Naslovnica

Osel gre le enkrat na led

, 17. 07. 2024 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zakaj ste potrebovali kar teden dni, da ste davkoplačevalcem razkrili, koliko denarja je Roglju namenilo vaše ministrstvo?

No, pred dobrim tednom smo preko agencije šele izvedeli, da naj bi Rogelj postal računalniški prvak. Takoj, ko so se pojavili prvi dvomi v resničnost te trditve, primer je preverjalo tudi ministrstvo za informacijsko družbo, smo dali izjavo za javnost in ustrezno ukrepali.

Kako je mogoče, da nekdo na tako sorazmerno lahek način dobi od države kar trinajst milijonov tolarjev? Ne obstajajo nobene varovalke?

Na podlagi dokazil, priporočil in izstavljenih računov je bila najprej dodeljena prva, manjša vsota denarja. Nato sta bili podpisani še druga in tretja pogodba, pri katerih pa bi bilo določena dokazila potrebno temeljiteje preveriti. Poudariti je treba, da je varovalka v vseh treh pogodbah, zadnji dve pogodbi, od katerih je vsaka v vrednosti pet milijonov tolarjev, pa sta nedvomno iztožljivi.

Dejali ste, da bi bilo potrebno nekatera dokazila preveriti. Ali trdite, da nekdo na ministrstvu ni opravil svojega dela tako kot bi ga moral? Je kdo od uslužbencev ministrstva v tem primeru odgovoren?

Vse tri pogodbe so podpisali ali minister ali pooblaščene osebe v vrhu ministrstva. Samo poslovanje bi seveda zahtevalo malo manj ohlapnosti. Potrebno bo vendarle preveriti, zakaj med drugo in tretjo pogodbo niso bila predstavljena vsa potrebna dokazila.

Ali preverjanje že poteka?

Zagotovo, saj smo se med drugim povezali tudi s tožilstvom.

Od Roglja boste zahtevali dokazila o udeležbi na tekmovanju in porabi denarja. Ga boste kazensko ovadili, če teh dokazil ne bo predložil?

Dali smo mu sedem dni, da dokaže svojo udeležbo in porabo prejetega denarja. V nasprotnem primeru ga bomo predali tožilstvu zaradi suma kaznivega dejanja.

Dekan fakultete za računalništvo je izjavil, da njegova fakulteta za številna tekmovanja, ki jih prireja, ni dobila toliko denarja kot Matjaž Rogelj. Kako je to mogoče?

Obžalujem, da fakulteta za tekmovanja, ki jih prireja, ni prejela podpore. Verjetno fakulteta v določenih primerih niti ni zaprosila za pomoč, saj zakon o vzgoji in izobraževanju dopušča možnost določenih prispevkov v te namene. Obžalujem, da tekmovanja niso bila podprta. To vsekakor ni bilo prav.

Se morda v papirjih na ministrstvu skriva še kak podoben primer?

Mislim da ne. Kot sem preverila je bilo takšne pomoči deležnih le nekaj nadarjenih glasbenikov, v glavnem pa ministrstvo takih pogodb ne sklepa.

Pravijo da gre osel le enkrat na led?

Jaz upam, da nam bo to v dober poduk in da se podobni primeri ne bodo več dogajali.