Naslovnica

Oblikovalski projekt v Mestni galeriji

Ljubljana, 10. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ljubljanski Mestni galeriji bo jutri, ob 19. uri odprtje razstave skupnega oblikovalskega projekta z naslovom Vpletena/Involved avtorice Ksenije Baraga in Graphics avtorja Radovana Jenka. Razstava bo na ogled do 6. januarja prihodnje leto.

Razstava objektov in tapiserij prinaša vpogled v 20-letno delovanje umetnice Ksenije Baraga, ki so jo pritegnili mehkoba in voljnost volne, jute, svile, kovinske žice in prosojne plastike. S temi materiali strukturira, prepleta, tke, kolažira in oblikuje koloristično razigrana in artistično ohlajena transparentna lebdeča telesa z aluzivnimi asociacijami na poetiko in dinamizem pravljičnega motivnega sveta in v pojavni obliki zaznamovana s specifično avtorsko estetiko in filozofijo stila.

40-letna Ksenija Baraga je leta 1979 v Ljubljani končala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, smer grafika. Leto kasneje se je vpisala na ljubljansko Akademijo za likovno umetnost in na smeri slikarstvo diplomirala leta 1986. Od takrat deluje kot samostojna umetnica, ukvarja pa se z unikatnim oblikovanjem. Doslej je imela že več skupinskih in samostojnih razstav. Samostojno je razstavljala leta 1987 v galeriji Feniks v Ljubljani, leta 1992 v Likovnem salonu v Celju, leta 1996 v zagrebški galeriji Ulupuh, dve leti kasneje pa v galeriji Ars v Ljubljani.

Radovan Jenko, vidni ustvarjalec znamenite slovenske oblikovalske skupine, šolane na Poljskem, dobitnik vrste domačih in mednarodnih nagrad ter priznanj in redni udeleženec skupinskih razstav, mednarodnih festivalov, bienal in trienal plakata, se predstavlja z izborom ilustracij, ki so ključni del njegovih vizualnih sporočil.

Leta 1955 rojeni Radovan Jenko je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. po maturi se je kot štipendist zaposlil v celjskem grafičnem podjetju Aero, leta 1976 pa je nadaljeval študij na varšavski Akademiji lepih umetnosti in ga leta 1981 zaključil. Leta 1986 je postal samostojni ustvarjalec na področju vizualnih komunikacij, od leta 1991 vodi seminar za načrtovanje vizualnih komunikacij na Oddelku za oblikovanje ljubljanske Akademije za likovno umetnost. za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, imel je več samostojnih razstav doma in v tujini, redno pa se udeležuje tudi skupinskih razstav.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni