Portreti

1400 vetrnic ali sončna elektrarna, 'velika kot Ankaran' ali JEK2? 'Da, živel bi ob jedrski elektrarni'

Ljubljana, 31. 07. 2019 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
404

Strokovnjaki lahko povejo, kaj si mislijo, a na koncu bo prihodnost jedrske energije tako v ZDA kot EU in pri nas, odvisna od odločitev politike, za katero pa je to očitno precej kočljiva tema, ocenjuje naš sogovornik Bojan Ambrožič, sicer strokovni sodelavec Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo, pa tudi avtor odmevnega zapisa z naslovom Zakaj bi v Sloveniji morali zgraditi novo jedrsko elektrarno.

Gre za projekt, ki vse bolj buri duhove, saj se bližamo trenutku, ko bo morala pasti odločitev o tem, kako energetsko (ne)odvisna želi biti Slovenija.

Pa bi sam živel ob jedrski elektrarni, vprašamo Ambrožiča. Strokovnjaki so namreč pogosto tarča očitkov, da "ljudstvu" vsiljujejo rešitve, ki bi se jim sami izognili v velikem loku.

"Bi. Zagotovo," odgovori brez odlašanja. In po premisleku doda: "Morda bi me še najbolj motil promet, saj ima jedrska elektrarna dobrih 600 zaposlenih. Pa morda to, da jedrska elektrarna ni ravno lep objekt. Sicer pa ne vidim težav. Ni CO2, ni hrupa …" Kaj pa varnost? "Ne, to me pa ne skrbi."

Vsaj 1400 vetrnic ali sončna elektrarna v velikosti Ankarana

Bojan Ambrožič je strokovni sodelavec Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo in tudi avtor odmevnega zapisa z naslovom 'Zakaj bi v Sloveniji morali zgraditi novo jedrsko elektrarno?'.
Bojan Ambrožič je strokovni sodelavec Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo in tudi avtor odmevnega zapisa z naslovom 'Zakaj bi v Sloveniji morali zgraditi novo jedrsko elektrarno?'. FOTO: Bojan Ambrožič

Ambrožič je eden tistih, ki opozarjajo, da se bomo morali kmalu odločiti, kako bomo zadostili potrebam po elektriki. "V Sloveniji nimamo nobenih drugih virov energije, ki bi lahko zadostili potrebam, ki so že in se bodo v prihodnje še povečale."

Kot poudarja, Slovenija že danes uvozi 20–30 odstotkov elektrike. Če do leta 2043, ko naj bi prenehala delovati krška nuklearka, ne bomo imeli zgrajenega njenega drugega bloka, bomo morali uvoziti več kot polovico elektrike, če vmes zapremo zloglasni TEŠ pa kar dve tretjini. Postali bi odvisni od držav, ki bi nam prodajale elektriko, morebitna nesoglasja ali kakšne druge težave pa bi vodile v višje zneske na naših položnica za elektriko. Ker bi se zvišala tudi cena elektrike za gospodarstvo, pa bi lahko bila pod vprašaj postavljena konkurenčnost našega gospodarstva.

Čeprav nekateri menijo, da bi lahko izpad proizvodnje elektrike v Krškem in Šoštanju nadomestili z obnovljivimi viri, se Ambrožič s tem ne strinja. Kot pravi, smo hidroenergetski potencial na Dravi že izkoristili, nekaj ga ostaja na Savi, pa tudi na Muri in Soči, kjer pa si zaradi turizma in okoljskih vprašanj hidroelektrarn v resnici ne želi nihče.

Po drugi strani pa, tako Ambrožič, vetrnice in sončne celice jedrske elektrarne ne morejo nadomestiti, razlogov za to pa je več. Med drugim je elektroenergetski sistem zapletena stvar, ki mora delovati stabilno, to pa je mogoče le, če ga napajajo elektrarne, ki lahko delujejo neprekinjeno 24 ur na dan, 365 dni na leto.

Ker sončne in vetrne elektrarne tega ne morejo, v sistemih, kjer so prisotne, potrebujejo še neko elektrarno, ki delujejo, ko ne sije sonce in ne piha veter. Običajno je to termoelektrarna, ki pa potrebuje od nekaj minut do nekaj ur za zagon, in v primeru, da na primer veter nenadoma neha pihati, lahko pride tudi do razpada elektroenergetskega sistema. To je se je leta 2017 skoraj zgodilo v Nemčiji, kjer je bilo vetra veliko manj, kot so ga napovedali vremenoslovci. Potreba po dodatnem viru energije za stabilnost sistema tudi podraži pridobivanje elektrike iz alternativnih virov energije.

