Znanost in tehnologija

Znanstveniki v človeški krvi prvič odkrili delce mikroplastike

London, 24. 03. 2022 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
8

Pri analizi 22 vzorcev anonimnih darovalcev so znanstveniki pri 17 odkrili delce mikroplastike. Odkritje kaže, da lahko plastični delci potujejo po telesu ter da se lahko ti zadržujejo tudi v organih. Vpliv na zdravje še ni znan, vendar pa raziskovalce skrbi, saj so v laboratoriju že potrdili, da povzroča mikroplastika poškodbe človeških celic. Prav tako je znano tudi, da delci onesnaženega zraka vstopajo v telo in na leto povzročajo na milijone zgodnjih smrti.

Znanstveniki so analizirali vzorce krvi 22 anonimnih darovalcev, vseh zdravih odraslih, in pri 17 odkrili plastične delce, torej pri skoraj 80 odstotkih testiranih oseb. Gre za prvo tovrstno odkritje, ki kaže, da lahko delci potujejo po telesu in se lahko zadržujejo v organih, poroča The Guardian.

Polovica vzorcev je vsebovala PET-plastiko, ki nastane s polietilen tereftalatom in se običajno uporablja v steklenicah za pijače, tretjina pa polistiren, ki se uporablja za pakiranje hrane in drugih izdelkov. Četrtina vzorcev krvi je medtem vsebovala polietilen, iz katerega so izdelane plastične nosilne vrečke. Nekateri vzorci krvi so medtem vsebovali dve ali celo tri vrste plastike.

Nekateri vzorci krvi so medtem vsebovali dve ali celo tri vrste plastike.
Nekateri vzorci krvi so medtem vsebovali dve ali celo tri vrste plastike. FOTO: Shutterstock

Vpliv na zdravje še ni znan, vendar pa so raziskovalci zaskrbljeni, saj mikroplastika povzroča poškodbe človeških celic v laboratoriju, znano pa je tudi, da delci onesnaženega zraka, ki vstopajo v telo, na leto povzročijo na milijone zgodnjih smrti. Odkrili so jih tudi že v blatu ljudi. Prav tako je znano tudi, da ljudje s hrano in vodo zaužijemo drobne delce plastike ter da v naše telo prihajajo tudi med dihanjem.

"Vsekakor je zaskrbljenost smiselna," pravi profesor Dick Vethaak, ekotoksikolog na Vrije Universiteit Amsterdam na Nizozemskem je Vethaak. Povedal je, da je preteklo delo pokazalo, da je mikroplastika v blatu dojenčkov 10-krat pogostejša kot pri odraslih ter da dojenčki, ki jih hranijo prek plastičnih stekleničk, na dan pogoltnejo na milijone delcev mikroplastike.

Delce mikroplastike odkrili v skoraj 80 odstotkih analiziranih vzorcih krvi.
Delce mikroplastike odkrili v skoraj 80 odstotkih analiziranih vzorcih krvi. FOTO: AP

"Na splošno vemo tudi, da so dojenčki in majhni otroci bolj občutljivi na izpostavljenost kemikalijam in delcem," je dejal ter dodal, da ga to zelo skrbi. Vendar pa ob tem poudarja, da gre za pionirsko študijo ter da so na tem področju potrebne dodatne raziskave. Ostaja namreč veliko odprtih vprašanj, kot na primer, ali se delci zadržijo v telesu ter ali so ravni dovolj velike, da bi lahko povzročile kakšno bolezen. "Nujno moramo financirati nadaljnje raziskave, da bomo lahko izvedeli odgovore na vsa ta vprašanja," pravi.

V okolje se sicer odlagajo ogromne količine plastičnih odpadkov, mikroplastika pa zdaj onesnažuje ves planet, od vrha Mount Everesta do globin najglobljih oceanov. "Proizvodnja plastike naj bi se do leta 2040 podvojila," je dejal ustanovitelj dobrodelne organizacije Common Seas Jo Royle. "Pravico imamo vedeti, kaj vsa ta plastika dela našim telesom," dodaja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blond James
25. 03. 2022 19.38
Verjetno od koke za Planico Kranjsko goro maribor
spider2050
25. 03. 2022 16.58
+0
napišite še, kaj so vse odkrili v cepivih, prava grozljivka v primerjavi s tole plastiko
TooSick
25. 03. 2022 16.24
+1
Jah sj je plastika ze v usaki ta drugi zenski..
Zivetihocemsvoboden
25. 03. 2022 09.47
+1
...kaksni strdki od kvazicepiv no..hitro stran poglej ukrajina je tu da nas zamoti dokler b.a.n.d.a pripravi nov nacrt za depopulacijo ter nadaljnje odvzemanje pravic ..
komarec
24. 03. 2022 19.18
-2
Kaj pa strdki na račun cepiv?
preprostež
24. 03. 2022 21.59
-3
Neumnost. Cepiva ne povzročajo strdkov, ampak jih povzroča predhodna bolezen.
Pomnim
24. 03. 2022 17.56
-1
Jaz bi pomislil na možnost blokad.
Mickay
24. 03. 2022 17.55
-1
Od Coca Cole, Radenske ali Pepsi, Sam prašam '