrili sedem. Ekipa na krovu raziskovalne ladje Falkor, ki je v lasti Oceanskega inštituta Schmidt, je dokumentirala "koralno stolpnico", zbrala vzorce kamnin, usedlin in nekaterih organizmov. "Zahvaljujoč novim tehnologijam, ki so naše oči, ušesa in roke v globinah oceanov, lahko raziskujemo kot še nikoli doslej," je ob odkritju dejala Wendy Schmidt z omenjenega inštituta.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica november

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik S2020
23. 01. 2021 20.33
-4
voda in vse i z kar so živa bitja na zemlji prihaja iz vesollja govori se o evoluciji to nikakor ne drži pokojni anglež hamphinskis in njegove teorije se je neverjetno motil vsa živa bitja na zemlji govorim tudi za bitja kot so drevesa solata gobe ki nimajo možganov in ostalo programirajo bitja ki so mnogo pametnejši od nas on je zagovarjal somo računalniško preverjene teorije kar pa seveda nikakor ne drži ko bodo računalniki 1000000 močnejši bomo lahko vspostavili stik z drugo civilizacijo ki pa seveda ni nikakor podobna nam
mario64
21. 02. 2021 18.21
Silvester Kresnik
23. 01. 2021 19.26
-6
A ni, kar se tiče zvizde vevikanke-Betevgeze samo ana od nebrojnih taknazvanih utvar, katire nam vedem, zadevi ogromne oddavjenosti po cajtu in sposobnosti niso pojasnjene zadojsti natinčno ? Tak za vse prav dore čvanke, kakar za Betevgezo ja pa narbov h nucu, če bojo vedi dežuravi z zadojsti sposobnim cevgam, da bodejo naprimer sposobni v trenutki, kakar utegne naprimer ekspvodirat zadi za zvizdo vevikanko, tak nazvana supernova a pa rojstvo nove zvizde in se utagne vedet v anem momenti sinca od pajenčne v ozvizdju Orion oziroma Kosci po civem Univerzumi. Na fondamenti tega nakvučja a pa svučaja, pa tut vejke epohavne spremembe v merosvovju, katire znani učeniki predpisat utagnejo. A nabi bavo naškodi, če bi za vsak čvanek bavo napisano, ka mamo na raspovago za gurši dežurstvo ? Sivc.
preprostež
23. 01. 2021 21.24
+1
Samo ena stvar je večja od te zvezde... Človekova ignoranca.
mario64
27. 01. 2021 16.35
Kaj sploh komentiraš ,saj te nihče ne bere ,ker te ne razume
Ka pa mislis
01. 02. 2021 17.09
Gregaaa
23. 01. 2021 13.27
+6
Odlicen,clanek...👍
Svalbard
23. 01. 2021 13.39
-12
User1538643
23. 01. 2021 13.18
+6
Zelo dober članek.
adix1
23. 01. 2021 12.19
-4
Cnc stroji so jih reševali 🤣
Menes
23. 01. 2021 11.27
+9
Odličen članek.
VAREN
23. 01. 2021 11.21
-17
Ja pa zemlja ni okrogla in se ne vrti in sonce prehiteva luno na poti okoli zemlje.
Xx.XX.xX
23. 01. 2021 11.40
+10
VAREN
23. 01. 2021 11.41
-15
537
23. 01. 2021 12.12
+3
Zemlja ni okrogla, sonce prehiteva luno na poti okroli zemlje. Clovek, odloci se ze, je okrogla ali ne.
detect
23. 01. 2021 12.37
-5
VAREN
23. 01. 2021 13.29
-8
537 a misliš da na ravni zemlji sonce ne more pod njo. Kak si tup.
FRC-H
23. 01. 2021 14.13
+8
VAREN: torej sončni zahod vsi na zemlji vidimo istočasno?
mario64
27. 01. 2021 16.40
+2
jung
23. 01. 2021 11.11
+8
Končno nekaj pozitivnega za prebrat.
DuhSaSjekirom
23. 01. 2021 10.40
+2
Homo Erectus. Dokler uradna zgodovina sprejme nova dejstva da trenutna teorija zgodovine ne pije vode, kot recimo kdo je zgradil piramido in sfingo itd je brezveze nakladat. 2 milijona let so ljudje ziveli v jami in potem pa kar naenkrat v 1000 let pred nasim stetjem z dletom in kladivom rezejo 100 tonske kocke iz granita z milimetrsko natancnostjo.
gozdar1
23. 01. 2021 10.47
+7
Piramide so iz apnenca, poleg tega niso ravno stopili iz jam in začeli delo na keopsovi piramidi. Prva egipčanska piramida (džoserjeva) je stopničasta, kar kaže da so se tudi egipčani učili.
DuhSaSjekirom
23. 01. 2021 11.00
+2
Lepo. Kako so pa vstavili znotraj piramide tisti sarkofag tezak 100 ton s pokrovom, izdelan iz asvan granita na natancnost pol milimetra ko zapre pokrov je prskticno vakumsko zaprt. Kdo je izdelal 24 kosov teh skatel ali za karkoli so jih uporabljali najdenih nedavno v neposredni blizini piramid? Brez da zacnem z najdbami v Siriji, Jordaniji, juzni Ameriki itd.
DuhSaSjekirom
23. 01. 2021 11.02
+2
Po moje je glavni problem da se ne dvomi v uradno zgodovino ker je prevec "doktorjev" ki ne pustijo nobenih dvomov v njihovo zivljensko delo. Kot vedno v zgodovini. Zemlja je okrogla.
VirusX
23. 01. 2021 11.17
+3
Ne ne zemlja je ploščata, bila je okrogla dokler niso vključili HAARP in so jo zravnali. :)
Ofca1A
23. 01. 2021 12.14
+3
Piramide je naredil clovek....ampak s pomocjo "bogov"
emilzapata
23. 01. 2021 12.17
+11
imel sem priložnost videti piramide v živo leta 1985, v hotelski sobi sem bil cimer srbskega amaterskega egiptologa, drugaće pa profesorja arheologa na beograjski fakulteti za arheologijo, skupaj mi je razkazal čuda teh piramid, neobremenjeno od uradnih verzij, v katere, kot mi je dejal, ne verjamejo niti egibčanski vodiči. Od takrat se tudi jaz smejem tej uradni verziji, ki jetakšna norost, kot da bi tdili, da so egipčani pred 5000 leti gradili tudi računalnike, pa dajte no, z bronastim dletom ne moreš oblikovati niti navadnega laporja, kaj šele granit kot eden najtrših kamenin.
gozdar1
23. 01. 2021 13.57
-2
Kaj je potem amaterski arheolog ali profesor na fakulteti? Kako potem voda dolbe soteske z dijamantnimi svedri?
FRC-H
23. 01. 2021 14.22
-2
Pri teorijah zarote, oziroma pri nasprotovanju znanosti, se velikokrat pojavijo neki kvazi balkanski strokovnjaki.
DuhSaSjekirom
23. 01. 2021 14.23
+2
Aha gozdar1, stari, motorko na rame pa nazaj v hosto. Ampak ok, gremo od zacetka. Dol so tla. Gori je nebo. Mi smo zemlji.
preprostež
23. 01. 2021 21.15
+2
1000 let pred našim štetjem? Preveč bereš Zagorja in premalo zgodovino... Najstarejše znano odkritje orodja je staro 250 tisoč let. Najzgodnejši sledovi bivališč, ki niso bile jame, segajo 25 tisoč let nazaj, ko se je človek šele začel ukvarjat s kmetovanjem. Drugače pa je sila težko najti dobro ohranjene stavbe, ki so večinoma iz lesa, kamna in ilovice - čas naredi svoje. Kje ste videli kakšno bajto iz 15. stoletja? Kar je ohranjenega so predvsem masivne stavbe, kot so piramide (ki, mimogrede, so precej starejše od 1000 PNŠ - sedi, zgodla cvek!), gradovi (mnogi so bili porušeni in njih kamni uporabljeni za gradnjo lokalnih domov, kar je ohranjenega pa je itak večkrat prenovljeno)... Tako da... če misliš pametovat, bodi vsaj dobro podučen na tem področju. Sedaj pa zatlači Zagorja v svoja usta.
preprostež
23. 01. 2021 21.18
+0
Tako mimogrede - v Ljubljanskem barju so našli najstarejše znano kolo in os, dela voza, stara najmanj 5100 let.
mario64
27. 01. 2021 16.37