Gospodarstvo

Sta krajo načrtovala vodilna?

Ljubljana, 07. 03. 2013 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
G.G./V.L./STA
Komentarji
106

Delavci CPL, ki je v stečaju, so prejeli odpovedi delovnega razmerja. Od 264 zaposlenih delavcev jih bo le 39 začasno obdržalo delo. Policisti so prijeli moškega, ki je vdrl v prostore CPL in ukradel več listin o prenehanju zaposlitve. Delavci menijo, da je delal v imenu vodilnih.

CPL
CPL FOTO: 24ur.com

Dolgotrajna agonija Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) se počasi približuje koncu. Stečajni upravitelj CPL Veljko Jan je danes 264 delavcem vročil odpovedi zaposlitve. 39 delavcem v vzdrževanju bo sedaj zaradi nekaterih nedokončanih del ponudil delo za določen čas. Zaposlitve mora sicer odobriti sodišče.

Nekateri izmed delavcev, ki jim družba dolguje med drugim zadnje štiri plače, so izrazili dvom, da bodo svoje terjatve dobili poplačane. Delavci se bodo po preteku 15-dnevnega odpovednega roka lahko prijavili na zavod za zaposlovanje in po prijavi terjatev v stečaju uveljavljali izplačilo iz jamstvenega sklada.

Iz prostorov CPL ukradel obvestila o odpovedi

Policisti so hitro odkrili osumljenca, ki naj bi vdrl v poslovne prostore CPL, in ga pridržali.
Policisti so hitro odkrili osumljenca, ki naj bi vdrl v poslovne prostore CPL, in ga pridržali. FOTO: POP TV

Je pa nekdo včeraj popoldne vdrl v poslovne prostore CPL na Stolpniški ulici v Ljubljani, o čemer je varnostna služba obvestila policijo danes dopoldne. Policisti so prečesali prostore in ugotovili, da je bilo ukradenih več listin, ki se nanašajo na prenehanje zaposlitve delavcev, so za 24ur.com sporočili s PU Ljubljana. Policisti so hitro odkrili osumljenca in ga pridržali. Zbiranje obvestil pa še ni končano.

"Očitno nekaterim ni všeč, da se stečajni postopek nadaljuje," je dogodek komentiral Jan. Dodal je, da morajo stvari delati po zakonu. Glede na to, da je imel moški ključ, gre najverjetneje za nekoga, ki naj bi delal v imenu vodilnih v podjetju, torej za Ranka Mimoviča in Stanka Petrića, pa so ugibali delavci.

