Naslovnica

Opravili rez najstarejše trte na svetu

Maribor, 02. 03. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Lentu v Mariboru je danes mestni viničar Tone Zafošnik opravil rez 400 let stare trte, ki velja za najstarejšo trto na svetu. Slovesnosti ob tej priložnosti so se poleg mnogih Mariborčanov med drugimi udeležili tudi gospodar stare trte in mariborski župan Boris Sovič, župani oziroma predstavniki številnih občin in mest iz Slovenije in tujine, v katerih rastejo cepljenke najstarejše trte na svetu, in predstavniki turističnega gospodarstva.

"Stara trta ni samo simbol mesta, temveč tudi prijateljstva in sodelovanja, ki Maribor povezuje s številnimi občinami in mesti v Sloveniji in tujini, kjer uspevajo njene cepljenke," je dejal mariborski župan Boris Sovič. Hkrati pa je po njegovih besedah 400 let stara trta tudi simbol bogate vonogradniške in vinarske tradicije na Štajerskem, ki slovi po svojih vrhunskih vinih.

Mariborski župan je cepiče stare trte izročil predstavnikom alpskega mesta 2001 Bad Reichenthall iz Nemčije ter predstavnikom Pesnice in Slovenskih Konjic.

Po besedah mestnega viničarja Toneta Zafošnika je stara vinska kraljica še čvrsta, za kar gre zahvala vsem, ki jo iz leta v leto negujejo. Izrazil je željo, da bi še dolgo živela in rodila ter s tem prispevala k promociji mesta in vinorodnega okoliša.