Pop in

Pop zvezdnik se pospešeno uči ruščino

Moskva, 22. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kot kaže, bo pevec ameriške najstniške glasbene skupine 'N Sync, Lance Bass (23), če bo uspel pravočasno zagotoviti finančna sredstva in podpisati pogodbo z Rusi, kljub kratkotrajnim pripravam v vesolje lahko poletel že letos jeseni.

Lance Bass
Lance Bass FOTO: Reuters

To je mogoče sklepati po dokumentu, ki ga je ruska vesoljska agencija Rosaviakosmos poslala vesoljskim agencijam 16-ih držav, ki sestavljajo Mednarodno vesoljsko postajo (MVP).

V dokumentu piše, da nameravajo iz finančnih razlogov oktobra v vesoljski ladji sojuz TMA poleg ruskega poveljnika Sergeja Zaljotina in belgijskega ladijskega inženirja Franka De Winne na MVP poslati tudi Bassa. Za razliko od Dennisa Tita in Marka Shuttlewortha, ki sta za desetdnevno vesoljsko vozovnico plačala domnevno 20 milijonov dolarjev, pevec poleta ne namerava plačati sam, ampak s pomočjo sponzorjev. Med njimi sta glasbeni televizijski kanal MTV in hollywoodska filmska družba Destiny Productions. O Bassu nameravajo posneti film. Pravice za njegovo predvajanje naj bi odkupila ena od televizijskih družb. Tako Bass v vesolju ne bo kot turist ampak kot udeleženec, vendar ne prvi. Toda če mu bo uspelo, bo najmlajši človek, ki je bil kdaj v vesolju. Bass se od 4. julija v Zvezdnem mestecu pri Moskvi poleg uvodnih lekcij o osnovah teorije kozmonavtike, ustroju in sistemih transportne ladje Sojuz TMA pospešeno uči ruščino, ki je pogoj za polet. Trening za polet v vesolje traja sicer najmanj pol leta. A če bo treba, mu bo lahko na pomoč priskočil DeWinne, ki govori tekoče rusko in angleško. Ameriškemu pevcu bi načrt lahko prekrižali ameriški vesoljski raketoplani. Zaradi razpok, ki so jih odkrili na ceveh za tekoči vodik na vseh raketoplanih bo pri sestavljanju MVP prišlo do zamud. Če bi se izkazalo, da so težave z raketoplani resnejše, kot so mislili doslej, bi Američani morali prositi Ruse, da namesto njih zamenjajo stalno posadko MVP. V takšnem primeru bi v sojuzu TMA poletela ameriško-ruska trojica, kar je resda malo verjetno. Rusa in Američanka, ki so na MVP zdaj, so se že sprijaznili, da bodo okoli Zemlje krožili morda dlje kot so načrtovali. Koliko dlje ni znano. Prihodnji polet sojuza TMA na vesoljsko postajo bo šele prihodnje leto.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA