Naslovnica

Podpis sporazuma o pomoči Sapard

Bruselj, 05. 03. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Slovenski minister za kmetijstvo Franci But bo z evropskim komisarjem za kmetijstvo Franzom Fischlerjem podpisal večletni sporazum o črpanju predpristopne kmetijske pomoči Sapard, ki jo EU v okviru priprav na članstvo državam kandidatkam namenja za ukrepe v kmetijstvu in razvoj podeželja. Ob večletnem sporazumu za obdobje od leta 2000 do 2006 pa bosta But in Fischler podpisala tudi letna finančna sporazuma za prvi dve leti programa, ki bosta konkretna podlaga za črpanje sredstev. Minister But se bo v Bruslju sestal tudi z glavnim pogajalcem EU za Slovenijo Jaimejem Garcio Lombarderom.

V sedemletnem obdobju, ki ga zajema program pomoči Sapard, namerava EU desetim srednje- in vzhodnoevropskim kandidatkam na leto skupaj nameniti 520 milijonov evrov pomoči za kmetijstvo, od tega Sloveniji 6,447 milijona evrov. V celotnem obdobju pa naj bi država prejela skupaj okrog 45,1 milijona evrov.

Podpis sporazumov je sicer eden od treh pogojev za črpanje sredstev iz programa Sapard. Prvi je potrditev sedemletnega načrta razvoja podeželja, ki jo je Slovenija od Evropske komisije dobila oktobra lani, drugi pa polna akreditacija agencije za izvajanje plačil iz prepristopnega programa, ki jo Slovenija še čaka, medtem ko je nacionalno akreditacijo Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja dobila že lani.

Letna višina sredstev, ki jih bo od EU dobila Slovenija, bo predstavljala le slabo tretjino oziroma 28,923400 redvidenih celotnih stroškov izvedbe programa razvoja podeželja. Država naj bi k njegovemu izvajanju prispevala 15,5, več kot polovico, 55,6, pa bodo morali zagotoviti upravičenci. Sredstva iz programa Sapard se bodo namreč vsako leto na podlagi razpisov razdelila kot direktni vložki v obliki nepovratih sredstev pri investicijah na področjih, ki so po programu razvoja podeželja prednostna.