CPL v stečaju od 26. februarja

Zavod je delavcem za 28. marec zagotovil poseben termin za prijavo na ljubljanskem uradu za delo. O stečaju so obvestili tudi jamstveni, preživninski in invalidski sklad. CPL je v stečaju od 26. februarja, stečaj pa so zaradi neizplačanih plač zahtevali delavci. Upniki lahko terjatve prijavijo do vključno 27. maja. Lastnik sistema CPL Ranko Mimović je napovedal vložitev pritožbe na sklep o začetku stečajnega postopka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kuz
24. 03. 2013 18.20
to je bila ena najbolj dobrih podjetij,dok ni prevzel Petrič potem se je pa začelo slabše. treba ga je ovaditi isto kot gradbince Zidarja,Tovšakove in druge.
ex.CPL delavec
10. 03. 2013 21.24
+2
Kot se opazili v Sloveniji firme ki bi lahko prevzela granjo AC, tunelov, mostov ni več. NI več firme ki bi imela kader za izvedbo projekta. Bo zelo zanimivo videt katera firme bo prevzela izdelavo kraka postojna reka, pa koroške povezave. Katero ime se bo pojavilo? Ne gre mi v glavo da je država raje sesula vse velike gradbene firme in dala na cesto 10000 ljudi, kot pa da bi vsaj eno rešila.
Bruhalnica24
13. 03. 2013 15.57
Tudi, ko je delo bilo cene pa prenapihnjene so vsi čudežno propadli. Tožilstvo ni zaznalo sumov nepravilnosti....
ex.CPL delavec
14. 03. 2013 00.08
Niso čudežno propadli ampak je razlog isti kot povsod, managerski odkup s krediti ki bremenitvijo podjetje. Nepravilnosti ni če zakon to dovoljuje. Tako pač je na sončni strani.
6744d
10. 03. 2013 11.30
+0
Kar se zgodi v ljubljani se okrivi zokija tako je bolj brano pa se ljudje verjamejo da je tako. A kdo vlada ze 20 let in pise tako neumne zakone. Niti eden inspektor se ne premakne. Stecajni ropajo firme. Kot da je cpl osamljen primer, sct,vegrad,gradis.... V vseh primerih se je isto raspletlo kako nakljucno. In dokler bodo ljudje verjeli medijem ki pisejo zgodbice za branje bo se tako. Tukaj je treba spremenit kulturo delovanja drzave da se nebi dogajale take stvari.
Bruhalnica24
10. 03. 2013 14.09
+2
Dejstvo je, da je Lj v ZOKIJEVIH lovkah, kolkim je uspelo razne travnike naredit gradbene, brez njegove šalčke. Za zadnjih 20 let pa ni težko ugotovit keri so vladali in kradli večino časa.
ex.CPL delavec
10. 03. 2013 21.11
+4
Eden od njih je tako ali drugače vedno udeležen v kakšni nepremičninski aferi
ex.CPL delavec
08. 03. 2013 22.39
+2
In spet se je pokazalo da mediji poročajo samo tisto kar je pompozno. Realnost . Šlo je za rezulatat maliganov. Petrič, Uvijač pa jernejček so ob petih prilezli v CPl se nacejal z reprezentačnim viskijem in jernejček je na koncu pobral par map in jih skril v sosedni pisarni., spotoma se mu je pa očitno kozarec zvrnil po PC. Na koncu so lepo odplaval mimo vratarja.Naslednji dan so pa revčka pohopsal na delovnem mestu še matastega in fante je rekel da je hotel narediti vse da CPl ne bi šel v stečaj. In pohopsal so njega čeprav sta bila istočasno tud Petrič in Uvijač na isti lokaciji in verjetno špegala skoz vrata. Se pa pokaže sposobnost stečajnika Jana, ki v bistvu ni zaščitil lastnine firme v stečaju. Vzel je sicer pooblastila Petriču in Uvijaču, dostopa v firmo jima pa ni omejil. Se pravi da je kazensko odgovoren zaradi opustitve dolžnosti in s tem povzročitev škode podjetju. In kaj se bo zgodilo. Nič razen tega da bodo revčka kazensko ovadili.
Bruhalnica24
09. 03. 2013 09.52
+1
CPL SUŽENJ ne delavec, delavec dobi plačilo....
covjek_
09. 03. 2013 11.45
+1
stevia zna tudi pri tebi kdaj zaskripat v firmi,bos par mesecev bre placila,v primeru da das otkaz pa niti z zavoda nebos nic dobil
ex.CPL delavec
09. 03. 2013 12.24
+2
Stevia: Če pomeni to da sem do konca opravljal delo, za katerega sem podpisal pogodbo o zaposlitvi, poizkušal s svojim delom in večkrat tudi svojim denarjem (za nafto) opraviti delo ki ga je firma prevzela in s tem omogočiti obstoj, firme in sebe, ja potem sem suženj svojih načel. Sedaj ko je konec se ne rabim skrivat, ker vem da sem naredil vse kar sem lahko da bi firma obstala. Vprašaj pa se sam stevia ali si ti tudi opravil svoje delo. Delavec je dobil svoje plačilo v neki drugi državi, v nekem drugem režimu, a tako smo se odločili. Vse odločitve človeka se izvedejo v upanju do bo jutri bolje, če začneš gledat nazaj je s teboj konec. In jutri je nov dan
Bruhalnica24
09. 03. 2013 15.48
Lepo, da si opravljal svoje delo po pogodbi, ampak ne ga srat v pogodbi piše tudi koliko te za to plačajo, upam da si kupoval še Mimoviću benz za X6 .. Lepo, da ste se trudili za obstoj firme, ampak res ne vem ali ste junaki ali siromaki. Sam si takega dela ne bi mogo privoščit saj imam stroške, položnice, avto, stanovanje.....y Pred mesci sem komentiral, da boste vsi na cesti, ko bo kone
Bruhalnica24
09. 03. 2013 15.54
+1
ups... Pred meseci sem komentiral, da vas bo vse vrgo na ulico brez denarja, ko vas več ne bo rabil, ko bo konec snega. Če vas 260 ne zbere vsak po 20 eur za čistilca iz balkana pol pa tudi ok... Če bi bil sam v takem položaju je samo vprašanje on ali jaz. Najebali ste ni kaj, opravičila za čakanje pa ni. Sužnji so vsaj hrano dobili, sedaj ko so vse pokradli se počutiš pameten, ko si z svojo kartico tankal, namesto, da bi otrokom dal....
ex.CPL delavec
09. 03. 2013 16.16
+1
S polno ritjo davkoplačevalskega denarja je simpl srat
Bruhalnica24
08. 03. 2013 11.10
+5
Ti delavci so brez slehernega lastnega spoštovanja in ponosa. Da lahko Ranko mirne vesti kofetka po Lj.... Pol jih je še premalo izkoristil...
marsam
08. 03. 2013 11.33
+3
marsam
08. 03. 2013 11.35
+2
doživeli so vegrad sct primoreje in se vedno nasedajo - soory ste pa ovce....
ex.CPL delavec
08. 03. 2013 22.18
+1
Vidva sta očitno iz JS (javnega sr...anja) in nimata pojma o realnosti. 130tisoč na zavodu katerih večina je šla čez podobno agonijo so po vajinem tudi ovce. Sta ba beb......cka, da ne rečem idi.....ota. razmišljanja o tem kako bi koga sesul je za dušo, realno se ti pa ne splača. Ok ga sesuješ lopova in kaj se zgodi, v čuzo greš ti, on pa je v medijih predstavljen kot žrtev in na koncu lepo šteje nakradeno, ti pa si v arestu. Kr poglejta kaj je miting moda sploh naredila. V bistvu nič drugega kot to da se nas druži par tisoč ljudi, da se par deset nastavlja kameram in da majo novinarji kaj poročat. Odpikal se je kanglerja to pa je ves rezultat. JJ bi padel tako ali tako, pač mu-hvala bogu ni sojeno da bi bil v vladi.
Bruhalnica24
09. 03. 2013 09.51
-2
če tako razmišljate potem vam je preveč plačeval tudi to... Sory ampak pustili ste se poteptat, brez vsakega odpora, kot nož vfrišni kruh. Pa danes raje gledat fuzbal kot pa protestirat... Tako se rodijo hlapci, m Mimović je imel možnost vi ste jo dovolili,
ex.CPL delavec
09. 03. 2013 12.07
+6
Stevia - Nismo mi delavci dovolili mimoviču da kupi firmo brez denarja. Dovolila je država, nesposobno vodstvo in javnni sektror ki ne zna opravljati svoje dolžnosti (inšpekcija, davčna, ....), konec koncev tudi sindikati a plačo pa dobivaj vsi, le delavec ne. Delavec v takem primeru ima možnost le stavke in odpovedi delavnega razmerja. Ja odpoved pri tej poplavi možnih zapioslitev in zelo malo nezaposlenih je super opcija. Ko tehtaš med tem a dati delodajalcu krivdno odpoved in iti na zavod, se odpovedat vsem zapadlim terjatvam, biti na zavodu 10-18 mesecev upati na to da dobiš pri svoji starosti službo, ali upati da se bo firma v kateri si bil 20-30let pobrala kot ti obljubljajo, se v 90% odločiš ostati. Ko pa preideš vse faze, skrb kaj bo, mejo malodušja in ostane smo še jeza pa si rečeš, do konca bom ostal. Požreti cmok in oditi na zavod je eno najtežjih dejanj ki te lahko doleti, upam da tebi ne bo treba. Če pa si iz javne uprave se pa zamisli in pri sebi poglej ali si opravil svoje delo kot je treba, ali pa si tudi ti kriv za to kar se dogaja.
.eu.
08. 03. 2013 09.07
+8
Tam se voziš po Sloveniji pa vidiš kako še zmeraj pošteni delavci kljub neplačanim mizernim plačam še zmeraj delajo. Pa kaj mislite ,da ste vi tam gor pr koritu bogovi pa ,da se boste norca iz delavci delali pa še tistih 600 eur škoda dat vi si pa talate denar .Ma SRAMOTA ste. Sej KARMA sama od sebe naredi vse v življenju.
Milan Koleznik
08. 03. 2013 08.45
+3
Ljubljanska smetana je Jankovičeva,da pa lahko en človek tako dolgo z političnim OBRAZOM drži ljudi v Ljubljani v rokah pa smo res neumni od bolj neumnih ljudi v Sloveniji.Samo oni in NIHČE DRUG.
6744d
10. 03. 2013 11.16
+1
TROIKA
08. 03. 2013 07.49
+14
...Stanko Petrič.....rumeni lopovski tajkun......v zapor z njim.....
Bruhalnica24
08. 03. 2013 06.56
+6
Ha ha članek že varno skrit.... A vas je poklico Ranko.....
Bruhalnica24
08. 03. 2013 06.57
+4
mic3
08. 03. 2013 06.52
+7
Spet so Jankoviči zraven ....
6744d
10. 03. 2013 11.18
+1
Ker je tko bolj brano!!! Ce jutri jankovic umre bodo najbolj zalostni mediji.
Smackyx
08. 03. 2013 06.45
+4
Uničujejo se slovenske firme, da bodo posle lahko prevzele tuje, "evropske" firme. Deluje se načrtno zadaj se kupčkajo milijoni! Zakaj nihče tega ne razišče? Kako da delavci, ki jim je bilo vzeto vse, tudi glavna stvar - dostojanstvo, ne vzamejo stvari v svoje roke? Česa se bojijo? Ni mi jasno!
bplese1
08. 03. 2013 11.19
+3
glede nanaše sodstvo, če bi delavci vzeli zadeve v svoje roke, bi hitro končali v zaporu. tisti pa zgoraj, lahko delajo kar jim paše, sodstvo pa nič.....
rožle3000
08. 03. 2013 06.23
+13
žalostno... Upam, da se bo čim več brezposelnih pridružilo protestom, tako v soboto 9.3. kot tudi na prihodnjih vstajah. Tako več ne gre naprej!
Bruhalnica24
08. 03. 2013 06.18
+10
Če bi bilo kaj spornega organi pregona ne bi ukrepali, ker je spet vmešana znana družina Jankovič, teh 260 delavcev je za njih le kolateralna škoda. Mimovič ima pisarno v kristalni palači.. Ščiti ga sistem ni mu straha......
6744d
10. 03. 2013 11.19
+1
Marjana Del Negro
08. 03. 2013 05.10
+3
ŽALOSTNO ...............................................................................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
+11
VSI SO NAČRTOVALI KRAJO, SAMO TONE ROP.
mejdn
08. 03. 2013 00.42
+9
Mene sam cudi kk d nbenmu film ne poc...
CPL_DELAVEC
08. 03. 2013 00.07
+8
Delček pesmice Nov začetek - CP Ljubljana d.d. v stečaju Za Jernejčka ni ovir, so substance in je pir.
Bi-bip
08. 03. 2013 20.08
+0
tepee
07. 03. 2013 21.41
+3
Ansambel Stanka Petriča pa kasira od špilov.
blažka Blaževi?
08. 03. 2013 10.26
-1
tepee
07. 03. 2013 21.40
+5
počakte še mal,sej bodo plače......
ex.CPL delavec
07. 03. 2013 22.34
+4
Jeanus1
07. 03. 2013 21.40
+23
Res me zanima, kdaj se bodo naše slovenske opice naučile kdaj se gasi požar? Takrat, ko gori, ali takrat ko ostane samo še pogorišče? Velja za vse pristojne službe: inšpekcije, policijo, sindikate, tožilstvo in sodstvo! Takšne zgodbe niso prvič, ampak se pojavljajo že dvajset let in vselej isti scenarij, enake zgodbe in enak konec. Omenjeni pa nič od nič, sramota!!! Banananjam...Ali boste končno že zaprli ali postavili pred zid koga, sicer se bo to vleklo v nedogled?