13°C

Katja Jevšek: Med odmori je najbolj zabavno, škoda, da se to ne snema

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Katja Dobrijević /
V znamenju praznovanja 25. rojstnega dne osrednje informativne oddaje 24UR smo v sklopu intervjujev 24UR: Iz zakulisja že predstavili nekaj članov ekipe. Zdaj pa vas vabimo, da od bližje spoznate enega najbolj prepoznavnih vremenarskih obrazov naše televizije – nasmejano Katjo Jevšek, ki jo lahko na POP TV spremljate že 20 let.

"Že 20 let hodim v službo z veseljem in kdor koli me kar koli vpraša, mu povem, da imam sanjsko službo. Nikoli nisem slabe volje, tudi če sem, tega ne pokažem. Razveseljuje me, da lahko ljudi osrečim s soncem, pozimi s prvim snegom. Tisti dež, poplave in pozebe niso najboljše in mi takrat ni 'fajn'," pove Katja Jevšek, ki letos praznuje 20. obletnico svoje kariere kot voditeljica vremenske napovedi v oddaji 24UR. 

'Med odmori je najbolj zabavno, škoda da se to ne snema'

Katja je zagotovo eden bolj prepoznavnih obrazov naše televizije in prav vsak ve, da je to 'tista nasmejana plavolaska', ki tudi slabo vreme napove s kopico dobre volje. Kot je povedala, je njena služba zanjo sanjska. Pa ne le zaradi narave dela, tudi zaradi ekipe, s katero se imajo vedno lepo, pove. "Vsi ustvarjalci oddaje 24UR smo v istem prostoru. Mi imamo svoj kotiček, nasproti nas sedi POP In, malo za nami so še voditelji. Za menoj je režija. Pa tu so še novinarji spletne strani 24ur.com in šefi seveda, tudi oni so z nami v tem prostoru."Doda, da ima med sodelavci veliko prijateljev, na katere se lahko zanese: "Kar nekaj je teh ljudi, ki me podpirajo, navdihujejo in razveseljujejo. Tu so seveda moji izbranci od Petre in Janija do moje Bolhice in Otke, Polonce, Maje. Ja, nekaj jih pa je in še bi se našlo. O vsakem imam kaj lepega povedati."

Katja pove, da se v studiu najbolj zabava, ko sta na voditeljskih mestih JaniinPetra, s katerima se zelo dobro razume. "Nekih ekstremnih anekdot ni bilo, se jih niti ne spomnim, da bi kdaj šlo kaj narobe v oddaji v živo, recimo. Se pa veliko zanimivih stvari dogaja vmes, med odmori. Takrat je najbolj zabavno, sploh kadar sta Petra in Jani. Škoda, da se to ne snema."

"Moja služba je sanjska!"
"Moja služba je sanjska!"FOTO: Jan Filip Jordan Frangeš

Večno vprašanje: Katja, kakšno bo vreme?

In če novinarje prijatelji ter sorodniki največkrat sprašujejo, kako poteka njihovo delo in kateri sogovornik je bil najbolj zanimiv, osoren ali neprijazen, je pri Katji teh vprašanj manj. "Največkrat me vprašajo, kakšno bo vreme. Samo to jih zanima in čisto nič drugega. To vprašanje res velikokrat slišim."

A ne le prijatelji našo voditeljico vremenske napovedi po vremenu sprašujejo tudi neznanci na ulici, ki jo sem ter tja tudi ustavijo, da bi z njo poklepetali. "Ja, velikokrat me ustavijo, kaj vprašajo, se malo 'pohecamo'. Največkrat jim rečem, da če ne bodo pridni, da bo nad njihovo glavo toča padala."

Brez pomoči meteorologa ne gre

Delovni dan voditeljice vremenske napovedi poteka tako, da najprej v družbi meteorologa pregleda karte in nato začne s pisanjem besedila svoje napovedi. "Nekaj je seveda že pripravljeno, ker imamo dva super meteorologa, ki nam pomagata. Aleš in Rok, brez njiju pač ne gre, ker mi nismo meteorologi," pojasni Katja in doda: "V napoved dodam kakšen uvod ali zaključek, kar imam sama še posebej rada in že 20 let poskušam popestriti situacijo, če se naslednji dan zgodi kaj vremensko posebnega. Potem sledi maska in garderoba, kaj kmalu pa že snemanje v studiu."

Katjino vodilo v življenju, ki si ga je tudi vtetovirala, je: "Po dežju vedno posije sonce."
Katjino vodilo v življenju, ki si ga je tudi vtetovirala, je: "Po dežju vedno posije sonce."FOTO: Jan Filip Jordan Frangeš

Po dežju vedno posije sonce

Ko se je Katja pred 20 leti začela uvajati za delovno mesto, ki ga opravlja še danes, ni razmišljala o prihodnosti. Niti ni vedela, ali bo sploh kdaj postala voditeljica vremenske napovedi, saj je prav ona na tem mestu zamenjala dekle, ki se je pred njo že dlje časa uvajalo. 

In če Katja na začetku, ko se je še uvajala, sploh ni razmišljala, da bo to kdaj zares delala, se je to potem tudi zgodilo. A ne le, da je postala voditeljica vremenske napovedi, na tem delovnem mestu je ostala kar 20 let in delo še vedno opisuje z nasmeškom na obrazu. "Najbolj smešno in zanimivo je bilo na začetku, ko sem se začela uvajati. V bistvu, dokler nisem začela delati, dokler ni napočil 31. 3., ko sem šla prvič vodit vreme v živo, nisem razmišljala o tem, da se bo sploh to zgodilo. Pred mano so eno dekle že uvajali, a sem jo na koncu zamenjala jaz. In sem si mislila, da če so lahko zamenjali njo, bi lahko tudi mene." Pa je niso zamenjali. In vse ostalo je zgodovina. Katja Jevšek je po dveh desetletjih še vedno voditeljica vremenske napovedi in zdi se, da bo tu ostala še kar nekaj časa.

Pasica koronavirus oktober