Črna kronika

Ponarejeni bankovci so prišli iz Italije

Koper, 27. 06. 2013 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koprski kriminalisti so v sodelovanju z italijanskimi in hrvaškimi kolegi dosegli nov uspeh. Tokrat so razkrinkali združbo, ki je iz Italije uvažala ponarejen denar, preprodajala kokain in marihuano ter čez mejo vozila ilegalne prebežnike s Kosova.

Droge
Droge FOTO: Thinkstock

Kot so sporočili koprski policisti, so preiskavo začeli novembra 2012, in sicer zaradi preiskovanja unovčevanja in ponarejanja denarja. Kriminalisti so od julija zaznali občutno povečanje unovčitev ponarejenih bankovcev za 20, 50 in 100 evrov na celotnem območju PU Koper, nekaj bankovcev pa je bilo unovčenih tudi drugod po Sloveniji. Bankovce so neznane osebe unovčevale predvsem na bencinskih servisih, v gostinskih lokalih in trafikah, pri čemer policisti poudarjajo, da so nekateri bankovci že zaokrožili v promet. Analiza je pokazala, da so bankovce v promet spravili predvsem na bencinskih servisih in v gostinskih lokalih, kjer je gneča, uslužbenci pa niso dovolj pozorni.

denar
denar FOTO: Thinkstock

Z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov so ugotovili, da je skupno štirinajst osumljenih članov kriminalne združbe izvršilo najmanj dvanajst kaznivih dejanj, in sicer šest kaznivih dejanj ponarejanja denarja, pet kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog in eno kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Združbo je sestavljalo deset Slovencev, trije Italijani in Hrvat.

Bankovci iz južne Italije

V kriminalistični preiskavi so v sodelovanju z italijanskimi varnostnimi organi ugotovili, da bankovci izvirajo iz južne Italije in da gre za tako imenovani "neapeljski trojček", in sicer
ponarejene bankovce apoenske vrednosti 20, 50 in 100 evrov. Ponaredke je 28-letnik z območja Ilirske Bistrice oziroma Kozine dobavljal iz Italije in jih predajal odjemalcem. Po zbranih podatkih je bila cena ponaredka tretjina vrednosti originalnega bankovca.

Po prekinitvi dotoka ponarejenih bankovcev so preprodajali drogo

Bankovci
Bankovci FOTO: Reuters

Dotok novih ponarejenih bankovcev se je med izvajanjem kriminalistične preiskave ustavil, zaradi česar se je 28-letnik s sostorilci začel intenzivneje ukvarjati tudi s preprodajo prepovedane droge. Med preiskavo so ugotovili, da je omenjeni 28-letnik povezan tudi z odkritim prirejenim prostorom za hidroponično gojenje oziroma pridelavo konoplje v vasi Podstenjšek. Tam so marca našli prostor, opremljen za vzdrževanje toplote, vlage in svetlobe. V posebej prirejenem prostoru je bilo med hišno preiskavo najdenih 59 sadik konoplje. V zvezi s tem so tedaj priprli 37-letnika in 21-letnika z območja Kopra. 28-letnik je poleg konoplje preprodajal tudi kokain, ki ga je dobavljal predvsem državljanom Italije. Del dobavljene droge so mu zasegli Italijani. Kako aktiven je bil mladenič, priča še podatek, da je organiziral tudi tihotapljenje ilegalnih prebežnikov, in sicer je skupaj s sostorilci, na pobudo 46-letnika s Hrvaške, skušal v Slovenijo v bližini mejnega prehoda Jelšane pretihotapiti štiri ilegalne prebežnike, državljane Kosova. Zaradi vsega naštetega so ga policisti aretirali 19. junija 2013. Preiskovalna sodnica iz Kopra je zanj odredila pripor.

Policija: Preverjajte bankovce!

"Kriminalisti ob tej priložnosti ponovno opozarjamo občane, da so pozorni na morebitne poskuse unovčitev ponarejenih bankovcev in da naj vsak bankovec, za katerega obstaja sum, da je ponarejen, preverijo, ob ugotovljenem ponaredku pa obvezno obvestijo policijo na številko 113," so še sporočili.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rolesx
28. 06. 2013 11.25
+2
Delo krepi človeka to vejo že v osnovni šoli.In kaj človeku preostane v super evropi kjer so vsi brezposelni? Počasi boste razumeli Mehikance.Zakaj to počnejo
?roš Kukovec 1
28. 06. 2013 01.29
+2
Barva za printera ni pocen :)
24uric
27. 06. 2013 16.13
+12
največji kriminalci na zemlji so pa bankirji in politiki
Pjeva? Tuge
28. 06. 2013 10.58
+1
Johnny_boy
27. 06. 2013 14.45
+8
ja zdej ti bo država kar vzela še tist nekaj keša kokr ga maš, seprav je pač mogu svojega printat. sej FED isto počne da laži dolg odplačajo. če zmanjka par trilijonov ni problema, mala malca, da jih naprintajo.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.