Znanost in tehnologija

Znanstveniki ustvarili 12 zarodkov funkcionalno izumrlega severnega belega nosoroga

Nairobi, 30. 07. 2021 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
4

Znanstveniki, ki si prizadevajo za povrnitev funkcionalno izumrlega severnega belega nosoroga, so sporočili, da so uspešno ustvarili tri dodatne zarodke podvrste. S tem se je skupno število zarodkov povzpelo na 12. Nosorogi imajo sicer zelo malo naravnih plenilcev, vendar pa je njihovo število zaradi krivolova v zadnjih desetletjih drastično upadlo.

Eden od dveh preostalih živih primerkov na svetu – samica Fatu, ki s svojo mamo Najin živi v Keniji v rezervatu za zaščito prostoživečih živali Ol Pejeta – je za projekt zagotovila jajčeca, spermo pa so pridobili pri dveh različnih že pokojnih samcih.

Znanstveni konzorcij Biorescue je v sporočilu za javnost opisal, da so v začetku julija Fatu odvzeli jajčeca, nato pa so jih z letalom odpeljali v italijanski laboratorij za oploditev, razvoj in ohranjanje, poroča portal France 24. Ker Fatu in Najin nista več sposobni skotiti mladičev, zato bodo nadomestne matere izbrane med populacijo južnih belih nosorogov.

Na svetu le še dva primerka te vrste.
Na svetu le še dva primerka te vrste. FOTO: Shutterstock

Od leta 2019 je Biorescue Najin in Fatu odvzel 80 jajčec, vendar pa 12 zarodkov izvira od mlajšega nosoroga.

Direktor Ol Pejeta Richard Vigne je dejal, da verjame, da bo projekt uspel, istočasno pa je poudaril tudi, da so vložki zelo visoki. "Nihče se ne pretvarja, da bo to lahko," je dejal in dodal, da delajo stvari, ki so z znanstvenega vidika najsodobnejše, prav tako pa da se tudi ukvarjajo z genetiko, pri čemer je poudaril, da sta samici severnih belih nosorogov zadnja dva primerka te vrste na planetu. "Obstaja veliko stvari, ki bi lahko šle narobe," je dejal. "Verjamem pa, da vsi razumemo izzive."

 Novico je pozdravil tudi kenijski minister za turizem Najib Balala: "Ugotovitve, da projekt pri svojih ambicioznih poskusih še vedno uspešno napreduje, so zelo spodbudne."

Nosorogi imajo sicer zelo malo naravnih plenilcev, vendar pa je njihovo število zaradi krivolova v zadnjih desetletjih drastično upadlo. Sodobni nosorogi po planetu romajo že 26 milijonov let. Ocenjuje se, da jih je sredi 19. stoletja v naravi še vedno živelo več kot milijon.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
04. 08. 2021 20.02
Ti znanstveniki mislijo da so bogovi, bog kaznuje vsakogar ki ga posnema in ne prevzame odgovornosti za posledice
Pa3ot
31. 07. 2021 12.54
+1
Že lepo, da se nekaj kolikor toliko "dobrega" dogaja na področju živalskih vrst,a še bolje bi bilo, da do izumrtja sploh ne bi prišlo... Plus tega pa je vprašanje,kam nas bodo ta dejanja pripeljala. Da bi le ne prišlo do sprememb "a la" Jurski park"... Preveč se igrajo/igramo z materjo Zemljo, ali ne?! ✌️🇸🇮✌️
hare
31. 07. 2021 09.34
-3
Znanstveniki ne morejo ustvariti niti kapljice vode.
ummax
30. 07. 2021 21.18
-2
Razumem, da pridobijo mladiča, dva tri, kako pa naprej...krvno sorodstvo pa to. Projekt za titule, brez možnosti resne trajne rešitve.