Naslovnica

Outsider, ki je odšel kot zmagovalec

, 17. 07. 2024 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Goran Ivanišević je zagotovo najbolj neverjeten zmagovalec Wimbledona v vsej njegovi zgodovini. Njegovemu pohodu na sam vrh svetovnega tenisa bi lahko pripisali epske razsežnosti.

Devetindvajsetletni Dalmatinec se je namreč kot prvi igralec, ki je nastopil le s povabilom organizatorja, v celotni zgodovini grand slamov uvrstil najprej v polfinale, nato v finale in tam tudi zmagal.

Ivanišević: "Ta pokal bi rad posvetil mojemu prijatelju. Leta 1993 je umrl v prometni nesreči. Bil je najboljši evropski košarkar in je igral NBA. Njegovo ime je Dražen Petrović. To je zate. Če me gledaš, počivaj v miru in najlepša hvala."

Za osvojitev teniškega Olimpa je Ivanišević potreboval celih štirinajst let. Prvič je v Wimbledonu nastopil davnega leta 1988, ko se je preko kvalifikacij uvrstil na glavni turnir in izpadel že v prvem krogu. Nato se je začela njegova teniška pot strmo vzpenjati. Leta 1990 je Duesserldorfu Jugoslaviji z legendarnima Goranom Prpićem in Slobodanom Živojinovićem priigral naslov svetovnega moštvenega prvaka.

Dve leti kasneje pa na Olimpijskih igrah v Barceloni osvojil dve bronasti medalji. Istega leta se je prvič v karieri uvrstil tudi v finale Wimbledona, a je bil na koncu srečnejši Američan Andre Agassi. Njegov naskok na sam vrh pa je bil neuspešen tudi v letih 1994 in 1998, ko ga je premagal Pete Sampras.

Kljub temu pa Ivanišević ni odnehal. Še naprej je verjel,l da mu bo enkrat uspelo. Zgodilo se je letos.

Ivanišević: "Vse življenje sem sanjal o tem, da bi igral tukaj za zmago. Nihče ni računal name, sedaj pa držim pokal v svojih rokah. Ta podpora občinstva je bila... trikrat sem bil že v finalu, a danes je bilo navijanje neverjetno. Hvala vam za vse."

Goranov veliki povratek v teniško elito je navdušil prav vse. Hrvati so ga označili kot največji uspeh v zgodovini hrvaškega športa, Britanci pa so svoji kraljici predlagali, naj mu dodeli častni naslov "sir". Največje priznanje pa je Goran dobil od svojih Splitčanov, ki so mu na splitski "rivi" priredili nepozaben sprejem. Pričakalo ga je rekordnih 150.000 ljudi.

Ivaniševiću se je z wimbledonsko zmago uresničila še druga življenjska želja: zaigrati za nogometni klub Hajduk. S hrvaškim prvakom je Goran podpisal profesionalno pogodbo, ki mu bo omogočila vsaj nekaj minut igranja za domači klub. Nasprotnik je seveda že določen –