Ob tehničnem vidiku pa je potrebno upoštevati še realno stanje, opozarja Ambrožič. Moč JEK je 700 MW. Ko govorimo o vetrni energiji, imamo v Sloveniji trenutno dve vetrnici: prvo v Senožečah, ki ima moč 2,3 MW, in drugo v Razdrtem, ki ima moč 0,9 MW. Povprečno delujeta na okoli 20 odstotkih nazivne moči. To pomeni, da bi potrebovali vsaj 1400 takih vetrnic, kot je vetrnica v Senožečah, oziroma 3500 vetrnic, kot je vetrnica v Razdrtem. Kar postane še dodatno nerealen načrt, ko pod drobnogled vzamemo težave z umeščanjem vetrnic v naš prostor.

Po drugi strani imamo v Sloveniji instaliranih za okoli 260 MW sončnih celic. Vendar sonce sije (pre)malo časa, zato te sončne elektrarne proizvedejo le dva odstotka vse slovenske električne energije. Ali drugače – da bi pridelali enako količino elektrike kot jo proizvede JEK, bi v idelnih okoliščinah morali s sončnimi celicami na gosto  pokriti območje, veliko najmanj toliko kot občina Ankaran.

Pod črto: "Slovenija ima dve možnosti. Ali bo zgradila novo jedrsko elektrarno ali pa bo v prihodnost večino elektrike kupovala," je jasen Ambrožič.

A opaža, da se o rešitvi energetskih vprašanj pri nas govori bolj malo. Še največ zaradi serije Černobil in nekaj malega pred evropskimi volitvami. Za politiko pač vprašanje JEK2 ostaja kočljiva politična tema, ki pod vprašaj postavlja politične točke.

Nepoznavanje jedrske energije je ob njeni res veliki moči eden glavnih razlogov za strah pred njo, pravi Bojan Ambrožič.
Nepoznavanje jedrske energije je ob njeni res veliki moči eden glavnih razlogov za strah pred njo, pravi Bojan Ambrožič. FOTO: Bojan Ambrožič

Objekti, kjer je varnost na prvem mestu

Glavni pomislek ljudi ob besedni zvezi jedrska elektrarna je jasen – varnost. Večini se pred očmi odvrtijo podobe iz Černobila.

Pa čeprav se scenariji, kot je bil tisti v Černobilu ali tisti v Fukušimi, po mnenju strokovnjakov pri nas ne morejo zgoditi. "Vedeti moramo, da je varnostna nadgradnja krške elektrarne ves čas v teku. Od odprtja dalje skušajo ob vsakem remontu kaj zamenjati, nadgraditi, povečali so tudi protipoplavno zaščito, saj se je zaradi novih hidroelektrarn na Savi dvignil njen nivo. Tudi na splošno je varnost  tisto področje, na katerem se jedrske elektrarne najbolj razvijajo. JEK iz leta 1983 je stara elektrarna, ampak tiste, ki jih gradijo danes, niso po izkoristku veliko boljše od nje. Bi pa bila v primeru JEK2 izboljšana varnost. Danes gre razvoj v smeri razvoja pasivnih sistemov, ki omogočajo hlajenje sredice tudi ob popolnem izpadu elektrike, kar vemo, da je bila težava v Fukušimi, kjer je poplavna voda zalila dizelske generatorje," pojasnjuje Ambrožič.

Poleg tega, poudarja, jemljejo v jedrskih elektrarnah varnost izjemno resno. Vsi delavci morajo opraviti posebne tečaje, preden se lahko zaposlijo. Tisti, ki so izpostavljeni radioaktivnemu sevanju, morajo opraviti še dodatna izobraževanja. V nekaterih območjih JEK je celo prepovedano jesti ali piti, ni WC-jev, da ne bi prišlo do kontaminacije in raznašanja radioaktivnih snovi. Preden opravijo licenco, imajo bodoči operaterji zahtevno dvoletno usposabljanje, za tem pa redna izobraževanja, med drugim tudi na simulatorju – kopiji komandne sobe JEK.

Varnostni sistemi so praviloma podvojeni, potrojeni in celo početverjeni. Njihova bistvena naloga je, da ohranjajo hlajenje jedrske sredice, kar dosežejo s kroženjem vode, ki posredno odvaja toploto v okolje. V primeru izgube elektrike se vklopijo dizelski generatorji, ki poganjajo črpalke za vodo. Če odpovejo še ti, je JEK povezana s posebnim daljnovodom s plinsko termoelektrarno Brestanica.

'Varnostni sistemi so praviloma podvojeni, potrojeni in celo početverjeni. Njihova bistvena naloga je, da ohranjajo hlajenje jedrske sredice.'
'Varnostni sistemi so praviloma podvojeni, potrojeni in celo početverjeni. Njihova bistvena naloga je, da ohranjajo hlajenje jedrske sredice.' FOTO: Bojan Ambrožič

Živimo z JEK, a o njej vemo zelo malo

V Izobraževalnem centru za jedrsko energijo, kjer dela Ambrožič, se izobražujejo bodoči operaterji JEK. Na leto pa jih obišče tudi več kot 7000 učencev, ki jih poučijo o delovanju jedrske elektrarne.

Strokovnjaki, ki tam skušajo širiti znanje, ugotavljajo predvsem, da imajo mladi o delovanju jedrske elektrarne izjemno omejeno znanje, po njihovih anketah pa ima slaba polovica do nje tudi odklonilen odnos.

"Najbolj jih skrbi sevanje. Imamo Geigerjev števec in vsi mislijo, da bo piskal, če mu bodo približali mobitel, pa se to ne zgodi. Napačnih predstav je veliko. Naravni uran je seveda radioaktiven, ampak ker ima tako dolgo razpolovno dobo, je njegova radioaktivnost nizka in ni tako nevaren kot kakšni drugi izotopi, ki imajo bistveno krajše razpolovne dobe, bistveno višjo aktivnost in so zelo nevarni. Vendar ljudje o tem v šoli ne slišijo veliko. Prav tako bi bilo veliko manj težav, če bi ločili ionizirajoče sevanje od neionizirajočega sevanja. Tako pa večina, ko vidi znak za radioaktivno, v mislih že beži vsaj sto kilometrov stran. Ko k nam pridejo otroci, jim pokažemo šolski vir sevanja. Ampak čeprav povemo, da ni nevarno, se kakšni posamezniki v prvi vrsti prestrašijo," pravi Ambrožič.

V Izobraževalnem centru za jedrsko energijo o delovanju jedrskih elektrarn seznanjajo tudi otroke.
V Izobraževalnem centru za jedrsko energijo o delovanju jedrskih elektrarn seznanjajo tudi otroke. FOTO: ICJT

Ionizirajoče sevanje, tudi radioaktivno sevanje, je tisto sevanje, ki ima tako visoko energijo, da izbije elektrone stran od atomov. Če tako sevanje zadene molekule, lahko pride do poškodb celic, razlaga sogovornik. Enota za dozo ionizirajočega sevanja je sivert, smrtna doza pa znaša 5 sivertov.

Letno vsak prebivalec Slovenije zaradi različnih sevanj naravnega okolja  prejme okoli 2,4 milisiverta sevanja. Med naravne vire sevanja sodi tudi sevanje, ki prihaja iz vesolja. "Čim višje gremo, večjo dozo sevanja dobimo. Piloti in stevardese dobijo letno 1,3-krat večjo dozo sevanja kot delavci v Jedrski elektrarni Krško. Največ radioaktivnega sevanja pa v Sloveniji dobimo od plina radona, ki naravno pronica iz tal. Radon je žlahten plin, težji od zraka in se zadržuje v neprezračenih prostorih, kot so kleti in kraške jame. Zato med vsemi poklici najvišje doze radioaktivnega sevanja dobijo delavci v Postojnski jami (dodatne 3 milisiverte oz. trikrat več kot piloti). Ionizirajočemu sevanju smo izpostavljeni tudi vsakič, ko se sončimo, saj so UV-žarki prav tako vrsta sevanja," še razloži sogovornik.

Nepoznavanje jedrske energije je ob njeni res veliki moči eden glavnih razlogov za strah pred njo. Po nesreči v Fukušimi danes marsikdo na tisoče žrtev pripisuje nesreči v elektrarni, čeprav so ti ljudje v resnici umrli zaradi potresa in posledičnega cunamija.

Nesreča v Fukušimi je bila tudi prelomnica, ko se je veliko držav, med njimi Nemčija, odločilo, da se odpove jedrski energiji. Kar sicer državo postavlja pred novo vprašanje – s čim nadomestiti izpad proizvodnje, potem ko naj bi zaprli tako jedrske kot termo elektrarne. "Mnogi v strokovnih krogih se sprašujemo, kaj bodo storili. Najbrž se bodo odločili za uvoz iz Poljske, kjer pa so glavni vir termoelektrarne, kar Evropo postavlja pred nov izziv," pravi Ambrožič.

Čeprav jedrska energija velja za okolju prijazen vir, pa ocenjuje, da je njena prihodnost negotova. "Do jedrske nesreče v Fukušimi je bila prihodnost jedrske energije videti svetla, potem se je trend obrnil navzdol. To je podobno kot pri letalskih nesrečah. Če ne bo kakšne hujše nesreče, bomo spet videli porast gradnje jedrskih elektrarn, ki se trenutno gradijo predvsem v Aziji. Tam bo ta razvoj šel naprej, kaj se bo z jedrsko energijo zgodilo v Evropi in Ameriki, je pa odvisno predvsem od politike, znanost tukaj nima prav velikega vpliva," zaključuje sogovornik.

Jedrska energija
Jedrska energija FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (404)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Francl
01. 06. 2021 11.31
Če ima vetrna elekrarna moč 2300 kw , to je 2.3 MW , je za nadomestilo atomski centrali z močjo 1000 MW potrebno samo 500 veternih . Sem pa absolutno za atomsko centralo !
FIGEC
04. 08. 2019 19.39
+0
Za Ambrožiča in ostale zaposlene v okolici nove nuklearke zgraditi naselje, pa ne bo potnih stroškov...
JohannDoe
01. 08. 2019 10.00
+5
Prvo pravilo komentiranja nukleark: Nikoli ne zaupaj človeku, ki ne zna pravilno napisati "jedrska".
thetech
01. 08. 2019 10.36
+3
JohannDoe
01. 08. 2019 11.31
+2
Bassettt
01. 08. 2019 09.47
-5
kaj mi talate minuse, ce direktno povem, da obema stranema nekaj manjka, nista najboljsi resitvi z vidika ugodnosti, ce upostevamo VSE komponente, ne samo ceno elektrike, in si upam trditi, da v casu, ki ga se imamo (plus minus 20 let, sej je poba izracunal in povedal, do kdaj bo nasa elektrarna), pa da on in se vsi ostali mislite, da ni in ne bo drugih in morda se boljsih resitev, niti denarja za kaksne boljse podvige, ko bo turizem v Sloveniji tako zacvetel, da ne bodo vedeli kam z denarjem!
jozes12
01. 08. 2019 09.56
+7
Turizem ima tudi negativne vplive na okolje oziroma okolico. Zadnje čase se to že lepo vidi in se že zavedamo, da toliko turistov kot jih imajo danes v nekaterih krajih, enostavno več ni primerno.
mzz66
01. 08. 2019 09.44
+4
Kje pa piše, da mora bit 2 milijona ljudi samozadostnih? Toliko štroma, kot ga mi rabimo, ga za 10 MRD, kolikor bo stal drugi blok JEK-a, kupujemo brez problema. Ne bomo zapufani, pa še za ta denar si lahko privoščimo višjo ceno. A je vsako mesto, ki ima dva milijona ljudi samozadostno? A je Lihtenštajn samozadosten? Ne, ni. A je Luksenburg samozadosten? Niti slučajno. me ne prepriča niti eden iz naše monopolne energetike, da moramo biti samozadostni. Danes je svet globalen in, če imaš denar, lahko kupiš kar hočeš. Naj država že zdaj začne varčevati naše davke, da bo lahko subvencionirala ceno energije, ko jo bo treba kupit. Ja, to pa že ne, je treba takoj vse zapravit, takrat, ko imaš. plus tega pa ta naša energetska podjetja. Za elektro Celje npr. lahko povem, ker malo poznam. Plače daleč nad povprečjem v gospodarstvu. Regresi in ostale bonitete na maksimumu. Zaposlenih pa toliko, da eden po drugem hodijo, ko pa kaj rabiš od njih, ja takrat imajo pa gužvo. Pa oni, ki so na terenu. kar naprej po kafičih. Pa vsi neke dodatne s.p.-je. Skratka katastrofa. In vse to mi plačujemo. pa normalno, da zagovarjajo bedarije, ki jih narod nerazgledan ne razume.
jozes12
01. 08. 2019 09.53
+13
No lepo si povedal... plače so višje, ker gre za dejavnost, ki ima višjo dodano vrednost. Ko se pogovarjamo, kam naj se razvija slovensko gospodarstvo si vsi želijo v smeri višje dodane vrednosti. Ko se pa pogovarjamo, da bi zgradili kakšen daljnovod ali elektrarno ste pa posamezniki proti, ker ne rabimo biti niti samozadostni, kaj šele da bi ta produkt prodajali v tujino. Zakaj misliš, da nam bi tujci radi prodajali elektriko - zato ker se njim to splača. Ker če smo sami tako neumni, da se odpovemo že samozadostnosti pri produktu z višjo dodano vrednostjo, smo tako neumni, da nas je smiselno lupiti kolikor se da. In ja, so pritiski v tej smeri, na našem odločevalskem nivoju pa poglej kateri so proti novim gradnjam, pa boš kmalu videl, da so to trgovci ali tisti, ki so povezani z njimi.
FIGEC
04. 08. 2019 19.41
+4
Pozabil si računati, da bo od tistih 10 mrd najmanj 6mrd pokradenih...
Save Palestina
01. 08. 2019 09.20
-5
Ce so Avstrijci, Švicarji in Italjani proti jederski energiji. Me zanima glede na to, da imajo 3-7 krat vecje gospodarstvo od gospodarstva v Sloveniji, in imajo več prebivalcev od prebivalcev v Slovenije , Švica (7,5mio), Italija (60mio), Avstrija (8mio). Pri vseh je BDP na prebivalca visji od slovenskaga BDP, da ne govorimo o stevilu podjetij, ki so nekaj deset tisoc krat večja od slovenskih. Me zanima kako so oni rešili problem z dobavo električne energije. Če so se oni odločili za boljso rešitev od jederske energije, potem bi se morali tudi mi zgledovati po Avstrijcih, Švicarjih, ki jim je pomembna ohranitev zdravega okolja.
jozes12
01. 08. 2019 09.46
+10
Avstrija in Švica sta gradili črpalne elektrarne v takih okoljih, kot če bi pri nas rekli da gradimo v Triglavskem narodnem parku. Gradili so po vojni, ko je demokracija bila, kakršna je bila. Čeprav jim to uspeva še danes. Mi smo pa taki zapečkarji, da vsakega posameznika, ki je proti nekemu projektu vidimo kot ključnega odločevalca. Ne želimo nobene tovarne, nobene ceste, daljnovoda, smo proti 2. tiru, vetrnim elektrarnam, hidroelektarnam, smo skratka proti vsemu. V vsem vidimo samo korupcijo... Avstrija in Švica izkoriščata sosednje države in ko je energija poceni uvažajo v Avstriji tudi energijo iz jedrskih elektrarn, čeprav so proti njeni uporabi in ves trud vlagajo v preprečitev širjenja jedrske energije. Hkrati pa je na Dunaju mednarodna agencija za jedrsko energijo, od katere lepo koristijo pozitivne učinke mednarodnega sedeža. Švica še vedno uporablja jedrsko energijo, zato je težko reči, da je ne bodo več uporabljali. Gre za politično odločitev, ki nima nič s stroko. Gre torej za obljubo. Lahko pa je tako odločitev sprejeti, če imaš poleg največji izvoznici elektrike, na eni strani poceni iz obnovljivih virov v Nemčiji (ker je pač v tistem trenutku preveč energije) in stabilno elektriko preko francoskih jedrskih elektrarn. Italijani pa nimajo prave energetske politike in to lepo plačajo.
Save Palestina
01. 08. 2019 10.03
-5
Posledice, če se mi kot majhna država odlocimo za jedersko energijo bodo na številnih drugih ppdročjih. Od onesnaževanja okolja, komaj smo dobro zaceli s turisti, zdaj bomo pa še okolje začeli onesnaževati zaradi katerih turisti prihajajo. Kar pomeni, da bomo posledično na dolgi rok gledano izgubili več prihodkov iz strani turizma, ki bi se lahko stekel v državno blagajno. Da ne govorim o višjih stroških zdravljenja ljudi, ki zbolevajo zaradi onesnaženega okolja v katerem živimo. Kar bo vse še dodatno obremenilo zdravstveno blagajno, ki se crpa iz državne blagajne. Pri nas nismo sposobni zdravstva spraviti v red, vse kriminalce, ki so plenili po gospodarstvu spraviti v zapor in jih kaznovati, kot bi jim kazen pripadala. Saj v nasi drzavi nihce za nič ne odgovarja. Zivijo v komfortnem udobju in izkoristijo vse izgovore, da so vsi drugi krivi in le oni ne. In da bodo taki gradili jedrske elektrarne? Zavozili smo banke, jih poceni prodali ameriškim sladom (v ozadju židovskim lastnikom). V naši drzavi moramo urediti priotitetno še druge zadeve. Kot je temeljita obnova slovenskih železnic, sanacija zdravstva, stratrgija skrbi za okolje sorazmerno z gospodarsko rastjo, brez škodljivih vplivov na naravno okolje, pravni sistem tudi pri nas ne deluje kot bi moral. Mi bi si radi priskrbeli "raketo" -jedersko energijo, sami pa se vozimo s "kočijo"-slovenske železnice.
jozes12
01. 08. 2019 10.11
+9
Mi že danes uspešno vodimo "raketo" - jedrsko elektrarno in smo pri tem med top v svetu. Škoda, da se počutiš tako majhen...
jaz77
01. 08. 2019 09.12
+22
Glede na porabo bi bilo nujno potrebno zgradit dva bloka. Samo kaj ko imamo v nasi drzavi vedno ljudi ki so vedno proti, pa se sami ne vejo zakaj.
pesnitev
02. 08. 2019 15.54
-3
Dva bloka? jaz77, upam, da te nihče ne jemlje resno!
Pametnjakovic
01. 08. 2019 08.38
+2
To je glih tko kokr drugi tir pa druga cev karavank. Enostavno ne znamo.
srecnii
01. 08. 2019 08.13
+15
Brez pridnih delavcev ne bodo nč naredil, mešalcev megle v tej državi pa kolikor želiš....sam da plače vlečejo.
pesnitev
01. 08. 2019 07.10
-29
Turizem je paradni konj slovenskega gospodarstva, ker smo zelena država, z neokrnjeno naravo, ne verjamem da bi bili privlačni če bi bili na vseh koncih shranjeni visoko radioaktivni odpadki iz jedrskih elektrarn... lahko se je ustiti g. Ambrožiču, če skrivaš glavo v pesek pred nevarnostmi in dokler ne nastopijo težave, ki so lahko usodne za celotno Slovenijo! Treba je preučiti pro in kontra!
jozes12
01. 08. 2019 07.23
+29
Jedrski odpadki so skrbno shranjeni v skladišču, ki je po velikosti primerljivo s skladiščem povprečne manjše trgovine. Če ne bomo uporabljali jedrske, pa bomo imeli vetrnice na vsakem koraku, zajezene vse možne vodne vire, z odpadki iz sončnih elektrarn pa bomo posvinjali državo od koder prihajajo paneli. Druga opcija je uvoz energije, ki bo draga, hkrati pa pri uvozu energije gre samo za izvoz problemov, ker s tem samo pokažemo kako neodgovorni smo, da ne znamo sami prevzeti del odgovornosti do okolja. Izbira je naša
mertseger
01. 08. 2019 08.08
-6
Tvoj prispevek je tako nepomemben, že s stavkom na vseh koncih si pokazal da pojma nimaš o jedrski energiji.
pesnitev
01. 08. 2019 07.06
-33
Gospod Ambrožič si klahko z jedrskimi odpadki zaliva svoj vrt...
lumpimonster
31. 07. 2019 21.36
+7
Itk bodo izbrali tisto kjer je več dobička in pika
jozes12
01. 08. 2019 07.26
+13
A si ne želiš, da imajo podjetja čim več dobička, sploh če je to državno podjetje in gre denar v državno blagajno? Če bomo uvažali energijo, bo dobiček imel tujec in seveda naši trgovci, delavci v gospodarstvu pa bodo postali problem, ker bo gospodarstvo nekonkurenčno zaradi visoke cene uvožene energije.
mertseger
31. 07. 2019 20.46
+13
Za Ankaran površine sončnih pa še za 8 milijard € hranilnikov el. energije da boste lahko ob 7h zvečer poročila gledal pa večerjo kuhali.
štrekeljc
31. 07. 2019 20.28
+36
OK, zelenci, prav, postavimo toliko sončnih panelov, da bodo pokrili naše potrebe po energiji. Odlično, kaj pa ponoči ali kadar je oblačno? Seveda, ni problema, postavili bomo vetrnice! Ampak če pogledam skozi okno, sedajle Sonca ni več, vetra pa tudi ne. Kaj pa zdaj? Kje boste polnili svoje telefone, kako boste gledali mehiške žajfnice, kako boste gate prali, kako se boste tuširali? Samo ne mi o akumulatorjih! Takega akumulatorja, ki bi pokril potrebe namreč ni, pa tudi polniti ga je treba, torej bi morali količino sončnih panelov iv vetrnic vsaj popeteriti. Vodna energija? Slovenija je z njo bogata, ampak tudi če izkoristi vso razpoložljivo, ne pokrije potreb! Kje torej, zelenci, vidite rešitev?
severnik
31. 07. 2019 21.10
+19
In še kar minusu, odgovora pa nobenega. Klasika. Eni se očitno ne zavedajo kaj pomeni danes elektrika. Še hrane ni brez elektrike, ker hladilniki in zmzovalniki v skladiščih in trgovinah nehajo delat. Še vode ni. Kako bi sploh do denarja prišli?
štrekeljc
31. 07. 2019 21.32
+6
Sam sem pričakoval odgovor: rešitev so električni avti!
pesnitev
01. 08. 2019 07.12
+2
Ja, v malo več varčnosti in malo manj brezskrbnega razmetavanja z energijo!
severnik
01. 08. 2019 08.06
+8
Ampak to je še vedno samo bla bla bla in nič nismo rešili. Malo varčnosti? Kaj to pomeni v praksi? Da si vsak tretji dan polnimi telefon? Da vsako sredo zvečer prižgemo zvečer sveče? No, privarčevali smo 1 promil energije. Dejstvo je, da je elektrika zgodovinsko gledano nadomestila vse!
celjan2
01. 08. 2019 08.48
+2
ko z hribčkov nad Celjem gledam v dolino, je zvečer in ponoči vse razsvetljeno kot božična jelka. razumem, da morajo biti razsvetljene ulice , toda vsi ti nakupovalni centri!!
JohannDoe
01. 08. 2019 09.50
+3
Ja kako pa drugje po svetu rešujejo problem shranjevanja in porazdeljevanja energije? Obnašamo se kot, da smo Slovenci na novo odkrili alternativne vire.
pesnitev
02. 08. 2019 15.58
+2
Malo pomisli, kje se vse da privračevati el.energijo! Reklamni svetlobni panoji pač ponoči razsvetljujejo prazne ulice!
Uporabnik429336
31. 07. 2019 19.56
+13
jaz bi v kleti imel en fletn mali reaktorček
pesnitev
01. 08. 2019 07.14
-9
Fletno bi z jedrskimi odpadki zalival svoj vrt, kajne Resnicalaži
severnik
31. 07. 2019 19.32
+16
Po mojem se bomo leta 2049 resno pogovarjali o NEK2. Potem bo pa minilo še najmanj 12 let do pričetka gradnje, ki se bo zavlekla do 2065.
DeBill
31. 07. 2019 18.57
+14
ljudje, ki zagovarjajo sončno in vetrno energijo ne vedo, da je ta pogojena s hranilniki energije oz. res GIGANTSKIMI akumulatorskimi postajami. Ponoči ne sije, piha ne vseskoti in če si butelj, pol nimaš za poflikat. Če maš pa za poflikat pol pa tistega šrota na sonce pa na veter ne rabiš.
pesnitev
01. 08. 2019 07.17
-11
DeBill misliš le na danes, skrb in težave kaj bo jutri z radioaktivnimi jedrskimi odpadki pa mirno prepuščaš potomcem, brezskrbnež. Ko boš pogruntal, ko se boš malo bolj izobrazil in ko bo modrost zmagala nad brezskrbnostjo, pa izumi kakšno varno razgradnjo visoko radioaktivnih jedrskih odpadkov. Amapak opusti misel o transportu na druge planete....
DeBill
31. 07. 2019 18.54
+30
reaktor v černobilu je deloval povsem OK, če ne bi nori polkovnik zahteval preobremenitev, da se dokaže. preobremenitev je bila 10x na. Toliko. Druge nesreče v takratni "CCCP" ni bilo. Ameri so imeli nesrečo na otoku treh milj, ko so iz mušice naredili T-rex-a. Mal je en ventil sekundarnega kroga puščal. Fukušima je bil absolutno faktor pogoltnosti. Rekli so jim, da morajo zaradi tsunamija narediti izmenjevalnike v notranjosti (3km) ne na obali. pa ne, ker je Tesco mel že vse narejeno. In ko je bil tsunami, je podrlo izmenjevalnike, ki bi drugače delovali BP kljub tsunamiju. Greed factor rečejo temu. ameri. Torej, jedrska energija je ena najvarnejših. Aja, a veste koliko sevajo odpadki iz termo elektrarn. Ne? Pozanimajte se. A veste, koliko ljudi je umrlo v porušitvah jezu? A veste, da 7 mio ljudi umre zaradi onesnaženja zraka (TE)? Kaj se sploh razmišlja, za vodni vir, kjer en gromozanski objekt napaja manjšo vas se bi tud jaz jih odrekel. Go fission go.
stromar5
31. 07. 2019 19.38
+21
Se v glavnem strinjam, maš pa veliko napak v komentarju. Nori polkovnik je zahteval, da se test izvede, čeprav je bila moč reaktorja zelo nizka (200 MWt), nihče ni zahteval preobremenitve. Kakšni izmenjevalniki? Problem je bil, da so imeli dizel agregate v kleti in jih je zalilo. Podrlo je tudi vse daljnovode in zalilo tudi baterijske sisteme. Problem je bil tudi, da je bila zaščitna ograja proti cunamijem prenizka (za razliko od Onagawa elektrarne, ki je bila bližje epicentru). 7 milijonov je skupno, zaradi TE je po ocenah 800.000 prezgodnih smrti letno (večinoma na Kitajskem).
Matjaz Valencic
31. 07. 2019 21.22
-10
Kaj pa nevarnost potresa? Nuklearka stoji na tektonski prelomnici, ki je obravnavana kot aktivna. Ob potresu in jedrski katastrofi pa bosta Slovenija in Hrvaška ostali brez prestolnic ;)
stromar5
01. 08. 2019 07.25
+10
@Matjaz Valencic Varnostni sistemi v primeru potresa takoj zaustavijo reaktor (to je bilo bilo brez problemov tudi v Fukušimi ob enem najhujših potresov v zgodovini). Potresi načeloma ne bi smeli ogroziti delovanje jedrskih elektrarn. Možnost za jedrsko katastrofo v Krškem vedno obstaja, vendar je praktično enaka 0.
jozes12
01. 08. 2019 07.30
+5
Prelomnica je neaktivna po vseh kriterijih. Zato tudi tam lahko stoji nuklearka.
JohannDoe
01. 08. 2019 09.52
+2
Skratka, cel svet je dovzeten za človeške faktorje, pri nas pa nismo. Lahko smo brez skrbi.
nebel
31. 07. 2019 18.46
+5
Dileme v resnici ni. So samo nesposobni politiki. Referendum pri nas za katerokoli stvar pade. Ta odločitev je precej pomembnejša od dnevne politike in nevladnih raznih "okoljevarstvenikov".
Klotilda H
31. 07. 2019 18.23
-6
O TAKO POMEMBNI TEMI, MORAMO DRŽAVLJANI ODLOČITI NA REFERENDUMU!!! sicer bo spet kakšen novi TEŠ 6 - trikrat preplačan, ustvarja izgubo, pa še onesnažuje...
stromar5
31. 07. 2019 18.43
+33
Na referendum pa bi moralo biti dovoljeno samo tistim, ki stvari poznajo dovolj dobro, da si lahko ustvarijo solidno mnenje in ne tistim, ki gredo samo zato, da so proti vsaki stvari.
DeBill
31. 07. 2019 18.55
+15
v Franciji plačajo za 1,7TW jedrsko elekrarno cca 1,5 milijard evrčkov. Pri nas bi bilo to 6 milijard.
stromar5
31. 07. 2019 19.05
+7
@DeBill Današnje jedrske elektrarne so zaradi zelo stroge varnostne politike veliko dražje kot so bile takrat, ko so jih Francozi na polno gradili (mislim, da so bila 80ta). 1,5 mrd za takšno elektrarno je utopija.
DeBill
31. 07. 2019 19.13
+5
pa dobro, a uradni podatki ne veljajo. a ti veš več kot uradni podatki? cena najnovejše 1,73TW je bila 1,5Milijard€. Saj bi moral tudi TEŠ 6 stati samo 0,6, ampak ja, pri nas je bil 2,4milijard€. Niso vsi tako pogoltni kot naša raja.
stromar5
31. 07. 2019 19.30
+7
Kakšni uradni podatki? O kateri elektrarni ti govoriš? Zadnja, ki jo trenutno gradijo je tretji blok Flamanville (1.650 MWe), ki je zaradi ogromnih zamud pri 11 mrd €. Zadnji blok so priključili na omrežje leta 2000 in noben blok nima 1,73 GW (in ne TW). TEŠ6 je bil okoli 1,4 mrd.
mertseger
31. 07. 2019 20.52
+2
Buče, zadnja stane 9 milijard v Angliji pa 22.
Matjaz Valencic
31. 07. 2019 21.27
-4
NEK2 skupaj z daljnovodi in sistemsko rezervo bo več kot 20 milijard €, 10.000 € na glavo. Elektrika pa tako draga, da je nihče ne bo kupil. Poglej v EKS in izberi opcijo brez jedrske in brez premoga.
pesnitev
01. 08. 2019 07.22
+2
Edino da še dolgo ne bodo varna odlagališča radioaktivnih odpadkov!
stromar5
01. 08. 2019 07.36
+6
Skupaj z daljnovodi? Daljnovodi, ki imajo dovolj visoke kapacitete že stojijo, zadnji zgrajen daljnovod (Krško-Beričevo) je bil namenjen boljši zanesljivosti dobave (kar se je izkazalo pri žledu), ne pa za NEK2. Stroški dodatne sistemske rezerve (terciarne rezerve) se bodo merili v milijonih na leto, kar je v primerjavi s kapitalnimi stroški zanemarljivo. Vprašanje sploh je, za kakšno varianto se bomo odločili (debatiralo se je o 1.100 MW (AP1000) oz. 1.600/1700 MW (EPR, EU APWR) ). Lastna cena po študiji od GEN Energije (se pravi optimistična) je okoli 25 €/MWh, kar je primerljivo z obstoječim blokom, cenejše so le stare hidroelektrarne (npr. HE na Dravi).