Naslovnica

Odzivi na obsodbo Vinka Levstika

Ljubljana, 03. 07. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

<slika_1>Obsodba Vinka Levstika, ki ga je ljubljansko okrožno sodišče za dva medvojna umora 15. junija obsodilo na 12 let zapora, je uperjena proti spravi in proti narodu in je, poleg novele zakona o oploditvah z biomedicinsko pomočjo, že drugi primer zlorabe oblasti v Sloveniji v kratkem času, je na novinarski konferenci Združenja za demokratizacijo javnih glasil (ZDJ) in Civilne družbe za demokracijo in pravno državo povedal predsednik ZDJ Vinko Vodopivec.

Danijel Malenšek je v razpravi povedal, da Levstik na razglasitvi sodbe ni bil prisoten, saj se je bal, da bi mu odredili pripor, kar je v nasprotju s trditvami Levstikovih odvetnikov, da je Levstik zbolel.

Irena Virant in Stanislav Klep, ki je govoril v imenu gibanja Združeni ob lipi sprave, sta opozorila na veliko število povojnih pobojev, za katere ni nihče odgovarjal, Klep pa je sodbo še označil za nesprejemljivo, nezakonito in protiustavno, saj postopek po njegovem mnenju ni bil izpeljan korektno, za obsodbo Levstika po njegovem mnenju tudi ni bilo dovolj dokazov.

Na nekorektnost postopka je v razpravi opozoril tudi nekdanji predsednik socialdemokratov Jože Pučnik, ki meni, da bo sodba na vrhovnem sodišču zaradi njenih očitnih nepravilnosti razveljavljena, za povojne poboje pa po njegovem mnenju ne bo odgovarjal nihče. Nekdanji generalni državni tožilec Anton Drobnič pa je opozoril, da je pravi krivec za nepreganjanje povojnih zločinov izvršna oblast, še posebej policija, ki zoper storilce ne zbira dokazov, tako da tožilstva krivcev, tudi če bi hotela, ne morejo preganjati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3