Slovenija

Peklenska patrulja slovenskih vojakov v Libanonu

Ljubljana, 23. 08. 2018 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
310

20 lukenj od strelov na vozilu slovenskih mirovnikov, devet opozorilnih strelov, molotovke, odvzeti puški in še vedno pogrešane pištole ter skoraj ubit ali ugrabljen vojak naše patrulje. To so podrobnosti napada na naše vojake v Libanonu, a tu se zgodba ne konča. Še vedno ni jasno, v kakšnih okoliščinah je naše vojake na cedilu pustila italijanska vojska in zakaj srbski stražarji našim niso odprli vrat baze, da bi se umaknili na varno.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Napad na slovenske vojake
  02:22
  Iz 24UR: Napad na slovenske vojake
 • Grafika: Napad v Libanonu
  00:42
  Grafika: Napad v Libanonu

Trenutno tečejo kar tri preiskave napada na slovenske vojake v modrih čeladah Združenih narodov in nobena še ni zaključena, a pridobili smo informacije o incidentu in podrobnosti, ki kažejo na to, da bi se lahko napad končal precej huje, kot se je in le hrabro posredovanje naših je preprečilo, da 4. avgust ni postal najbolj črn v zgodovini Slovenske vojske. Več virov nam je potrdilo informacije, da je v slovenskem oklepnem vozilu končalo okoli 20 strelov upornikov in da so soborci enot UNIFIL-a našim obrnili hrbet.

Vaja Steel Storm 2017
Vaja Steel Storm 2017 FOTO: Slovenska vojska

Tistega dne je šla mešana italijansko-slovenska patrulja v izvidnico na jugu Libanona, Slovencev je bilo po informaciji Generalštaba Slovenske vojske 8, vozili so se v dveh belih oklepnih Humveejih in iz baze Shama so se premikali po zelenem območju, za katerega so obveščevalci zatrjevali, da je varno. Kaj je domačine tako razjezilo, da so napadli konvoj modrih čelad, še ni jasno. A uporniki so dobro vedeli, kaj delajo in napad ni bil naključen. Vedeli so namreč, da vojaki v belih oklepnikih Humvee opazujejo in fotografirajo in prav to so želeli napadalci. Zahtevali so fotoaparat in posnetke. V koloni so se najprej ustavili Italijani in takoj predali kopico pušk in pištol. Naši viri dvomijo, da so imeli Slovenci sploh radijsko povezavo z italijanskim delom konvoja, a odločili so se, da se poskušajo prebiti iz kolone na varno v drugo bazo. Preboj pa jim ni povsem uspel, saj so jim domačini sledili na motornih kolesih in znova napadli tik pred bazo Združenih narodov.

Po radijskih zvezah so javili, da prihajajo v bazo, a pričakala so jih zaprta vrata, na drugi strani pa stražarji srbskega kontingenta UNIFIL-a. Zakaj ti niso odprli vrat, raziskuje tako preiskava Združenih narodov kot preiskava misije UNIFIL in preiskava slovenske obveščevalno-varnostne službe.

Vaja Steel Storm 2017
Vaja Steel Storm 2017 FOTO: Slovenska vojska

Pred zaprtimi vrati baze so uporniki na prvi Humvee vrgli molotovko in ga zažgali, v vozilu pa se je sprožil protipožarni sistem, zato so trije vojaki zapustili vozilo. Tam so jih zgrabili, jim pobrali orožje in jih začeli pretepati. Enemu od vojakov so prislonili pištolo na glavo in ga poskušali odvleči stran, ob tem pa je dobil okoli 30 udarcev. Takrat je posadka drugega Humveeja zapustila varno zavetje svojega oklepnika in se podala na reševanje soborcev. Poveljnik je dal ukaz, naj izstrelijo opozorilne strele in teh je bilo kar devet. Napadalci so se takoj razbežali.

Dogodke nam je potrdilo več neodvisnih virov, Slovenska vojska pa dogodka ne komentira, dokler tečejo preiskave. Potrdili so le, da so dobili puške nazaj, ne pa pištol, čeprav so predstavniki UNIFIL-a takoj po dogodku za našo medijsko hišo zatrjevali, da so vso opremo že dobili nazaj. Zažgani in prestreljeni oklepniki čakajo na konec preiskave v bazi v Libanonu, vojaki pod poveljstvom podpolkovnika Tadeja Sedlarja pa po besedah Slovenske vojske nadaljujejo z opravljanjem nalog.

Vaja Steel Storm 2017
Vaja Steel Storm 2017 FOTO: Slovenska vojska

Naši sogovorniki pravijo, da bi morali naše vojake odlikovati za hrabrost, razčistiti pa je treba, kako se lahko zgodi, da je italijanski poveljnik UNIFIL-a naše sploh poslal na teren, čeprav so bili takrat predvideni za hitre odzivne sile (QRF), ki čakajo v rezervni v bazi in se odpravijo na reševanje enot, ki so bile napadene. Tako so patruljo poslali na teren brez okrepitev v bazi, s čimer je poveljnik prekršil osnovna taktična pravila.

Čeprav preiskave še niso končane, pa vse kaže na to, da se nihče ni zavedal, da bi lahko pred nekaj tedni preštevali prve mrtve slovenske vojake po osamosvojitvi.

Vaja Steel Storm 2017
Vaja Steel Storm 2017 FOTO: Slovenska vojska
 • Kou Kou
 • Kou Kou
 • Kou Kou
 • Kou Kou
 • Kou Kou
 • Kou Kou
 • Kou Kou

KOMENTARJI (310)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mickeycek
29. 08. 2019 14.33
+3
Ahaha a je kdo gledal to animacijo po današnjem realnem posnetku? Tu vsi kvazi teroristi oboroženi, v realnosti pa romi (druga beseda je prepovedana) v kratkih majicah s kamni.
PUMA
27. 08. 2018 22.07
+2
Moje mišlenje je da bi moralo že prvo našo vozilo izstreliti upozorilne strele čim so zagledali molotovko in drugo vozilo takoj zapeljati v štric in isto istreliti opozorilne strele za podporo prvim in takoj proti njim,napad je kod obramba ki spraviš napadalce v paniko a to pišem zato ker sem pravi veteran in služil v vojski kod graničar ki je tudi ropotalo in pustite Katičevo ti vojaki niso vedeli sploh kaj narediti so se pač p...... zaradi takšnih neodločnosti lahko strada celotna patrola ali kemp ki ne vedo kako in kaj to je bilo opravičeno za prve opozorilne strele ampak takoj že pomagati Italijanskimi vojaki a ne pa kod paničarji obstati a še huje pobegniti in druge pustiti na nemilost napadalcem a zakaj so imeli takšno hudo oborožitev seveda za obrambo sebe ali tvojih v skupni nalogi da se branijo kod celota in iz patrole pridejo kod celota po možnosti a ne da ubijajo kljub da so bili napadeni zgolj da ranjavajo ja pač komanda v našem prvem vozilu je tudi odpovedala ker vozilo je bilo še zmožno za vožnjo ali pa za hudo obrambo pika...
kure bedne
24. 08. 2018 18.12
+2
Ja in. Dobro so vedeli v kaj se podajajo. A so mislili, da se bodo samo vozili gor in dol in se delali turiste?
martinov
24. 08. 2018 12.56
+3
Oh, Andreja Katič v kaj si se podala. Na obrambi ti ni šlo, ker si veliko ga srala, sedaj na sodstvu ti mogoče bo uspelo, ko reševala boš svoje iz TEŠ ! Velilo si čivkala in kvačkala, pa ga ni bilo uspeha na obrambi ! Mogoče s spodnjo ustno boš imela še več podpore, da kateri tebe zadovoljil bo, na prostosti in ne nekje tam, kjer mu prostor je in bo !
Lajnaa
24. 08. 2018 12.25
+2
Naše so napadli in ugrabili, z našimi pod grožnjo z orožjem so razorožili Italijane, s talci v rokah so nameravali oropati skladišče orožja, zato jim Srbi niso odprli vrat, taka so pravila.
martinov
24. 08. 2018 13.11
+6
Za dobro plačano misijo je bolje biti živ, kot mrtev heroj !! Še za mrtve in svojce Slovenija ne poskrbi, kaj bi še ta take "junake", kateri okrog. 5. v mesecu sprašujejo domače, če je bilo nakazilo plače !!
HorstWiesel
24. 08. 2018 13.19
+3
ja samo potem moraš v kako drugo službo, kjer naj ne bi po tebi streljal
martinov
24. 08. 2018 12.18
-3
Vse naše misije v tujih deželah odpoklicati in več ne odobriti. Te vojake, kateri so šli v to pa odpustiti s tremi plačami, pa na Borzo ! Pa večino fuknkcionarjev Ministrstva za obrambo bi dal zraven ! Birokrati med seboj usklajujejo za dve leti naprej, pa jim ne grata, niti glede strelskih vaj posameznikov, kaj šele pripadnikov, kot fizičnih oseb !
martinov
24. 08. 2018 12.05
+4
Ko bo kateri vojak podlegel se bo ministrstvo umaknilo glede plačila zavarovalnine, da o Zavarovalnici sploh ne pišem. Revščina slovenske vojske, nadaljevalo se bo v sodstvu !
klobasaklobasnik
24. 08. 2018 11.52
+8
Po navedenih informacijah v prispevku, so naši pobegnili in pustili Italijane na cedilu, Srbi pa jim niso odprli, ker so hoteli da se vrnejo na pomoč Italijanom. Se motim?
Maxx365
24. 08. 2018 12.01
+2
martinov
24. 08. 2018 12.25
-1
Nekoč, mogoče leta 1984, sem bil v Zagrebu, ob stadionu Dinama, kjer je nato igrala Crvena zvezda z Dinamom. Ko so se okrog nekega bifeja začeli, z železnimi drogovi pretepati navijači, me je minilo ! Prijatelj se pobegnil v bife z besedami: "Boljše je biti živ, kot mrtev heroj" Za slovensko vojsko velja enako, bolje biti živ, kot mrtva in nefleksibilna ženska (pi.da)
PUMA
27. 08. 2018 22.10
+1
Zakaj niso odprli ja zato kaj če bi bili v vozilih sovražni vojaki in z temi strojnicami bi lahko naredili pokol v taboru to je to in pika..
ooResnicA
24. 08. 2018 11.00
+13
....nemci so se tudi zelo upekli ker so sodelovali z italjani....
MiroF
24. 08. 2018 11.00
+13
če pa mene kdo praša, bi pa jaz tele naše zelo sposobne marince poslal takoj pred vojno sodišče, ker so enostavno pobegnili iz mesta napada !!! Naši so tisti, ki so ogrožali tuja soborčevska življenja in prav je, da ji niso spustili noter....jaz bi jih pustil zunaj, pa, da vidimo, če so sploh sposobni braniti svoje življenje.....strahopetci !!!
štumbamfirer
24. 08. 2018 10.56
+12
ven iz NATO pakta čimprej,ne vem zakaj bi dal življenje za amerikanca.Slovenska vojska naj brani svojo državo,vse kar je izven meje ni več obramba ampak napad.Jugoslavija je bila četrta najmoičnejša sila ,zakaj zato ker se ni podrejala nobenemu brez pardona.
Salamandros
24. 08. 2018 12.06
+8
Jugoslavija 4 sila hahahahahahahahahahahahahahahaha
RV6
24. 08. 2018 17.24
+6
4. sila. Ha, ha. Slovenci smo jih v parih dneh sterali v srbijo
MiroF
24. 08. 2018 10.55
+8
a nam je sploh treba tega ?
martinov
24. 08. 2018 12.08
+0
Samo strošek naše države, da smo za druge lepi. Katičeva se je lepila na vse, kar bi ji pomagalo za nov mandat v Vladi. Dobro se je nekomu prilepila, da ji uspeva !!
vladaricaumov
24. 08. 2018 10.53
+1
Vi ste itak okupatorji v njihovih deželah, kva pa druzga.
Maxx365
24. 08. 2018 11.43
+8
saj so tvoji tudi, oni ki naših niso v bazo spustili, da so jih lahko domorodci maltretirali
Salamandros
24. 08. 2018 12.06
+7
S tem, da so bili Srbi okupator po celem balkanu...
blazter
24. 08. 2018 10.18
+6
Vsi so dol na mirivni misiji. Ampak mira dol nočejo. Kot mirovnik pa itak ne smeš streljat takoj?
borec91
24. 08. 2018 10.17
+13
samo nepotrebno zapravljajo nas denar
94001
24. 08. 2018 10.08
+37
Kaj sploh delajo tam doli? Branijo naj Slovenijo, saj jo vsak dan zavzema desetine islamistov, ki se prosto po prešernu sprehajajo čez mejo v našo notranjost brez dokumentov, z izmišljenimi imeni in z rojstnim dnem 01.01.1901. Vsi so Mohamedi in vsi so isto stari. Takoj iz Libanona nazaj na južno in zahodno mejo, jo neprodušno zapret, dvakrat opozorit, tretjič streljat. Le tako bomo zaščitili slovenski narod in narodnostno identiteto ter kulturo.
retropil
24. 08. 2018 10.15
+6
martinov
24. 08. 2018 12.10
+3
Nič ne delajo ! Vozijo se po "varnih cestah" Sedaj so pač naleteli !!
upornik19
24. 08. 2018 10.00
+1
TABORNIKI PAĆ-.....ČE BI BIL JLA. BI BLI ŽE ZDAVNJAJ MRTVI …..IN TAKI NAJ HODIJO V TUJINO ZA KOGA ZA DENAR!
retropil
24. 08. 2018 09.47
+14
Dol hodjo dobro zaslužit. Ko pa je treba opravit svoje delo je pa juhuhu. Hvala bogu se je dobro končalo, ampak hudiča če bo mene štrom na šiht ruknu bojo tut vsi drugi krivi, kot pa sam, pa čeprav bom fazo držal pa se z minusom igral al kaj?
tornadotex
24. 08. 2018 09.45
+10
Sedaj so dobili korajžo,drugič se bodo pripeljali s kolesom in fračami....
tornadotex
24. 08. 2018 09.41
+21
Italijani so znani po tem,ko poči,se razbežijo kot kure....tudi naši modeli tam doli niso nič boljši,malo paradirajo gor in dol in ko pride do gužve zamrznejo.....ko si vojak ,se boriš do zadnjega metka...porazno...
diebaumeister
24. 08. 2018 10.14
+3
Vaši si komot podajo roke z Italjani, nič bolši nič slabši