Naslovnica

Picula ne gre v Izolo

Zagreb, 05. 01. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Hrvaški zunanji minister Tonino Picula se ne bo udeležil nedeljskega hrvaško- slovenskega srečanja, ki ga v Izoli pripravlja Društvo istrskega prijateljstva. Kot v današnji izdaji poroča zagrebški dnevnik Vjesnik, sklicujoč se na hrvaško zunanje ministrstvo, bo namesto Picule na srečanje prišel njegov pomočnik Joško Paro. Vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel je včeraj dejal, da je pripravljen priti v Izolo, če bo prišel tudi Picula. Na MZZ so danes povedali, da jih hrvaška stran uradno za zdaj še ni obvestila o tem, ali se bo minister Picula sestanka udeležil ali ne.

Sklicujoč se na vire tako v Zagrebu kot v Ljubljani Vjesnik pojasnjuje, da srečanje v Izoli najverjetneje bo, vendar ne na najvišji vladni ravni, kot so sicer načrtovali prireditelji. Zagreb vsekakor pozdravlja in podpira to pobudo slovenskih Istranov, na srečanje pa ne bo šel zunanji minister, ampak njegov namestnik, ker je bilo znotraj hrvaške vlade že dogovorjeno, da je treba odprta dvostranska vprašanja reševati postopno. To pomeni, pojasnjuje Vjesnik, "da se morajo pogajanja začeti na strokovni ravni, nato pa je potrebno dobro pripraviti srečanja zunanjih ministrov in premierov, da bi končne dogovore dosegli hitro in učinkovito, ne pa kot v minulih 10 letih, ko smo jih odlagali v nedogled".

Vjesnik, ki piše, da naj bi nedeljsko izolsko srečanje pomenilo začetek nove faze pogajanj, na katerih naj bi pospešili reševanje odprtih problemov med Slovenijo in Hrvaško, dodaja, da še ni znano, ali se bo srečanja udeležil hrvaški minister za evropske integracije Ivan Jakovčič, katerega prihod je sicer že bil napovedan. Tako za morebitni prihod v Izolo "ostaja Rupel", ki je po pisanju Vjesnika "med slovenskimi politiki nesporno najbolj zainteresiran za rešitev vseh odprtih vprašanj s Hrvaško", saj je bil v parlament izvoljen prav na območju slovenske Istre.