Pop in

Paolo Coelho prodal Alkimista

Cannes, 27. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Brazilski pisatelj Paolo Coelho, avtor svetovne uspešnice <em>Alkimist</em>, ki se je prvič udeležil filmskega festivala v Cannesu, je že po 48 urah klonil pred izzivi kinematografije in poteptal svojo zaobljubo, da nikdar ne bo prodal avtorskih pravic za filmsko priredbo katere od svojih knjig.

Paulo Coelho
Paulo Coelho FOTO:

Coelho se je namreč potem, ko je zaslovel, zarekel, da nikoli ne bo dovolil, da bi po njegovih romanih snemali filme, filmskih festivalov pa se je izogibal zaradi gneče, ki vlada na njih. Kljub temu je popustil in prišel v Cannes, kjer se ni mogel upreti "krasnemu projektu" filmske adaptacije Alkimista ameriškega igralca Laurencea Fishburna, ki ga poznamo po sodelovanju v filmih Matrica, Othello, Kralj New Yorka.

Coelho je svojo odločitev pojasnil z besedami: "S težkim srcem sem prodal pravice Warner Brosu za mojo prvo knjigo. Sam sebi sem to dolgo zameril, vendar sem danes navdušen, ker sem v Fishbourneu našel idealnega sogovornika, s katerim se počutim v intelektualni osmozi. Tudi v pogovoru s Claudeom Lelucheom sem začutil podobno zaupanje, vendar je Warner Bros prevagal". Coelho je doslej prodal samo pravice za filmsko adaptacijo Alkimista, pri čemer je še vedno v dvomih, saj po njegovih besedah "dobra knjiga ne pomeni nujno tudi dobrega filma". Poleg tega je pisatelj prepričan, da je film lahko le bleda kopija tistega, kar bralec lahko doživi, ko bere knjigo, saj prek svoje domišljije postane režiser; to pa je prav tisto, kar zanima pisatelja.

Avtor uspešnice Alkimist - prodali so jo že v 40 milijonih izvodov po vsem svetu - je priznal tudi, da bi se nekoč rad preizkusil kot scenarist. V Cannesu je Coelho prvič podpisoval svoj novi roman Enajst minut. Gre za zgodbo na 300 straneh o mladi brazilski prostitutki, ki se izgubi v Ženevi ter ki stremi k pomiritvi duše in telesa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3