Slovenija

Oče v zaporu: Cena je zelo visoka!

DOB, 11. 06. 2024 16.32 | Posodobljeno pred 5 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
0

Pred letom dni so ga na podlagi mednarodne tiralice ujeli na Hrvaškem, saj je pred zaporom, ki ga je čakal v Sloveniji, z ženo in otroki zbežal v BiH, od koder so prišli njegovi starši, ki so tam imeli tudi hišo. Obetal si je, da bo lahko svoje "grehe" poplačal z družbeno-koristnim delom, zadnjo, najvišjo kazen pa da bo prestajal z vikend zaporom.

A tako, kot se marsikomu pogosto zgodi v življenju, se njegova matematika ni izšla. Vse sodbe, za katere je bilo sprva odrejeno, da jih bo poplačal z družbeno-koristnim delom, in zadnjo sodbo zaradi goljufije so združili in v seštevku je nabral za sedem let in tri mesece zaporne kazni. Prvič smo ga srečali v mariborskem zaporu septembra 2023, kamor so ga prepeljali iz pripora v Zagrebu, tokrat pa smo ga obiskali v zaporu na Dobu, kamor so ga iz Maribora premestili 5. decembra lani.   

Pogovor z obsojencem Denisom  Pašagićem
Pogovor z obsojencem Denisom Pašagićem FOTO: Sara Volčič

"Po prvem prispevku so se pod člankom pojavili komentarji, kako nam je v zaporu lepo, kaj vse imamo na voljo, kako to ni nobena kazen. Rad bi povedal, da nekdo, ki ni nikoli bil v zaporu, ne ve, kako je tu. Saj je dobro poskrbljeno za nas, imamo tudi možnost izobraževanja, lahko delamo, četudi je nagrada za delo zelo skromna, a če imaš zunaj družino, otroke tako kot jaz, je cena biti v zaporu izjemno visoka. Otroci rastejo brez očeta in oni niso prav nič krivi za stvari, ki sem jih jaz storil," je opisal obsojenec, 41-letni Denis Pašagić, ki ima iz dveh zakonov pet otrok. Kot boste videli danes v novi Kriminalni zgodbi v oddaji Svet na Kanalu A, ga vsi vsak teden obiskujejo, najbolj pa se veselijo, ko lahko enkrat na mesec pri njem tudi prespijo. V zaporu na Dobu imajo namreč možnost nočitve s partnerko oziroma tudi z otroki, kar Pašagiću izjemno veliko pomeni, še bolj pa njegovim otrokom, ki se vedno v joku ločijo od njega. 

Svoja dejanja 41-letnik močno obžaluje.
Svoja dejanja 41-letnik močno obžaluje. FOTO: Sara Volčič

V zaporu je še vedno velika gneča, pa ne samo na Dobu, ki je bil ob našem obisku prezaseden, samo v zaprtem delu je več kot 600 moških, od katerih je 13 zaprtih za dobo 30 let, eden pa prestaja tudi že dosmrtni zapor. 40 odstotkov je tujcev iz več kot 50 držav, nekateri od njih ne obvladajo nobenega tujega jezika in je komunikacija z njimi močno otežena. In četudi je Pašagić izrazil nejevoljo, ker so v njegovem traktu zaporniki z različnimi kaznivimi dejanji, tudi tisti s spolnimi delikti, je direktor  ZPKZ Dob pri Mirni  Zoran Remic pojasnil, da med zaprtimi ne ločujejo, da za vse velja enaka obravnava. "V začetku prestajanja izdelamo osebni načrt za vsakega obsojenca. To je individualiziran program prestajanja kazni, ki  vključuje vse potrebe in tveganja za čas prestajanja kazni zapora s ciljem, da se oseba resocializira in da se zmanjšajo dejavniki ponovitve kaznivih dejanj," je povedal Remic.  Kako poteka dan v zaporu, kaj počnejo obsojenci po končanem delu in kaj je Denis Pašagić spoznal, ko je pristal za rešetkami, pa v oddaji Svet.