Naslovnica

Obnovljena dvorana že skoraj nared

Ljubljana, 08. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/N.Š.
Komentarji
0

Prenovljena parlamentarna dvorana je v veliki meri že pripravljena za sprejem poslancev. Kot je med današnjim ogledom novinarjem pojasnila generalna sekretarka DZ Jožica Velišček, je bil tehnični pregled velike dvorane in obeh preddverij opravljen 5. decembra, po odpravi še nekaterih manjših pomanjkljivosti in dokončni montaži nekaterih delov telekomunikacijske opreme pa se bo DZ izdalo tudi uporabno dovoljenje. Predvidoma naj bi bila otvoritev 22. ali 23. decembra, tako da se bo državni zbor prvič v prenovljeni dvorani sešel na slavnostni seji ob dnevu samostojnosti oziroma deseti obletnici plebiscita.

Dokončnega izračuna stroškov prenove, ki se je začela avgusta, še ni - narejen naj bi bil prav danes popoldne - ocenjujejo pa, da bo zaradi nekaterih nujno potrebnih dodatnih del za pet odstotkov višji od sprva predvidenih približno 450 milijonov tolarjev. Obnovitvena dela sta izvedla velenjski Vegrad (gradbeno-obrtniška in instalacijska dela)in ljubljansko podjetje TSE (izvedba telekomunikacij), ki sta bila na razpisu izbrana kot najugodnejša ponudnika. Obnova sicer nekoliko zamuja, saj je bila pogodba z izvajalcema sklenjena do 30. novembra.

V prenovljeni oziroma glede na vse opravljene posege povsem novi krožno oblikovani parlamentarni dvorani prevladujejo rdeči in sivi toni: rdečkast češnjev furnir na poslanskih mizah in stenah na eni ter sive talne obloge in v temno sivo usnje opeti poslanski sedeži ter vrata na drugi strani. Sicer pa prenovljenemu prostoru daje svojevrsten pečat dostojanstva predvsem velika temno siva marmorna stena z izstopajočim nacionalnim grbom nad oziroma za predsedniško mizo.

Poslanske mize so "telekomunikacijsko zelo dobro obdelane". Po besedah pomočnika generalne sekretarke Petra Jermola so opremljene z glasovalnim sistemom z identifikacijsko kartico, sistemom za simultano prevajanje in konferenčnim sistemom. V podnožju je tudi vtičnica in omrežni priključek, ki pa še ni aktiven - to je načrt v naslednji fazi. Na mizah bo poleg teh priključkov nenazadnje tudi klimatizacijska šoba, ki bo hladila in grela poslance, pa je pojasnil pomočnik generalne sekretarke Miro Benulič.

Na stenah v dvorani so trije ekrani, na katerih bodo med drugim prikazani rezultati glasovanj, in štirje zvočni stebri, v naslednjih fazah pa bodo skušali pripraviti tudi distribucijski sistem za medije. Za televizijski prenos iz dvorane za zdaj še ni vse usposobljeno tako, kot je bilo zamišljeno, saj bi bila investicija za letos prevelika, računajo pa, da bodo kamere namestili prihodnje leto.

V prenovljenem preddverju dvorane je zaradi zahtev zavoda za spomeniško varstvo ostala freska, ki jo bo treba restavrirati in ji dodati prikaz novejše zgodovine, za kar bo DZ izvedel razpis, je pojasnila Veliščkova. Po tleh je položen pohorski granit tonalit, po steni hotaveljski marmor. Prenovljeno je tudi zgornje preddverje, kjer so nameščene prevajalske kabine.

Po besedah generalne sekretarke DZ so skušali v obnovo v čim večji meri vključiti slovenske proizvajalce in materiale iz Slovenije, razen tam, kjer je bilo to potrebno zaradi boljših tehničnih rešitev: tuje proizvodnje so tako pomično podnožje na stolih (zgornji del je izdelalo slovensko podjetje), luči ter glasovalni in konferenčni sistem.

Sicer pa je bilo pri tehničnem pregledu ugotovljeno, da je objekti izveden v skladu z gradbenim dovoljenjem in projektih izvedbenih del, v skladu s predpisi, normativi in standardi, ki so potrebni pri izvedbi objektov take vrste. Tudi instalacije in oprema so kvalitetno vgrajeni in izpolnjujejo projektno predvidene parametre, je še poudarila Veliščkova.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni