Znanost in tehnologija

Znanstveniki prvič posneli dogajanje v možganih v času smrti bolnika

Louisville, 26. 02. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
23

Se umirajočemu človeku življenje res odvrti kot film? Znanstveniki so morda korak bliže odgovoru, kaj se dogaja z zavestjo človeka, ko umira. Med terapijo so namreč snemali možgansko aktivnost epileptičnega bolnika, ko je ta nenadoma doživel srčno kap in umrl. Naprave pa so še nekaj časa po njegovi klinični smrti zaznavale možgansko aktivnost.

V znanstveni reviji Frontiers in Aging Neuroscience so objavili študijo, ki jo je izvedla Univerza v Louisvillu. Znanstveniki so namreč nepričakovano zabeležili dogajanje v možganih umirajočega človeka. 

Moškega so zdravili zaradi epilepsije in je bil v bolnišnici priklopljen na elektroencefalogram (EEG), ki je meril možgansko aktivnost, da bi zdravniki hitreje zaznali znake napada. Toda med terapijo je 87-letnik, ki je bil še vedno priklopljen na napravo, doživel srčno kap in umrl. 

Njegova smrt je bila tako zabeležena s pomočjo EEG-ja in je znanstvenikom prvič omogočila vpogled v možgansko aktivnost v trenutkih tik pred smrtjo in takoj po njej. Nepričakovano so namreč posneli, kako se eden najbolj zapletenih človeških organov počasi ugaša. Hkrati pa so dobili priložnost za vpogled v dogajanje v teh poslednjih trenutkih človekovega življenja. 

Možgani in možganski valovi
Možgani in možganski valovi FOTO: Adobe Stock

30 sekund pred 87-letnikovim zadnjim srčnim utripom in 30 sekund po njem je EEG zabeležil povečano aktivnost določene vrste možganskih valov. Gre za t. i. možganske valove gama, ki so povezani z bolj prefinjenimi kognitivnimi funkcijami in so še posebej aktivni, ko smo osredotočeni, ko sanjamo ali meditiramo, pa tudi ko obujamo spomine ali procesiramo informacije. Zato se pojavlja vprašanje, ali se nam v naših zadnjih trenutkih pred očmi resnično odvrti "film našega življenja". 

"Te ugotovitve postavljajo pod vprašaj naše razumevanje tega, kdaj točno se življenje zaključi, in posledično se porajajo še druga pomembna vprašanja, denimo kdaj lahko darujemo človekove organe," je za SkyNews dejal vodja študije, nevrokirurg Ajmal Zemmar

Kot pravi, pa mu bo to pomagalo tudi pri njegovem delu, pri katerem ima pogosto nalogo, da mora svojcem sporočiti žalostno novico. "Nepopisno težko je sporočiti novico o smrti prizadetim družinskim članom. Iz te raziskave se lahko naučimo, da možgani naših ljubljenih čeprav imajo ti zaprte oči in se pripravljajo, da nas bodo zapustili in odšli k večnemu počitku v tistem trenutku morda podoživljajo najlepše trenutke, ki so jih doživeli," je dodal. 

Raziskovalci sicer opozarjajo, da je to prva takšna študija, ki pa temelji na možganih bolnika z epilepsijo. Zagotovo pa bo tlakovala pot k nadaljnjim raziskavam na tem področju in pomagala k razvozlanju uganke o tem, kaj se dogaja v našem umu, ko se poslavljamo od življenja.