Slovenija

Pismo za tujino: 'Vlada se je na pozive državljanov odzvala ošabno'

Ljubljana, 10. 01. 2013 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tuji mediji in nekatere institucije bodo dobili pismo o dogajanju v Sloveniji, pod katerega se je podpisalo več organizacij. Avtorji pisma vladi med drugim očitajo, da vztrajno zavrača pogovore s protestniki in da se norčuje iz njihovih legitimnih zahtev.

Prvopodpisana Koordinacija kulturnih organizacij Slovenije (KOKS) bo tujim medijem in nekaterim institucijam poslala informacijo o aktualnem družbeno-političnem dogajanju v Sloveniji. Kot so zapisali, demonstracije niso "upor proti varčevalnim ukrepom in nujnim reformam, za kar bi jih rada razglasila desničarska neoliberalna avtokratska vlada Janeza Janše". Slovenski državljani na ulicah po njihovih besedah ne zahtevajo le boljših gospodarskih razmer, temveč tudi vzpostavitev temeljev pravične in demokratične države.

Avtorji pisma poudarjajo, da so protesti v tej običajno mirni državi z dvema milijonoma ljudi, ki je pod več različnimi vladami ohranjala zdravo gospodarstvo in solidno življenjsko raven, izjemoma redki in da tudi zadnji statistični podatki dokazujejo razmeroma zdrave razmere v Sloveniji.

Protesti v Ljubljani
Protesti v Ljubljani FOTO: Miro Majcen

Kot so zapisali, protestniki krivde za recesijo ne pripisujejo le "avtokratski neoliberalni skorumpirani in nesposobni politiki trenutne vlade, temveč sosledju zadnjih skorumpiranih vlad, ki so skrbele le za svoje interese". Zato so pred kratkim tudi zahtevali zamenjavo celotne politične elite.

Vladi pisci pisma očitajo, da se je na pozive državljanov odzvala ošabno in da vztrajno zavrača pogovore s protestniki ter jih raje omalovažuje in se norčuje iz njihovih legitimnih zahtev. Na proteste se je odzvala tudi tako, da je zaprla središče Ljubljane in na ceste razporedila posebne policijske enote.

Premier Janez Janša in najpomembnejši ljudje iz njegove demokratske stranke pa so protestnike označili za "ultralevičarske skrajneže", "zombije" in radikalne "neosocialiste", kot nekakšno protiutež dejansko prisotnim neonacistom, ki so na proteste morda prišli po navodilih same vlade, ki je tako skušala diskreditirati prve proteste, so zapisali.

"Desničarski populistični avtokrat Janez Janša, privrženec in osebni prijatelj madžarskega somišljenika Viktorja Orbana, si je med svojima mandatoma skušal podrediti množične medije, številne od najbolj dobičkonosnih podjetij v državi in vrsto drugih ustanov, v upravne odbore in na vodilne položaje pa spraviti ljudi iz svoje stranke," očitajo predsedniku vlade in dodajajo, da vlada tako skuša "preprečiti svobodo govora in onemogočiti svobodne medije, javno telekomunikacijsko omrežje pa izrabiti kot trobilo svoje stranke".

Avtorji so informaciji v angleščini dodali še prevod Janševega pisma Koršiču.
Avtorji so informaciji v angleščini dodali še prevod Janševega pisma Koršiču. FOTO: POP TV

Na osnutek omenjene informacije, katere sopodpisniki so v začetku bili KOKS, Društvo slovenskih pisateljev (DSP), Odbor za pravično in solidarno družbo ter Gibanje TRS, se je že konec minulega tedna odzval predsednik vlade Janša in med drugim kot neresnično označil trditev, da je opisal protestnike kot skrajne levičarske zombije in radikalne neosocialiste, da bi jih tako uravnotežil z navzočnostjo neonacistov. Osnutek je bil namreč poslan tudi vsem član PEN, član pa je od 80. let minulega stoletja tudi Janša.

Avtorji omenjene informacije v angleščini, njeni sopodpisniki so sedaj še Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, civilna iniciativa SRP in skupina aktivnih državljanov Vseslovenska vstaja, so zato informaciji v angleščini dodali še prevod Janševega pisma Igorju Koršiču. V njem je Janša Koršiča kot predstavnika KOKS in pobudnika omenjenega pisanja med drugim pozval, naj mu sporoči avtorja besedila, sicer bo za avtorja v pravnem smislu prisiljen prepoznati Koršiča.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Banditsky
10. 01. 2013 18.49
+6
Bravo! Naj tujina ve, kaj se v resnici dogaja. Tuji mediji so namreč do sedaj o protestih poročali popolnoma napačno.
nbig
11. 01. 2013 04.58
+1
Iz Bruslja bodo prišli in postavli pogoje pod katerimi bomo dobili posojilo oz. eni bodo rekli pomoč. Takrat nebo 5 ali 10
nbig
11. 01. 2013 05.00
+0
Podpiraš ti Grke ob vsem denarju, ko protestirajo? Isto bodo drugi gledali nas. Kaka tujina, je&e se njim za nas
3.142
11. 01. 2013 08.28
+0
Ko bo tujina izvedela za tele prevrate, adijo posojila, welcome bankrot ali pa trojka. Pametnjakoviči zombijski sebi kakajo v skledo.
Leonardo09
10. 01. 2013 18.43
+4
javni paraziti gotovi ste država izmolzena banke prazne nič ni več
JezekTekaTeka72
10. 01. 2013 17.59
-23
Hvala za take državljane, ki so zamaskirani in predani nasilju, pa to ...
3.142
10. 01. 2013 18.24
+5
Niso zamaskirani, tako zombiji izgledajo naravno - telefon v roki, trenirka in transparent
3.142
10. 01. 2013 17.52
-26
Zombiji še kar blatijo državo, ki jih hrani.
terralex
10. 01. 2013 18.08
+11
Brihta povej nam lepo enostavno, s cim so tebe nahranili oz kaj ti ponujajo. Ker mene se do sedaj niti enkrat niso NAHRANILI
Lebi
10. 01. 2013 18.23
+6
3.142
11. 01. 2013 08.29
+0
Davkoplačevalci plačujejo te zombije, ki potem na ulicah protestirajo proti njim. Narobe svet.
jagoda02
10. 01. 2013 17.25
-8
Se čudim ,da sp jevci nič ne pišejo v tujino nimajo časa niso na državnem koritu .Nič jim nebo z neba padlo ,če nebodo ustvarili sami.
galiot
10. 01. 2013 14.45
+36
Pred volitvami niso nič ošabni,samo po volitvah...