Naslovnica

Obrenović v Haagu

Sarajevo/Haag/Banja Luka/Beograd, 17. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bosanski Srb Dragan Obrenović, ki so ga v nedeljo zvečer aretirale mednarodne mirovne sile v BiH SFOR v bližini Zvornika, je prispel na sedež haaškega mednarodnega sodišča za vojne zločine na tleh nekdanje Jugoslavije, ki ga obtožuje številnih vojnih zločinov.

Za 24 ur radijske novice sta spregovorila Obrenovićev odvetnik Krstan Simić in tiskovna predstavnica haaškega sodišča Florence Hartman. Simić je povedal, da je izredno začuden nad načinom aretacije in dejstvom, da se je njegova stranka znašla na tajnem seznamu haaškega sodišča. Obrenović je bil na tajnem seznamu haaškega sodišča od 9. aprila. Tiskovna predstavnica sodišča Florence Hartman pa je pojasnila, da so na tajnem seznamu obtoženci, za katere sumijo, da se ne bodo odzvali vabilu sodišča, oziroma bodo pobegnili. Obrenovića so dali na tajni seznam, da bi olajšali njegovo aretacijo oziroma, razlika pa je po njenih besedah le v tem, da obtožnice ni na spletnih straneh. Tako niso znani viri in priče, pa tudi obdolženec ne ve, da se ga išče in se zato ne skriva.

Obrenovića obtožnica bremeni sodelovanja v poboju več tisoč Muslimanov v Srebrenici v letu 1995. Bosanski Srbi naj bi v Srebrenici in njegovi okolici ubili 8000 Muslimanov, Obrenović pa je v tistem času poveljeval brigadi iz Zvornika, kjer je največje množično grobišče z žrtvami iz Srebrenice.

Več tisoč ljudi pa se je včeraj zbralo na protestih v Zvorniku na vzhodu BiH, kjer so demonstrirali proti aretaciji Obrenovića. Na zborovanju so prebrali tudi odprto pismo predsednika in podpredsednika Republike srbske Mirka Šarovića in Dragana Čavića, v katerem sta izrazila "ogorčenje in zgroženost nad brutalno aretacijo častivrednega srbskega častnika". Poveljnik 5. korpusa vojske Republike srbske, general Svetozar Andrić, pa je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije pozval, naj objavi vse obtožnice. Obradovič je bil namreč na tajnem seznamu haaškega sodišča.

Šarović je v izjavi za srbsko tiskovno agencijo Tanjug obsodil aretacijo Obradoviča in jo označil za "resnično sramoto sodišča v Haagu". Dodal je, da "dejavnosti sodišča in obstoj skrivnih obtožnic ne bodo prispevale h krepitvi miru in vzpostavljanju stabilnosti na območju". Aretacija Obrenovića je po njegovih besedah "v nasprotju z izjavami predstavnikov sodišča, ki so zatrdili, da bodo vse njihove dejavnosti javne".

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA