Naslovnica

Očesna klinika

, 17. 06. 2024 00.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S simboličnim prerezom traku sta novo kliniko za zdravljenje očesnih bolezni svojemu namenu predala predsednik republike, Milan Kučan in generalni direktor kliničnega centra. Po njegovih besedah gre za eno najsodobnejših klinik, ki se ji z vrhunsko opremo odpirajo vrata za nadaljnji razvoj. Prof. Rode je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo nad tako pomembno pridobitvijo za Klinični center in za vse slovenske bolnike, ki imajo težave z očmi.

Klinika je razdeljena na polikliniko, subspecialne ambulante, konzervativni oddelek za zdravljenje moških in žensk skupaj, ter otroški in operativni oddelek, ki bo imel kar 5 operacijskih dvoran, šesta pa bo namenjena laserskim operacijam. Pri nakupu medicinske opreme, vredne več kot 900 milijonov tolarjev sta poleg številnih donatorjev velikodušno pomagala tudi ministrstvo za zdravstvo in država. Trije trakti klinike, A, B in C so prenovljeni znotraj stare stavbe, trakta D in E pa sta dograjena. Z novimi sredstvi bodo zdravniki lahko natančno ugotovili vrsto bolezni očesa in reakcijo očesa, kar bo v pomoč pri določitvi poteka zdravljenja bolnikov. Na kliniki je zaposlenih 123 ljudi, od tega 21 oftalmologov. Predstojnik načrtuje, da bodo letno lahko izvedli do 6000 različno zahtevnih operacij, med drugimi kar 1600 operacij sive mrene več kot leta poprej, to pa naj bi občutno zmanjšalo tudi čakalne dobe bolnikov:

Del klinike bo skupaj z nevrofiziološkim oddelkom namenjen raziskovalni dejavnosti. Zdravnikom bo delo olajšal tudi ISDN, s katerim bo mogoč pregled na daljavo in izmenjava mnenj preko spletnih strani med zdravniki iz različnih bolnišnic po svetu. Z novogradnjo, ki se je začela leta 94 se očesna klinika tako zdaj uvršča med najboljše očesne klinike v Evropi, projekt, vreden skoraj dve milijardi tolarjev in pol pa predstavlja največjo investicijo ljubljanskega Kliničnega centra v zadnjih 25 letih.