Naslovnica

Pogajanja z EU

Bruselj, 14. 11. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenija je na današnjem krogu pristopnih pogajanj z Evropsko unijo končala usklajevanja o prostem opravljanju storitev. S tem se je število doslej na pogajanjih zaprtih poglavji unijinega pravnega reda povzpelo na trinajst. Vodja slovenske pogajalske ekipe Janez Potočnik je bil z doseženim v Bruslju zadovoljen, obžaloval pa je, da zaradi še nezavzetega skupnega pogajalskega stališča petnajsterice na dnevnem redu ni bilo tudi poglavja o socialni politiki in zaposlovanju, saj je menil, da bi ga bilo moč prav tako zapreti.

Napredek je bil danes opravljen tudi pri poglavju okolja, kjer je Slovenija po Potočnikovih besedah med kandidatkami na prvem mestu. S pristankom EU je 15 slovenskih podjetji pridobilo štiri dodatna leta po koncu 2002, ciljnemu datumu pripravljenosti na članstvo, za dokončno uskladitev s skupnimi pravili o nadzoru industrijskega onesnaževanja. Premaknilo pa se ni pri tretjem obravnavanem poglavju, zunanjih ekonomskih odnosih. Tu je Slovenija tudi tokrat naletela na odločno stališče petnajsterice o nesprejemljivosti zahteve, da bi smela še deset let po koncu 2002 obdržati ugodne trgovinske režime s Hrvaško, Makedonijo in BiH.

Na dnevni red v primeru vseh kandidatk znova ni bilo uvrščeno poglavje o energiji, kjer unija skupnega stališča tudi tokrat ni zavzela zaradi nasprotovanja Avstrije. Slednja članica si na splošno prizadeva, da bi EU pred pogajanji s kandidatkami o tem poglavju skupaj natančno opredelila visoke standarde jedrske varnosti, konkretno pri Sloveniji pa pred pogajanji zahteva seznanjenost z rezultati potekajoče študije o potresni varnosti jedrske elektrarne v Krškem. Prvi izsledki študije, pri kateri sodelujejo tudi avstrijski izvedenci, gre po Potočnikovih besedah pričakovati 24. ali 25. novembra, dokončni rezultati pa bodo na voljo decembra.