Naslovnica

Podelili Nobelove nagrade

Oslo/Stockholm, 10. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Oslu so podelili letošnjo Nobelovo nagrado za mir, ki jo je prejel južnokorejski predsednik Kim Dae-Jung. Ob prejemu nagrade je poudaril pomembno vlogo Severne Koreje pri zmanjšanju napetosti, ki jih je povzročila hladna vojna, in napovedal, da se bo vselej zavzemal za mir v državi, spravo med državljani in za človekove pravice. Povedal je tudi, da bi nagrado moralo prejeti korejsko ljudstvo, ki se je odločilo za demokracijo in sanje o združitvi Korej.

Petinsedemdesetletni južnokorejski voditelj je nagrado - zlato medaljo in diplomo - prejel iz rok Gunnarja Berga, predsedujočega v norveškem Nobelovem komiteju zaradi vloge, ki jo je odigral pri izboljšanju odnosov med Korejama in prizadevanja za demokracijo in človekove pravice v vzhodni Aziji ter po svetu nasploh.

Švedski kralj Karl XVI. Gustav pa je v Stockholmu slovesno podelil preostale letošnje Nobelove nagrade. Nagrado za medicino so prejeli trije raziskovalci, Šved Arvid Carlsson ter Američana Eric Kandel in Paul Greengard, in sicer za svoja revolucionarna odkritja na področju prenosa signalov med živčnimi celicami. Nobelovo nagrado za fiziko je švedski kralj izročil trem pionirjem na področju novih informacijskih tehnologij, Belorusu Zhoresu Alferovu, Nemcu Herbertu Kroemerju in Američanu Jacku Kilbyju. Na področju kemije so Nobelovo nagrado prejeli Američana Alan Heeger in Alan MacDiarmid ter Japonec Hideki Širakavi. Nobelova nagrada za ekonomijo je šla letos v roke ameriškima strokovnjakoma za mikroekonometrijo Jamesu Heckmanu in Danielu McFaddnu. V Parizu živeči kitajski pisatelj Gao Xingjian pa je prejel Nobelovo nagrado za literaturo.

Imena dobitnikov nagrade na različnih področjih so bila objavljena že oktobra, uradna podelitev nagrad pa je vsako leto 10. decembra, na dan obletnice smrti ustanovitelja sklada Alfreda Nobela.