Naslovnica

Ob prvi obletnici smrti Franja Tuđmana

Zagreb, 10. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) je danes v Zagrebu obeležila prvo obletnico smrti prvega hrvaškega predsednika in ustanovitelja HDZ Franja Tuđmana. Predsednik HDZ Ivo Sanader je spomnil na Tuđmanovo politično delovanje od prvih demokratičnih volitev na Hrvaškem do osamosvojitve in vodenja hrvaške države. "Danes, ko zlonamerneži in kritiki poskušajo zmanjšati ali celo očrniti njegovo delo, so argumenti in resnica na njegovi in na naši strani," je poudaril Sanader. Komemoracije so se udeležili še člani Tuđmanove družine, člani predsedstva HDZ, podpredsednika sabora iz HDZ Vlatko Pavletič in Ivica Kostovič, pa tudi predsednica županijskega doma Katica Ivaniševič, člani bosansko-hercegovske HDZ in mnogi drugi podporniki te stranke.

"Nas kot naslednike, ki bomo nadaljevali njegovo delo, ne bodo ne zmedli ne ovirali represivni instrumentariji, ki so jih uporabljali v komunističnem režimu," je še nadaljeval Sanader. Tuđman je bil po njegovih besedah humanist in veliki podpornik zaščite človekovih in manjšinskih pravic, vsak napad nanj pa je označil za napad na temelje samostojne in suverene Hrvaške.

Tuđman je v starosti 77 let umrl 10. decembra lani za posledicami raka, za katerim naj bi bolehal že od leta 1996. Le mesec dni po njegovi smrti je bila na volitvah močno poražena njegova HDZ in zmagala je opozicija, s čimer se je začelo odpiranje Hrvaške v svet. Nove oblasti na Hrvaškem so prekinile z nacionalistično in izolacionistično politiko Tuđmana, ki je imel s HDZ v svojih rokah vse vzvode oblasti. Nove hrvaške oblasti so prekinile pomoč hrvaškim nacionalistom v BiH, začele sodelovati s haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije ter začele pregon proti gospodarskemu kriminalu, predvsem proti ljudem, ki so se v času Tuđmana dokopali do velikega bogastva.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni