Naslovnica

Odstop premiera Žižića

Beograd, 29. 06. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jugoslovanski premier Zoran Žižić, eden od vodij črnogorske Socialistične ljudske stranke, je odstopil s položaja predsednika vlade. Žižić je svojo odločitev sporočil po izredni seji jugoslovanske vlade, njegov odstop pa pomeni razpad koalicijske vlade, sestavljene iz SNP in Demokratične opozicije Srbije. Razlog za odstop Žižića in ministrov njegove stranke je izročitev Miloševića haaškemu sodišču. Žižić je posebej za 24 ur še izjavil: "Razlog za moj odstop so zadnje odločitve srbske vlade, s katerimi je grobo kršila tako ustavo kot odločitev ustavnega sodišča in koalicijski sporazum z DOS. Tako je očitno, da republiška vlada prevzema odločitve o zunanji politiki, ki so sicer v pristojnosti zvezne vlade. Ocenil sem, da je to grob poseg v temelje zvezne države, zato sem tudi ponudil odstop. S predsednikom Koštunico sva se dogovorila, da se bodo že v ponedeljek začeli postopki za sestavo nove zvezne vlade."

Črnogorska SNP nasprotuje izročanju jugoslovanskih državljanov haaškemu sodišču. Ministri SNP v jugoslovanski vladi so, potem ko je 23. junija vlada sprejela odlok o sodelovanju ZRJ s haaškim sodiščem, že ponudili svoj odstop. Po četrtkovi izročitvi Miloševića Haagu pa je vodja SNP Predrag Bulatović že dejal, da pomeni to konec koalicije njegove stranke z DOS.

Sicer so se v četrtek po objavi novice o izročitvi Miloševića člani njegove Socialistične stranke Srbije (SPS) in privrženci začeli zbirati na beograjskem Trgu republike. Več sto se jih je postavilo na ceste in blokiralo celotni promet na vpadnicah na trg. V izgredih naj bi bila brutalno pretepena kamerman televizije Studio B in fotoreporter agencije Fonet. V petek pa se je približno 5000 ljudi zbralo v središču Beograda. K demonstracijam pred jugoslovanskim parlamentom sta pozvali Miloševićeva Socialistična stranka Srbije in Srbska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešlja. Stranki sta pozvali k dnevnim demonstracijam proti predstavnikom oblasti, ki so po mnenju SPS in SRS izdajalci Srbije, ker jugoslovanske državljane izročajo tujcem.

V beograjski Palači federacije, kjer je sedež jugoslovanske vlade in predsedstva, pa so našli več letakov z grozilno vsebino, naslovljeno na podpredsednika jugoslovanske vlade Miroljuba Labusa in celotno jugoslovansko vlado. Na letakih z naslovom "Naznanilo o smrti" je zapisano: "Upamo, da ne boste dolgo živeli v Srbiji, ki ste jo prodali", podpisani pa so "Delavci zvezne vlade". Labus je namreč podpisal odlok o sodelovanju ZRJ s haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki ga je 23. junija sprejela zvezna jugoslovanska vlada.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni