Zanimivosti

Polna luna, modra luna ali super luna – če ste dojemljivi, vas nosijo vse

Ljubljana, 20. 08. 2013 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
6

Druga polna luna v istem mesecu se imenuje modra. Čeprav nimamo dveh polnih lun v avgustu, pa bo jutrišnja polna luna prav tako modra. In zakaj? V enem letnem času običajno doživimo tri lunine mene, tokrat pa bomo doživeli kar štiri. In tretja v vrsti se imenuje modra luna.

Če ste eden tistih "za na luno", boste imeli morda danes in jutri nekaj več težav od običajnih dni. V sredo, 21. avgusta, bomo dočakali že osmo letošnjo polno luno, ki na videz ne bo nič neobičajna, bo pa to po nekaterih razlagah tako imenovana modra luna.

Nekateri so prepričani, da polna luna nima vpliva, a poglejte, kako je tokratna polna luna "poskrbela" za spremembo vremena.
Nekateri so prepričani, da polna luna nima vpliva, a poglejte, kako je tokratna polna luna "poskrbela" za spremembo vremena. FOTO: Reuters

Po eni razlagi je modra luna druga polna luna v istem mesecu, kar se je nazadnje zgodilo avgusta lani. A tudi jutrišnja polna luna naj bi bila modra. In sicer velja, da je modra luna tudi takrat, kadar imamo v enem letnem času kar štiri polne lune, modra pa je tretja po vrsti. To poletje smo tako imeli polno luno 23. junija, 22. julija, čakata pa nas še polni luni 21. avgusta ter 19. septembra.

Da imamo dve polni luni v enem mesecu se zgodi na nekaj manj kot tri leta. Tudi pojav, da imamo štiri polne lune v enem letnem času, ni pogost. Se bo pa leta 2018 zgodil še redkejši pojav, ko bosta na nebu kar dvakrat modri luni, in sicer nas bosta z dvema polnima lunama razveselila januar in marec.

In zakaj modra luna?

Zaradi barve že ne, saj na videz ne bo prav nič modra. Tudi modra v pomenu pametna ni ustrezna razlaga. Največ razlag gre v smeri, da je modra luna tista luna, ki je odveč, ki je goljufiva in zato označena kot modra.

Luna je rdečkaste barve zaradi gozdnih požarov, ki so julija divjali v Kaliforniji.
Luna je rdečkaste barve zaradi gozdnih požarov, ki so julija divjali v Kaliforniji. FOTO: Reuters

Nekateri pa vztrajajo, da je pojav dveh polnih lun v enem mesecu dobil ime leta 1883, ko je eksplodiral indonezijski vulkan Krakatoa. Zemljo je zajel rdeč pepel, skozi katerega so bili sicer sivi mesečevi kraterji videti kot modro morje.

Ne glede na razlago in na dejstvo, da je takšna "goljufiva" luna zelo redka, pa velja, da modra luna nima večjega vpliva kot katera koli druga polna luna. Seveda, če niste eden tistih "za na luno".

Kaj nas še čaka letos, vsaj kar zadeva naše nebo, preverite v članku Letos glejte v nebo: osupljivi nebesni pojavi, ki se nam obetajo v 2013.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Breda Slatinek
22. 08. 2013 13.44
-4
pri našem 9,5 mesečnem dojenčku se pozna...izraščanje zob se kaže izraziteje...danes smo tudi meli vročino...ni fajn...
BULDOH
20. 08. 2013 16.39
+6
Polna luna-pijano sonce.....
Dart Vejder
20. 08. 2013 15.46
+4
Polna luna in žurka na Koh Phanganu... Priceless!
matic cad
20. 08. 2013 15.32
+20
Plima/oseka nastane zaradi Lune in njene gravitacije........... in ker naši možgani sestavljajo 75 % vode potem Lunin vpliv ni tako NOR...ane ?
jezni_jezek
20. 08. 2013 15.24
-5
takrat so potresi ......
SBR
20. 08. 2013 09.53
+44
ma nima veze a je polna luna, ščip al pa eden od krajcov. mene vedno meče če sm taprave volje. Luna je samo super izgovor haha :D